Dah lama tahu tentang kebaikan minum smoothie buah naga tetapi tetap tak amalkan sebab tak begitu rajin nak buat. Tup tup tengok Puan Zuriaty Musa kongsi amalan minum smoothie yang dikatakan boleh buat dia rasa kenyang dan tahan lapar.
Ini memang sesuai untuk kita-kita yang mahu diet. Jangan lagi melambung ayat:
“Alamak, berat naik lagi!”
Sambil gosok perut, “…bila agaknya berat badan boleh kurus balik.”
Apa yang payah sangat, bila kita ini jenis pantang nampak makanan manis. Semua nak dan mesti habis. Esok repeat. Penat sangat kalau asyik naik penimbang tetapi jarum tetap ke arah kilo naik.
Elak Berat Naik, Minum Smoothie Buah Naga
Bila diet, memang pemakanan perlu dijaga supaya tidak melebihi kalori seharian yang perlu diambil. Baik sarapan, tengah hari, menu petang atau makan malam, anda kena pandai pilih menu. Jadi, jom kita cuba salah satu menu sihat ini.
Sesuai untuk anda yang sedang berdiet, jom cuba buat jus buah naga sendiri. Cuma perlukan susu segar, buah naga dan pisang.
Ads
Cara buat:
Mula-mula potong buah naga dan pisang kecil-kecil dalam jumlah yang anda suka. Kemudian anda boleh tambah susu segar dan kisar sehingga sebati.
Agak warna jus dah naik pink cantik, anda boleh hias dengan sedikit buah naga dan pisang yang sudah dipotong ke dalam gelas. Kalau nak tambah cia seed pun boleh ya, boleh buat lagi kenyang.
Ads
Haa.. selepas ini kalau Waktu petang rasa lapar, boleh buat smoothie pula. Sedap sungguh dan yang penting lebih sihat.
INFO SIHAT
Ads
Kelebihan buah pisang.
Buah pisang kaya dengan kandungan serat mampu untuk memberikan rasa kenyang yang lebih lama. Ini kerana serat melambatkan proses pengosongan perut lalu membuatkan kita berasa kurang lapar. Pisang juga mengandungi B6, manganese dan copper yang bagus untuk otak.
Kelebihan buah naga.
Sebiji buah naga membekalkan 7 gram serat iaitu kira-kira 30% daripada saranan pengambilan serat seharian (25 hingga 30 gram). Antara fungsi serat ialah membantu memberi rasa kenyang yang lebih lama terutamanya bagi individu yang ingin menurunkan berat badan. Serat juga memainkan peranan dalam mencegah risiko penyakit kronik.
Buah naga juga boleh dijadikan sebagai salah satu pilihan makanan untuk membekalkan zat besi. Kandungan vitamin C dalam buah naga juga membantu penyerapan zat besi.
Ok, anda dah nampak hasilnya kan? Nak diet pun gembira kalau dapat minuman macam ini.
Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bendi ni kaya dengan magnesium. Bantu stabilkan tekanan darah. Secara langsung rendahkan risiko terkena serangan jantung.
Bawang putih pula turunkan tekanan systolic dan diastolic. Ada Allilin dan allicin dalam bawang putih. Kedua dua ni anti oksida power untuk lawan radikal bebas.
Pengambilan gula berlebihan seperti yang kita tahu boleh menyebabkan pelbagai penyakit terutama diabetes.
Jadi bagi mereka yang mengalami masalah kesihatan seperti diabetes sangat digalakkan untuk mengambil pemanis tiruan (gula gantian) sebagai pengganti gula sebenar.
Gula gantian adalah bahan kimia yang ditambah dalam sesetengah makanan dan minuman untuk menjadikan ia rasa manis.
Perkongsian Syaza Nutritionist memberitahu kelebihan dan kesan pengambilan pemanis tiruan ini mengenai pemanis tiruan sebagai pengganti gula.
2
3
Lebih manis berbanding gula biasa
Beri kesan pada selera makan, kurangkan rasa lapar
Gantian gula boleh bantu kurangkan berat badan
Bantu kurangkan pengambilan tambahan gula
Sebagai pilihan kurangkan risiko masalah kesihatan
Kesannya pada usus
Beri manfaat untuk penurunan berat badan,kawalan gula dalam darah tetapi diingat jangan diambil secara berlebihan
Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Sebenarnya dengan mengamalkan jenis-jenis makanan tertentu ia dapat membantu mengurangkan hormon Estrogen berlebihan yang menjadi punca pelbagai penyakit berkaitan peranakan wanita.
Semua wanita berisiko mendapat penyakit berkaitan peranakan maka mencegah lebih awal adalah lebih baik.
Datuk Dr Hamid Arshat, Pakar Perbidanan Dan Sakit Puan yang terkenal dan berpengalaman luas selama 30 tahun dalam bidang berkaitan penyakit wanita, berkongsi cara mudah untuk para wanita mengelakkan diri daripada mendapat penyakit berikut.
Pengambilan makanan yang berkhasiat
Ada beberapa jenis makan yang bertindak mengawal tahap Estrogen iaitu:
1. Delima/ Promegranate
Pengambilan buah delima atau mengamalkan jus delima setiap hari akan memberi pelbagai faedah kesihatan. Antaranya ialah mengawal tekanan darah, mengurangkan arterosclerosis dan juga boleh mencegah/ mengurangkan risiko sakit jantung.
Seterusnya, ia juga bertindak sebagai anti-estrogen dengan mengawal enzim yang digelar aromatase enzim yang biasanya menggalakkan peningkatan Estrogen.
2. Sayur- Sayuran
Sayur- sayuran seperti brokoli, kobis, bunga kobis, sawi dan bayam mempunyai kandungan chlorophyll yang bertindak mengawal penghasilan hormone Estrogen. Ia juga mengandungi sterol yang memang bertindak mengawal pembentukan Estrogen.
3. Minyak Zaitun (Extra virgin olive oil)
Minyak zaitun ini jika diamalkan setiap hari, ia boleh mengawal tahap Estrogen dalam tubuh wanita melalui satu kandungannya yang digelar lutreopin yang juga mengawal /menindas tindakan enzim aromatase (enzim yang bertanggungjawab dalam penghasilan estrogen) di mana sekaligus mengawal penghasilan hormone Estrogen yang berlebihan
4. Cendawan
Cendawan yang dikatakan boleh mencegah enzim aromatase ialah cendawan butang atau cendawan Shitake yang bukan sahaja mencegah penghasilan Estrogen, ia juga boleh mengawal kanser.
5. Biji Anggur (grapeseed)
Biji anggur mengandungi pelbagai bahan resveratrol dan lain- lain polyphenol yang banyak mempengaruhi kesihatan manusia. Di antaranya ialah, mencegah penyakit jantung dan angin ahmar. Ia juga bertindak mengurangkan hormone Estrogen dalam badan wanita.
6. Chia Seed
Chia seed merupakan bahan yang berguna untuk mengurangkan tahap Estrogen dalam tubuh badan wanita. Begitu juga flexseed. Chia seed mengandungi omega 3 yang tinggi di samping vitamin – vitamin lain juga yang mempunyai faedah dalam kesihatan wanita.
7. Oats
Oats adalah makanan yang sering diambil pada waktu sarapan. Ia juga diketahui mengandungi bahan steroidal saponins untuk mencegah tindakan enzim aromatase yang seterusnya menggalakan penghasilan Estrogen.
8. Buah – Buahan citrus
Buah buahan citrus seperti lemon,limau kasturi, limau bali, limau nipis di samping mangandungi vitamin C,dan anti-oksidan, ia juga mengandungi unsur anti-estrogen
Minum air limau kasturi (2 biji ), sebiji limau nipis atau sebiji lemon diperah jus ke dalam segelas air suam dan dicampur satu sudu madu. Amalkan setiap hari.
9. Bawang- Bawang
Bawang banyak digunakan sebagai rencah dalam makanan kita. Di samping megandungi bahan- bahan yang mengandungi anti-oksidan ,ia juga boleh mencegah serangan sakit jantung. Ia juga mengandungi bahan dipanggil quercetin, sejenis flavonoids yang mengurangkan tahap Estrogen dalam badan.
10. Kunyit
Kunyit mengandungi banyak khasiat Kesihatan di antaranya dapat mengurangkan hormone Estrogen dalam badan wanita. Mengamalkan kunyit/perahan air kunyit 2-3 kali seminggu dikatakan baik untuk mengimbangkan hormone Estrogen dan Progesteron.
11. Algae ( spirulina/ chlorella)
Algae diketahui ada kesan mengawal pembentukan Estrigen dalam badan. Algae boleh diamalkan untuk mengimbangkan hormon wanita.
12. Makanan – Makanan fermented
Makanan fermented daperti Tempe, yogart, kimchi, diketahui mempunyai pelbagai faedah dan juga berbillion bacteria baik untuk badan dan melawan bacteria yang berbahaya untuk usus kita. Ia juga mempunyai kesan anti – Estrogen
13. Minyak Kelapa Dara
Minyak kelapa dara diketahui mempunyai kesan anti-Estrogen
14. Bawang Putih
Bawang putih mempunyai pelbagai kesan untul mengawal peredaran darah dan mengurangkan risiko sakit jantung dan angin ahmar. Ia juga mempunyai kesan anti – Estrogen.
15. Daun Kuchai
Daun Kucai juga mempunyai bahan – bahan yang bertindak sebagai anti-Estrogen.
Berries mengandungi bahan anti-oksidan dan juga flavonoids yang banyak faedahnya terhadap kesihatan tubuh badan wanita. Di samping itu juga ia bertindak sebagai anti-Estrogen.
Ambillah langkah-langkah untuk mengimbangkan hormone serta mengurangkan tahap Estrogen dalam tubuh badan wanita agar penyakit-penyakit seperti fibroid, adenomyosis dalam rahim, endometriosis, ovarian cyst, kanser rahim dan kanser payudara dapat dikawal di samping mengambil langkah- langkah lain untuk mengawal penyakit-penyakit tersebut.
Langkah-langkah mengawal Estrogen
1. Kekalkan berat badan ke tahap yang sesuai mengikut kiraan BMI kerana kegemukan boleh menggalakkan penghasilan Estrogen yang berlebihan.
2. Lakukan senaman kerana senaman mempunyai pelbagai faedah di antaranya dapat mengimbangkan hormone Estrogen dan Progesteron
3. Mengawal stres. Selain boleh meningkatkan hormone cortisol/steroid, stress juga mempunyai pelbagai pengaruh yang boleh mengancam kesihatan wanita. Ia juga meningkatkan tahap Estrogen.
Oleh itu, ambillah langkah- langkah mengawal stress seperti membaca Al-Quran, solat, berzikir, berselawat ,bersenam selama 30 minit sehari, yoga dan yang paling mudah adalah dengan melakukan deep breathing exercise.
Deep breathing exercise ini boleh dilakukan di mana- mana setiap satu atau dua jam. Ini dapat menenangkan fikiran dan sekaligus dapat mengimbangkan hormon Estrogen dan Progesteron.