Masih terbayang sambutan Raya tahun lalu tidak semeriah seperti hari ini. Kita semua tidak dibenarkan balik ke kampung dan hanya beraya di rumah sendiri dengan SOP ketat.

Bukan itu saja, malah angka kes yang terpaksa duduk di Unit Rawatan Rapi (ICU) dan meninggal juga meningkat tinggi hingga menimbulkan kebimbangan ramai dengan kadar jangkitan virus Covid-19 ini.

Tetapi sambutan Raya kali ini sangat berbeza. Tidak seperti sebelumnya, masih ada kes baru dan kematian, tetapi angkanya tidak seperti sebelumnya.

Artikel Lain: Selamat Guna Kertas Minyak Untuk Menggoreng, Tapi Elak Pakai Semula Minyak Telah Digunakan

Perkongsian Dr Hana Hadzrami ini memberitahu perbezaan sebelum kita menerima vaksin dan tidak mahu lagi melalui pengalaman gelap seperti itu.

Seminggu sebelum raya, kadar kebolehjangkitan (R0/Rt) kita adalah 0.53. Waktu itu hampir seminggu juga ICU Covid kami tiada pesakit. Kosong.

Apabila minggu raya bermula; kadar kebolehjangkitan menaik dengan lajunya. Dari 0.53 hinggalah ke 1.14. Kami memerhati dengan rasa berdebar.

IKLAN
Doktor Kongsi Pengalaman Raya Lalu, Pesakit ICU Bergelimpangan Di Kecemasan. Kini Tidak Lagi!
Gambar sekadar hiasan.

Selepas Raya juga kes bilangan pesakit di ICU hanya naik sekitar 2-3 orang sahaja dan tidak perlukan intubasi atau berada lama di ICU. Berbeza dengan tahun sebelumnya.

Namun syukur; bilangan pesakit di ICU Covid kami hanya naik sekitar 2-3 orang saja. Itupun majoriti tak memerlukan intubasi dan tak lama mana pun berada di ICU.

Kemasukan ke wad Covid biasa ada sedikit peningkatan namun tak perlu dibuka wad baru. Makin dikurangkan lagi adalah.

Kalau tahun lepas pada kenaikan R yang sama; dah bergelimpangan pesakit Covid di kecemasan. ICU Covid tak cukup hingga terpaksa dibuka ICU sementara di merata tempat.

Kalau dulu sampai peti simpanan mayat juga tidak mencukupi dan terpaksa simpan bertindih-tindih. Lebih teruk pasuka perubatan perlu bekerja lebih masa hingga sudah tiada rupa manusia

IKLAN
Selain itu:  Larangan Mandi Malam Hanya Mitos, Rupanya Amalan 'Hot Shower' Boleh 'Ubati' Yang Sukar Tidur Malam

Peti simpanan mayat tak cukup; terpaksa disimpan bertindih-tindih. Pasukan perubatan perlu bekerja lebih masa hingga dah tak rupa manusia.

Ia sebuah pengalaman gelap yang tidak ingin lagi kami lalui.

Namun betapa besarnya nikmat Tuhan. Dia berikan ujian dan Dia juga bukakan jalan keluar.

Doktor Kongsi Pengalaman Raya Lalu, Pesakit ICU Bergelimpangan Di Kecemasan. Kini Tidak Lagi!
Gambar sekadar hiasan.

Namun selepas lipitan pemberian vaksinasi menyeluruh, kita akhirnya berjaya hidup dengan tenang dan hampir kembali pada kehidupan sebelum pandemik.

IKLAN

Dengan liputan vaksinasi menyeluruh, kita berjaya hidup dengan tenang; hampir kembali ke kehidupan sewaktu sebelum pandemik.

Dan hari ini kadar R pun telah menurun perlahan-lahan ke 0.97.

Menaik dan menurun tanpa sebarang cetusan gelombang.

Nikmat Tuhan yang mana satukah yang kamu dustakan?

Hana Hadzrami

Artikel Lain: “Muka Saya Berjerawat, Sesuai Tak Nak Pakai Mekap Doktor?” – Ini Penjelasan Pakar Kulit

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI