Ramai wanita menggemari buah nanas. Walaupun rasanya masam-masam manis, tetapi ia mempunyai khasiat yang tersendiri untuk kesihatan tubuh.

Kalau boleh makanlah nanas setiap hari dan anda akan dapat khasiat daripadnya. Ini diakui oleh seorang doktor, Dr Rizal Abu Bakar ada berkongsi tentang kebaikannya.

Menurutnya nanas jika diambil setiap hari akan menjadikan mood kita menjadi lebih baik. Ayuh kita semak beberapa lagi khasiat nanas yang ramai tak tahu.

Buahnya Masam Manis, Tapi Banyak Manfaat. Selain Legakan Sinus, Nanas Juga Buat Mood Jadi Baik!

Kebaikan Nanas Jika Diambil Setiap Hari

– Nanas adalah superfood.

– Penting untuk hampir keseluruhan tubuh. Kalau mampu ambillah setiap hari. Nanas sarat dengan vitamin C.

IKLAN

– Vitamin penting untuk hapuskan lendir, kahak dan legakan sinus. Ini berdasarkan kajian di University of Maryland Medical Centre.

Buahnya Masam Manis, Tapi Banyak Manfaat. Selain Legakan Sinus, Nanas Juga Buat Mood Jadi Baik!

– Vitamin yang cantikkan kulit. Paling menarik tentang nanas ialah ia ada bromelain. Nutrisi yang hilangkan keradangan, kecilkan tumor serta redakan osteoarthritis.

IKLAN

– Bromelain juga disebut antara bahan turunkan berat badan. Menurut Experimental Neurology Bromelain boleh menghalang berlakunya alzheimer.

– Kalau kita mahu elak dari jadi pelupa, berjinak jinaklah dengan nanas. Antara nutrisi lain ialah manganese. Penting untuk otak. Manganese bekalkan tenaga pada sel otak.

– Bertindak seperti power bank. Seperkara yang saya suka tentang nanas ialah jumlah besar thiamin di dalamnya. Tugasnya tukarkan karbo, lemak dan protein kepada energi untuk tubuh. Ia juga disebut sebagai vitamin anti stress.

IKLAN

Buahnya Masam Manis, Tapi Banyak Manfaat. Selain Legakan Sinus, Nanas Juga Buat Mood Jadi Baik!

– Petang petang balik kerja apa kata ambil sepotong nanas. Lepas makan baharulah pandu pulang. Pasti mood lebih baik. Saya suka ambil terus. Sekali dengan empulurnya. Banyak mineral dan nutrisi di situ.

#DrOtak #Neuroparenting #cocoOCOC Sumber: DrRizal Abu bakar

 

Selain itu:  Betul Ke Masak Guna Air Fryer Hasilkan Bahan Kimia Punca Kanser? Dengarkan Penjelasan Pakar Kimia Ini!

 

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI