Berbeza dengan jenis kacang yang lain, kacang badam atau almond adalah paling lengkap kandungan nutrisi kerana kaya dengan vitamin, serat, asid folat dan protein.

Oleh sebab itu kacang termasuk dalam golongan superfood. Selain baik untuk pengambilan makanan, kacang badam juga mempunyai khasiat terbaik untuk kecantikan rambut melalui minyaknya.

Minyak badam memang sering digunakan untuk perawatan kecantikan rambut. Manfaat yang terdapat dalam minyak badam adalah sebagai pelindung rambut daripada kekeringan, radikal bebas dan pencemaran.

Selain itu kandungan lemak yang terkandung di dalamnya mampu meresap ke dalam rambut lantas menyuburkannya dari dalam. Malah mampu memperkuatkan serta melembutkan rambut.

Minyak badam juga kaya dengan vitamin A yang berfungsi untuk menjaga kesihatan sel-sel rambut dengan membantu memperbaiki tekstur dan warna rambut serta mencegah rambut daripada kerosakan.

Selain Lancarkan Peredaran Darah, Khasiat Minyak Badam Buat Rambut Berkilau & Cegah Gugur!

IKLAN

Minyak badam turut mengandungi vitamin B6 yang boleh membantu mencegah keguguran rambut dan merangsang pertumbuhan rambut baharu.

Selain itu, minyak badam turut mengandungi vitamin E yang kaya dengan antioksida untuk melancarkan peredaran darah pada kulit kepala.

Badam Rangsang Kecantikan Rambut

1. Memelihara kesihatan kulit kepala

Minyak badam kaya dengan kandungan vitamin D dan E yang diperlukan untuk membantu pertumbuhan rambut baharu agar terus sihat dan kuat.

IKLAN

2. Mencegah keguguran rambut

Rambut mudah gugur kerana kekurangan magnesium dalam tubuh. Namun, kacang badam boleh membantu kerana mengandungi 25 peratus kandungan magnesium yang diperlukan oleh tubuh. Oleh itu, mula dengan mengambil ¼ cawan susu kacang badam secara konsisten agar khasiat yang diperlukan tubuh mencukupi.

3. Memperbaiki kerosakan rambut

Kacang badam memiliki sumber protein yang tinggi. Sumber protein ini dapat merangsang pertumbuhan rambut baharu dan mencegah keroskan rambut seperti rambut bercabang, rapuh, putus di hujung dan sebagainya.

Selain itu:  Kulit Glowing Dan Lembap, Sapu Saja 2 Bahan Ini Jadikan Masker

Selain Lancarkan Peredaran Darah, Khasiat Minyak Badam Buat Rambut Berkilau & Cegah Gugur!

IKLAN

4. Menggalakkan peredaran darah

Kacang badam mengandungi zat besi yang berfungsi untuk melancarkan peredaran darah serta oksigen ke seluruh tibuh. Dengan itu, turut melancarakan peredaran darah di atas kulit kepala dan setrusnya merangsang pertumbuhan rambut baharu.

5. Membersihkan kulit kepala

Kacang badam juga boleh dijadikan skrub untuk membantu menanggalkan sel-sel kulit mati di atas kulit kepala.

Artikel Berkaitan:

Pelbagai Khasiat Buahan Citrus Mampu Tingkat Sistem Imunisasi Badan. Pastikan Stok Sentiasa Ada!

Tak Susah Nak Kekal Langsing Walaupun Suka Makan, Syaratnya Pandai Potong Kalori Diambil

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI