Sebelum memulakan aktiviti senaman, seseorang itu dinasihatkan untuk lakukan warm up atau memanaskan badan bagi memastikan tubuh bersedia untuk lakukan sebarang aktiviti.

Tidak perlu ambil masa lama, hanya sekitar 5 minit dengan melakukan beberapa rengangan tertentu.

Warm up ini merangsang penambahan oksigen dalam tubuh dan mengaktifkan pengeluaran hormon yang akan membantu dalam proses penyaluran tenaga ke bahagian otot.

Wajib Lakukan ‘Warm Up’ Atau Pemanasan Badan Sebelum Bersenam, Untuk Elak Risiko Kecederaan

Ayuh kita kongsi kebaikan lakkan warm up sebelum lakukan aktivti senaman ringan ataupun berat.

1. Tingkatkan kadar degupan jantung atau nadi (bpm)

Secara umumnya penambahan intensiti dalam aktiviti memerlukan tenaga, sehubungan itu jantung memainkan peranan untuk menyalurkan oksigen dan nutrisi ke seluruh tubuh badan.

Saiz salur darah mengembang bagi memudahkan proses penyaluran darah yang lebih efisien.

Peningkatan pengaliran darah ke bahagian otot meningkatkan penghantaran bekalan tenaga ke seluruh badan. Menyediakan sistem kardiovaskular untuk bersedia menghadapi aktiviti yang lebih berat yang akan memberi impak kepada jantung

IKLAN

2. Tingkatkan pengeluaran hormon

Peningkatan kadar rembesan hormon endorfin, serotonin, dopamin dan hormon-hormon lain yang membantu meningkatkan kadar kepekaan, mengurangkan stres dan meningkat kadar metabolisma.

Peningkatan kadar cecair Synovial di bahagian sendi bagi memberi pelinciran sendi untuk mengurangkan geseran serta melancarkan pergerakan.

Wajib Lakukan ‘Warm Up’ Atau Pemanasan Badan Sebelum Bersenam, Untuk Elak Risiko Kecederaan

Mengurangkan kadar risiko kecederaan

Peningkatan suhu otot secara tidak langsung menambah keanjalan otot. Peningkatan kadar oksigen dan hormon di bahagian otot membantu melancarkan pergerakan dan mengurangkan risiko kekejangan.

Rembesan hormon meningkatkan kawalan motor dalam pergerakan otot

IKLAN

4. Aktifkan mekanisme pelepasan haba badan

Liang roma akan terbuka bagi memudahkan proses penyejukan badan. Peningkatan suhu otot merangsang proses penyejukan otot.

5. Merangsang sistem saraf pusat

Merangsang transmisi dan penyaluran neuron (maklumat) saraf antara otak dan sel motor otot (peningkatan kadar oksigen di bahagian otak merangsang sel –sel otak untuk berhubung dengan lebih baik).

Selain itu:  Hilang Berat Dan Bakar Lemak, Faham Dua Perkara Ini, Baru Boleh Kurus!

Meningkatkan kadar rembesan hormon endorfin, serotonin, dopamin dan adrenalin.(Happy Hormon/hormon baik). Merangsang pemikiran untuk lebih peka kepada aktiviti, meningkatkan sistem kawalan motor otot dan meningkatkan kawalan koordinasi dalam menjalankan aktiviti fizikal.

Wajib Lakukan ‘Warm Up’ Atau Pemanasan Badan Sebelum Bersenam, Untuk Elak Risiko Kecederaan

IKLAN

5. Rangsang peningkatan pergerakan otot

Pergerakan otot menjadi lebih efisien dan lebih teratur. Mengurangkan risiko kekejangan otot di mana sistem; telah dibekalkan dengan oksigen dan elektrolit dari penyaluran darah yang efisien.

Proses penceraian antara hemoglobin (sel yang mengikat oksigen) dengan oksigen berlaku dengan lebih jitu. Proses pengumpulan asid laktik dapat dilengahkan

Meningkatkan prestasi larian

Otot yang diregang dan dipanaskan sebelum larian menjadikan ia lebih mudah bergerak. Sendi juga boleh berfungsi dengan lebih baik. Aktiviti ini akan menjadikan senaman kita lebih berkesan.

Artikel Berkaitan:

Tanpa Produk & Senaman, Wanita Berjaya Lenyapkan 29 KG Dalam Masa 8 Bulan Ikut Ilmu Diet Betul!

Pakar Pemakanan Kongsi 4 Mitos Soya Yang Ramai Keliru Khasiatnya Untuk Kesihatan

Bau Busuk & Tanggal Dari Isi, Tanda Jangkitan Kulat Pada Kuku. Doktor Syor Rawatan Berkesan Atasinya!

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI