Masuknya bulan puasa bukan alasan untuk kita tidak melakukan aktiviti sihat. Walaupun hanya berjalan kaki sekitar taman untuk tempoh tertentu, ia juga sudah memadai untuk kekal sihat.

Namun anda juga tidak boleh sesuka hati melakukan senaman seperti kebiasaannya. Sentiasa perhatikan masa dan aktiviti senaman semasa dibulan puasa agar senaman anda tidak menganggu puasa anda.

Lagi satu jika melakukan senaman dengan perut kosong dan dahaga akan menyebabkan anda mudah penat, alami pening dan semput hingga sebabkan dehidrasi

Waktu yang paling sesuai untuk melakukan antiviti senaman semuanya tergantung dengan kemampuan diri sendiri.

Tiada Alasan, Ini 3 Waktu Terbaik Lakukan Senaman Sepanjang Bulan Puasa

Sekiranya anda tidak rasa penat semasa melakukan senaman di bulan puasa. Ia tidak akan menimbulkan sebarang masalah pada anda. Setiap keupayaan seseorang tidak sama.

Dicadangkan 3 waktu yang paling sesuai untuk anda bersenam di bulan puasa adalah seperti berikut.

IKLAN

1. Sebelum Waktu Berbuka

Anda boleh saja melakukan senaman sebelum masuk waktunya berbuka puasa. Ini kerana, anda boleh makan supaya membakar lemak dalam purata yang banyak. Sudah pasti ia memberikan keuntungan bagi anda yang ingin mengurangkan berat badan semasa berpuasa.

Bersenam semasa perut dalam keadaan kosong juga boleh membantu anda menyingkirkan lemak yang berlebihan dengan banyak. Sebaik saja selesai bersenam, anda juga boleh berbuka puasa bila masuk waktunya dan makan bagi mengantikan tenaga yang telah hilang.

Harus di ingatkan, jangan sesekali anda memaksa diri anda untuk melakukan senaman secara berlebihan agar boleh menurunkan banyak lagi berat badan. Semasa anda dalam proses berpuasa, anda akan mempunyai kadar tenaga yang sangat sedikit dan anda harus membatasi supaya tidak melebihi 60 minit.

2. Selepas Waktu Berbuka

Waktu ini merupakan waktu yang sangat sesuai bagi melakukan senaman di bulan puasa dan anda boleh lakukan selepas 3 jam berbuka puasa. Biarkan makanan yang dimakan selesai dicerna dan mendapatkan semula tenaga untuk melakukan senaman.

IKLAN
Selain itu:  Kulit Jadi Hitam & Menggerutu Sebab Ochronosis, Kesan Guna Produk Pemutihan Ada Racun Berjadual

Sebaik saja perut anda sudah kembali terisi, anda boleh saja melakukan senaman yang anda inginkan kerana anda sudah mempunyai tenaga yang mencukupi. Tidak kiralah dari aktiviti yang berat ataupun ringan.

Tiada Alasan, Ini 3 Waktu Terbaik Lakukan Senaman Sepanjang Bulan Puasa

3. Selepas Waktu Bersahur

Sebaik saja selesai bersahur, anda juga boleh melakukan senaman. malah tubuh badan anda juga telah mempunyai tenaga dari makanan yang telah anda makan semasa bersahur. Sebaiknya anda melakukan senaman yang ringan sahaja. Supaya kesegaran tubuh badan anda akan sentiasa terjaga walaupun semasa berpuasa.

Paling penting anda harus menyediakan tenaga bagi melakukan aktiviti yang seterusnya sehingga waktu berbuka puasa. Sebaik-baiknya anda jangan melakukan senaman yang terlalu berat pada waktu ini.

IKLAN

Artikel Berkaitan:

Jaga Portion & Rajin Skipping, Rahsia Pasangan Kembar Turun 22 KG Dalam Masa 6 Bulan Je

Wanita Ini Kongsi 20 Menu Sihat Untuk Sahur Dari Rolled Out, Lebih Kenyang Dari Nasi

Gugur Anak Ketiga, Ini Yang Syatilla Melvin Kena Buat Supaya Badan Cepat Sembuh & Bertenaga

 

 

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI