Sosej adalah antara makanan proses yang paling popular dan digemari ramai terutama golongan kanak-kanak.

Rasanya yang enak dengan pelbagai perisa seperti keju atau lada hitam menjadikan makanan wajib ada di rumah.

Namun diingatkan agar jangan menjadikan sosej ini sebagai makanan rutin. Perkongsian dari Dr. Fatimah Salim memberitahu kaitannya dengan penyakit kanser.

“Tinggi Kandungan Lemak Tepu & Garam. Jangan Jadikan Sosej Makanan Harian, Elak Risiko Kanser” – Pakar Kima

SOSEJ & KANSER

Dua hari lepas, Muhammad ikut saya ke kedai. Antara barang yang diambilnya ialah kek pisang, biskut kreaker, susu kultur, yoghurt, sosej dan cili giling.

Semalam saya masak sosej ini. Saja potong 3 dan belah 4. Nak bagi nampak macam octopus  iaitu antara haiwan kegemaran Muhammad selain ikan buntal.

IKLAN

Saya tahu anak-anak memang suka makan sosej kerana rasanya yang sedap. Jadi saya ingatkan Muhammad dan Yaumil yang sosej, nugget… adalah makanan tidak elok untuk badan apabila diambil kerap.

YA. Ketahuilah sosej bukan hidangan yang baik. Benar bergantung kepada kualiti, ianya diperbuat daripada bahan asas daging (isi, lemak, kulit dan organ lain), namun dicampurkan dengan perasa dan pengawet garam nitrates/ nitrites agar cantik warnanya (kemerahan), sedap rasanya dan lebih tahan lama. Sosej tinggi kandungan lemak tepu dan garam.

“Tinggi Kandungan Lemak Tepu & Garam. Jangan Jadikan Sosej Makanan Harian, Elak Risiko Kanser” – Pakar Kima

Bergantung kepada jenis produk dan cara pemprosesan, garam bernitrat mampu bertindakbalas dengan protein daging menghasilkan bahan kimia punca kanser iaitu nitrosamine.

IKLAN

Sosej dan daging terproses berprotein lain adalah dikategorikan sebagai punca kanser dengan perkaitan kongklusif (Group 1) oleh Agensi Kanser US. Lihat infografik perkaitan kanser dan jenis-jenis daging pada komen pertama.

Maka, makanan terproses seperti sosej ini usahlah dijadikan makanan harian. Benar bukan memakan sosej ini saja punca kanser. Terdapat banyak lagi faktor lain, namun mengetahui dan berwaspada itu lebih baik.

Bukannya tidak boleh makan terus. Jarang-jarang ambil, boleh saja. Dan untuk mengurangkan risiko, ambil lah bersama dengan sayuran hijau.

IKLAN

Boleh baca perkongsian saya mengenai kaitan kanser dengan memakan daging merah di sini  https://www.facebook.com/100000727466295/posts/3410171849017030/?extid=kn1hQowmj0M2sqVl&d=n

Artikel Berkaitan:

Selain itu:  Bantuan Sehingga RM50 Ribu Untuk Yang Hilang Upaya, Mati Disebabkan Suntikan Vaksin Covid-19

Tak Lokek Kongsi Rahsia Jaga Kecantikan. Iman Troye Dedah Rahsia Miliki Kulit Halus & Mulus!

Elak 5 Makanan Ini, Boleh Jadi Penyebab Kanser. Bahaya Jika Diambil Berlebihan!

6 Kesilapan Jangan Buat Waktu Cuci Muka. Salah Satunya Elak Kongsi Tuala Mandi!

 

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI