letak sudu

Letak sudu sejuk bawah mata merupakan salah satu cara mudah dan jimat untuk hilangkan eye bag.

Cara ini adalah paling senang dilakukan dengan hanya meletakkan sudu dalam bekas berisi ais ketul sebelum ditekap di bawah mata.

Guna Sudu Hilangkan Eye Bag

Bahan:
Sudu
Ais ketul

Ambil sudu besi, rendam ke dalam ais batu sehingga sejuk. Biasanya lebih kurang 20 minit.

Gunakan sudu yang sejuk, letak di bawah mata dan gosok-gosok secara lembut. Kalau sudu dah hilang sejuk, ulang letak dalam ketulan ais semula.

Letak Sudu Sejuk Bawah Mata, Cara Mudah Hilangkan Eye Bag

Letak Sudu Sejuk Bawah Mata, Cara Mudah Hilangkan Eye Bag

Kalau kerap tidur lambat pun akan menyebabkan masalah eye bag atau popular dengan nama mata panda.

IKLAN

Jika mengalami eye bag ini akan juga memperlihatkan seseorang itu kelihatan lebih tua dari usia sebenar.

Namun jangan risau, terdapat beberapa tip yang boleh dilakukan untuk menghilangkan eye panda ini mengikut cara tradisional.

Ini Cara Lain Hilangkan Eye Bag

Perkongsian dari Zulaikha Leman memberitahu beberapa cara mudah dilakukan untuk mengatasi masalah ini dan salah satunya letak sudu sejuk bawah mata.

Letak Sudu Sejuk Bawah Mata, Cara Mudah Hilangkan Eye Bag

Hai semua selamat malam hari ni Zue nak share macam mana tips nk hilangkan eye bag bawah mata maklum lah kejadian mata panda sering terjadi pada kita semua disebabkan keletihan dan tak cukup tidur.

IKLAN

Eyebag ni juga terjadi bukan semata-mata faktor keletihan dengan tak cukup tidur tapi boleh jadi disebabkan kekurangan air dalam badan,masalah buah pinggang Dan juga anemia.

Ini antara tips bahan yang boleh digunakan untuk merawat masalah eyebag:

1. Uncang teh
-Ambil uncang yang telah digunakan dab bersihkan ambil uncang tersebut masuk dalam peti ais.
-Ambil uncang teh tersebut dalam peti ais letak dibawah mata dan biarkan selama 20 minit ke 30minit.

2. Minum air secukupnya
-Tapi elakkan minum sebelum tidur sebab ia akan menyebabkan eyebag di pagi hari nanti.

Letak Sudu Sejuk Bawah Mata, Cara Mudah Hilangkan Eye Bag

3. Hirisan timun
-Keluarkan timun di peti sejuk anda.
-Hiriskan 2 atau ke 3 hiris kemudian letakkan di atas mata.

IKLAN

4. Cara emergence hilangkan eyebag dengan sejukkan sudu didalam peti ais selama 15minute kemudian letak dibawah eyebag.

5. Putih telur juga boleh digunakan sebagai bahan untuk hilangkan eyebag bawah mata.

Letak Sudu Sejuk Bawah Mata, Cara Mudah Hilangkan Eye Bag

Kalau nak tahu, rasa sejuk sudu itulah yang membantu kulit sekitar mata tenang. Hilang penat mata. Boleh rajinkan diri buat waktu pagi dan sebelum tidur. Dan untuk anda yang suka amal petua tradisional, boleh guna tip di atas ya. Pilihan masing-masing mana yang mudah.

Selain itu:  Kelebihan Guna Vaseline, Kulit Glowing Dan Lembap

Artikel Berkaitan:

Payudara Alami Lecur Tahap 3 Lepas Jatuh Dalam Kuali Mendidih. Wanita Akui Alami Traumatik!

Tak Lokek Kongsi Rahsia Jaga Kecantikan. Iman Troye Dedah Rahsia Miliki Kulit Halus & Mulus!

6 Kesilapan Jangan Buat Waktu Cuci Muka. Salah Satunya Elak Kongsi Tuala Mandi!

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI