Tidak dinafikan bahan herba dan juga rempah wajib ada di setiap rumah dan menjadi penyedap sesuatu masakan dalam setiap hidangan.
Selalunya kita akan beli dengan kuantiti banyak tetapi penggunannya yang sedikit menyebabkan stok herba dan rempah ini mengambil masa untuk dihabiskan.
Namun tahukan kita kadar atau tempoh tertentu penyimpanan kedua-dua bahan ini jika disimpan dalam suhu bilik.
Perkongsian Syaza Nutritionist memberitahu tempoh simpanan untuk herba dan rempah ini.
Tempoh masa 2-3 tahun jika dikisar halus
Untuk geng empat sekawan dan lain-lain pula sekitar 4 tahun lamanya
Untuk herba kering daripada daunan pula 1-3 tahun boleh disimpan
Tidak mengundang keracunan tetapi aroma dan rasa akan hilang
Artikel Berkaitan:
3 Minuman ‘Jahat’ Elak Minum. Rupanya Penyumbang Kadar Kolesterol Tinggi Dalam Badan!
Bahaya Duduk Lama Ketika Bekerja! Wanita Tak Sangka Sakit Bahu, Rupanya Tendon Koyak Habis!
Hilang 14KG Dalam 2 Bulan, Lelaki Kongsi 7 Tip Amalan Diet Berkesan
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Jangan Skip Sarapan Pagi. Ini 5 Hidangan Sihat & Seimbang Boleh Diambil Bekal Energi!
Seperti yang kita tahu, sarapan pagi adalah salah satu waktu makanan yang sangat penting.
Ini kerana ia dapat membantu membekalkan tenaga untuk tubuh badan agar dapat menjalankan aktiviti sepanjang hari dengan cergas dan aktif.
Jadi pilihan sarapan pagi berkhasiat penting, terutama bagi mereka yan mengamalkan diet. Ini antara pilihan boleh diambil untuk sarapan pagi anda sebelum memulakan kerja.
LEMPENG PISANG
Bahan-bahan
2 biji pisang
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
½ cawan oat
1 sudu besar serbuk kayu manis
Minyak zaitun
Cara penyediaan
1. Lenyek pisang di dalam mangkuk yang besar.
2. Masukkan telur dan esen vanilla dan gaul sebati.
3. Gaulkan bersama oat dan serbuk kayu manis hingga sebati.
4. Panaskan kuali leper yang disapu sedikit minyak zaitun kemudian sendukkan bancuhan pisang ke atas kuali.
5. Goreng sehingga kuning keemasan dan hidangkan bersama hirisan pisang.
TROPIKA SMOOTHIE
Bahan- bahan
I biji pisang (dibekukan)
1 cawan buah pic (dibekukan)
1 cawan nanas (dibekukan)
1 cawan susu badam
1 ikat sayur kale (dipotong halus)
Cara penyediaan
1. Masukkan semua bahan ke dalam pengisar dan kisarkan sehingga halus. Minum setiap pagi. Ia amat berkhasiat dan mengenyangkan!
MUFIN OAT
Bahan – bahan
1 ½ cawan oat
1 biji pisang
1 biji telur
1 cawan greek yogurt
¼ cawan sirap mapel
½ cawan susu badam
I sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil serbuk kayu manis
Sedikit garam
Hiasan
Buah strawberi
Buah blueberi
Buah apple
Cip coklat gelap
Kekacang
Buah kering
Cara penyediaan
1. Lenyekkan pisang dan masukkan telur, esen vanilla, sirap mapel dan susu badam. Kacau sehingga sebati
2. Masukkan yogurt dan kacau sedikit sebelum masukkan oat, serbuk penaik, serbuk kayu manis dan secubit garam. Kacau sebati.
3. Masukkan 1 skop sebatian tadi ke dalam acuan mufin dan taburkan hiasan yang berbeza.
4. Bakar selama 30 minit dengan suhu 180 darjah Celcius.
5. Siap untuk dihidang.
LEMPENG TOMATO
Bahan 1
½ cawan cendawan
½ cawan tomato
Serbuk lada hitam
1 labu bawang putih
2 cawan bayam
Secubit garam
Minyak zaitun
Bahan 2
¾ cawan tepung kacang kuda
1 ½ sudu yis
½ sudu serbuk penaik
½ sudu serbuk bawang putih
½ sudu serbuk kunyit
1 sudu cuka epal
Cara penyediaan
1. Goreng cendawan dan tomato menggunakan sedikit minyak zaitun kira-kira dua minit.
2. Masukkan secubit garam, serbuk lada hitam, bawang putih dan sedikit minyak zaitun.
3. Goreng sehingga menjadi warnanya bertukar keemasan sebelum memasukkan bayam. Kemudian ketepikan.
4. Masukkan pula bahan 2 ke dalam mangkuk yang besar dan gaul sebati.
5. Panaskan kuali leper bersama sedikit minyak zaitun dengan api sederhana. Ratakan sesenduk adunan lempeng ke atas kuali.
6. Apabila ia sedikit garing, letak gorengan bahan-bahan 1 tadi di atasnya dan biarkan sebentar.
7. Tutup api dan biarkan selama lima minit di dalam kuali yang bertutup.
8. Sedia dihidang.
FRENCH TOAST BLUEBERRY
Bahan-bahan
2 keping roti (dipotong dadu)
2 sudu besar susu
¼ serbuk kayu manis
½ sudu esen vanila
Buah beri biru
Cara penyediaan
1. Campurkan susu, serbuk kayu manis dan esen vanila. Kacau sebati.
2. Letakkan roti ke dalam mug tahan panas dan taburkan buah beri biru.
3. Tuangkan campuran susu tadi ke dalam mug dan masak menggunakan microwave selama 2 minit.
4. Hidangkan bersama madu.
Sumber: Buzzfeed
Artikel Berkaitan:
Pilihan 26 Resipi Overnight Oats Sedap & Sihat. Sesuai Untuk Yang Berdiet Sepanjang Ramadan!
Digelar Buah Eksotik, Buah Naga Paling Baik Diambil Untuk Bantu Penghadaman & Penghidap Diabetes
Ambil Buahan & Sayuran Ini Sebagai Ganti Suplemen Dalam Diet Harian. Lebih Jimat & Selamat!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kulit Glowing Tanpa Skincare, Lebih Selamat Dan Jimat Poket
Nak kulit glowing tanpa skincare, anda boleh cuba tips cantik yang tanya menggunakan bahan alami yang lebih selamat dan jimat poket.
Masker ini bukan hanya orang dewasa boleh guna, malah anak-anak remaja yang ada masalah jerawat halus atau kulit terbakar pun digalakkan amalkan tips cantik yang dikongsikan Puan Fatin Amierah Zabri ini.
Kulit Glowing Tanpa Skincare, Lebih Selamat Dan Jimat Poket
Cukup tiga bahan yang anda boleh dapat dari dapur, jom mulakan buat masker ini.
BAHAN-BAHAN:
1 1/2 sudu kunyit serbuk
1 sudu yogurt ( Perisa Asli )
1 sudu madu
CARA-CARA NAK BUAT:
1 – Sediakan bekas plastik yang korang dah tak sayang sebab nanti kunyit tu akan lekat warnanya.
2 – Masukkan satu persatu bahan tadi menggunakan SUDU PLASTIK . ( Sudu besi boleh hilangkan khasiat madu )
3 – Tak pun pakai sahaja sudu yogurt tu.
4 – Gaulkan sampai sebati semua .
5 – Pastikan dia pekat dan tak menitik .
6 – Ratakan di muka guna belakang sudu .
7 – Biar dalam 30 minit sehingga kering
8 – Basuh muka guna air suam dan cuci muka anda dan scrub muka terus (amat digalakkan).
PESANAN: Sediakan towel muka yang anda dah tak sayang sebab nanti kena kesan kunyit.
KELEBIHAN MASKER:
Kulit jadi cerah dan flawless
Glowing kan kulit
Sembuhkan jerawat
Kurangkan pigmentasi
Anti Aging (penuaan)
Kurangkan infection
Kulit rasa lembab je
Pulihkan dari surnbun ( terbakaq)
Kurangkan gelap bawah mata
Fatin dah amalkan setahun lebih, seminggu 2 kali. Paling malas seminggu sekali .
SOALAN FAMOUS :
” Tak jadi kuning ke muka tu nanti? “
YES, Muka kita akan jadi sedikit kekuningan . Tapi selepas beberapa jam saja . Sebab itu fatin galakkan scrub muka selepas tu .
” Berapa lama nak nampak kesan ? “
Hmmm .. Tah la . Fatin tak kira pulak berapa lama . Tapi yang pasti selalu lah buat . Tiba-tiba orang dah tegur perubahan kulit nampak lebih sihat dan glowing.
Sebenarnya, petua ni dapat masa fatin sembang dengan satu UNTIE CLEANER (India) masa belajar dulu. Walaupun kulit dia gelap, tapi glowing gila kulit dia! Sebiji jerawat pun tak ada. So dia bagi petua ni .
Dia kata orang India memang amal benda ni. Lagi-lagi masa nak kahwin. Diorang akan kerap buat untuk naikkan seri pengantin. Jadi kita ni cuba lah sebab nak nampak seri pengantin tu setiap hari .
Fatin lebih suka amalkan petua lama berbanding guna skincare yang kita tak tahu isi dia apa.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Hilangkan Parut Jerawat Guna Air Rendaman Oat, Glowing Jadinya!
Bukan senang nak hilangkan parut jerawat dalam masa yang singkat, malah ada yang sanggup ke Spa habiskan duit beratus semata-mata nak dapatkan kulit glowing.
Namun anda tentu akan teruja dengan satu petua kulit cantik ini, yang mana hanya menggunakan beberapa bahan dapur untuk dimasukkan dalam botol dan terus spray ke muka. Apa yang best, jika konsisten amal, kulit boleh sihat tanpa masalah parut.
Hilangkan Parut Jerawat
Jom tengok macam mana nak buat!
BAHAN-BAHAN:
- Oat yang tiada perisa
- Air mineral
CARA-CARA MEMBUAT:
1. Rendam oat dalam air semalaman. Letak dalam bekas.
2. Esok paginya cuci muka guna air rendaman oat itu. Jika hendak lebih senang, letak dalam botol spray.
3. Spray pada wajah guna air rendaman oat tersebut kemudian bilas. Perubahan yang boleh dilihat ialah kulit kurang berminyak dan parut makin pudar, kulit pun cerah.
4. Apabila kulit mengalami alahan, buat hal naik jerawat dan sebagainya, cuci muka dengan air oat ini.
5. Lakukan 2-3 kali seminggu. Daripada guna cleanser yang harsh, pedih dan keringkan kulit waktu, lebih baik waktu pagi guna air oat.
6. Jangan berharap kesan seawal 24 jam sebab ia menggunakan bahan natural. Dalam produk skincare banyak sahaja guna oat memang membantu mencantikkan kulit wajah.
Haaa.. tetapi anda kena sabar ya. Biasanya kalau menggunakan bahan-bahan semula jadi, kesannya agak lambat. Namun kalau selalu buat, memang kulit akan cantik tanpa parut!
Sumber: Intan Syafinas
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI