Kentang sangat terkenal dalam pembuatan untuk dijadikan kudapan ringan ataupun dalam apa jua masakan seperti kari atau kurma.

Buah berwarna kuning keemasan ini menjadi pilihan terbaik bagi mereka yang mahu mengekalkan diet dalam pengambilan pemakanan sihat.

Namun buah kentang ini juga mempunyai banyak khasiat untuk kesihatan dan kecantikan yang ramai tak tahu.

Kentang, Buahan Kuning Keemasan Paling Popular. Punya Banyak Manfaat Untuk Kecantikan & Kesihatan!

Khasiat Kentang Untuk Kesihatan & Kecantikan

1. Membantu Mengurangi Berat Badan

Sebenarnya jika anda memilih kentang rebus tidak akan menambah berat badan anda, sebaliknya akan mengurangi berat badan, tetapi pastikan kentang yang direbus tidak ditambahkan garam, keju, ataupun mayonis.

Kentang yang mengandung serat berfungsi sebagai cadangan makanan dalam tubuh dan mengakibatkan rasa kenyang bertahan lebih lama dan boleh melakukan kegiatan sehari-hari.

IKLAN

2. Membantu Menjaga Fungsi Jantung dengan Baik

Karotenoid dalam kentang membantu menjaga fungsi jantung dengan baik. Vitamin C dan B6 juga membantu mengurangi radikal bebas pada sel jantung dan sel-sel tubuh lainnya. Vitamin B6 juga memiliki peranan penting dalam proses di dalam tubuh bernama proses metilasi.

Kentang, Buahan Kuning Keemasan Paling Popular. Punya Banyak Manfaat Untuk Kecantikan & Kesihatan!

3. Mengatasi Kulit Kering

Penggunaan kentang sangat bermanfaat untuk kulit Anda. Jika memiliki kulit kering, kentang sangat sesuai untuk mengatasinya. Buat masker kentang untuk memberikan nutrisi dan melembabkan kulit. Tidak hanya itu, kentang juga dapat dijadikan sebagai penyegar alami dengan menggunakannya sebagai toner.

4. Membantu Mengelola Nutrisi Jadi Energi

Kandungan vitamin B6 yang tinggi pada kentang sangat berfungsi memecah karbohidrat dan protein menjadi glukosa dan asam amino. Keduanya merupakan bahan bakar utama sebagai sumber energi bagi tubuh.

IKLAN

Kentang, Buahan Kuning Keemasan Paling Popular. Punya Banyak Manfaat Untuk Kecantikan & Kesihatan!

5. Mampu Menghilangkan Mata Panda

Jika anda termasuk orang yang memiliki katung mata, kentang juga dapat mengatasi lingkarang hitam di sekitar mata. Telah terbukti kentang sangat efektif dalam menghilangkan lingkaran hitam di sekitar mata kerana sifatnya yang mampu mencerahkan secara alami.

Selain itu:  "Makan Panadol Lepas Vaksin Bukan Sebelum" - Ahli Kimia Jelaskan Sebabnya

Anda boleh gunakan kentang yang sudah dipotong-potong atau jus kentang, kemudian letakkan di mata. Penggunaan secara konsisten akan memudarkan lingkaran hitam dalam waktu singkat.

IKLAN

6. Melancarkan Sistem Pencernaan

Kentang kaya akan serat yang mampu melancarkan sistem pencernaan. Penggunaan bahan serat juga boleh membantu mencegah jenis kanser tertentu terutama usus besar dan membantu mengatur kadar gula darah serta kolesterol.

Artikel Berkaitan:

Zucchini, Khasiat Tersembunyi Sayuran ‘Rare’ Untuk Kesihatan. Vitamin Paling Optima Jika Dibuat Salad!

Tak Semua Berkhasiat, Ini 6 Pilihan Jus Buahan Paling Bagus Untuk Kesihatan

Selain Kawal Tekanan Darah Tinggi, Manfaat Kayu Manis Juga Bantu Elak Masalah Kerosakan Gigi & Bau Mulut

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI