Ibu hamil yang mahu kekal jaga kecantikan kulit kena hati-hati dengan barisan produk penjagaan kulit yang diguna.
Ibu Hamil Suka Melawa
Perubahan kulit ketika hamil paling ketara berlaku kepada ramai orang, ini mungkin kerana hormon.
Walaupun sesetengah wanita bertuah mengalami kesempurnaan kulit selama 9 bulan, ada juga yang lain mengalami sekurang-kurangnya satu masalah kulit atau semakin teruk. Kulit mula makin kering, tumbuh jerawat dan gelap yang dipanggil melasma.
Ads
Jadi, penting untuk wanita hamil menggunakan kosmetik yang betul-betul selamat, bukan sahaja untuk diri sendiri malah tidak menjejaskan kehamilan. Ada bahan yang terkandung dalam produk yang diakui tidak selamat digunakan untuk hamil.
Retinoid/Vitamin A
Bahan ini berasal dari vitamin A. Produk yang ada isotretinoin (accutane) selalunya digunakan untuk rawat jerawat boleh menyebabkan kecacatan janin.
Ads
Walaupun kadar penyerapan isotretinoin sedikit sahaja melalui kulit berbanding dengan produk yang dimakan. Tetapi sebaiknya elakkan kedua-dunya, makan atau sapu.
Ads
Salicylic Acid
Salicylic acid adalah bahan biasa untuk merawat jerawat kerana keupayaan anti-radangnya, sama seperti aspirin.
Kajian dari Europe PMC menunjukkan bahawa produk yang mempunyai doa salicylic acid yang tinggi seperti produk kulit dan ubat oral harus dielakkan semasa kehamilan.
Namun, produk dengan dos rendah yang mengandungi salicylic acid dilaporkan selamat, tetapi sebaiknya elak melainkan ditulis penggunaannya selamat untuk wanita hamil.
Kesimpulan, elak produk yang boleh membahayakan anda atau bayi semasa hamil. Dapatkan rujukan doktor bila nak guna satu-satu produk.
Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Penyakit jantung adalah antara pembunuh senyap yang paling ditakuti ramai. Tanpa tanda, seseorang boleh mengalaminya di mana saja atau bila-bila tanpa kehadiran seseorang di sisi.
Namun begitu, sebagai langkah pencegahan, kita sebenarnya boleh membuat pemeriksaan sendiri bagi mengetahui risiko masalah jantung.
Terbaru sekumpulan doktor Fakulti Perubatan Universiti Yale mendedahkan individu boleh membuat pemeriksaan sendiri bagi mengetahui risiko masalah jantung dengan menggunakan ujian ibu jari, lapor akhbar The Sun kelmarin.
Bagi menjalankan ujian mudah tersebut, individu hanya perlu menggunakan sebelah tangan dan membuka tapak tangan dalam keadaan rata.
Ujian Guna Ibu Jari
Seterusnya, letakkan ibu jari di sepanjang tapak tangan sejauh yang mungkin.
Jika ibu jari mereka boleh melepasi hingga ke luar kawasan tapak tangan, ini bermaksud individu tersebut berisiko menghidap aneurisme (arteri tersumbat) tersembunyi.
Hal ini kerana kemampuan seseorang untuk menggerakkan ibu jarinya melepasi kawasan tapak tangan adalah petunjuk terdapat masalah pada sambungan sendi tubuhnya.
Individu boleh melakukan tiga langkah mudah untuk menjalankan ujian ibu jari bagi mengetahui risiko masalah jantung yang berbahaya. – The Sun
Keadaan itu merupakan antara tanda penyakit tisu yang menghubungkan sendi di seluruh badan termasuk aorta, iaitu arteri terbesar dalam badan yang mengalir dari jantung ke perut.
Keputusan Positif
Penyelidik telah menjalankan ujian tersebut ke atas 305 individu dan menerbitkan hasil kajian mereka dalam Jurnal Kardiologi Amerika Syarikat.
Individu yang positif dalam ujian tersebut berupaya menggerakkan ibu jari mereka melepasi kawasan tapak tangan. – Fakulti Perubatan Universiti Yale/The Sun
“Kajian ini menunjukkan bahawa majoriti pesakit aneurisme tidak memberikan keputusan positif dalam ujian ibu jari-tapak tangan.
“Namun, pesakit yang positif ujian tersebut berkemungkinan tinggi mengalami aneurisme,” ujar penulis kanan jurnal tersebut, Dr. John A. Elefteriades. – Agensi
Baru-baru ini kita baru saja meraikan sambutan Tahun Baru Cina dan pastinya buah limau jadi kemestian dihidangkan buat tetamu bagi memeriahkan perayaan ini.
Namun ada yang memberitahu jika makan terlalu banyak iimau mandarin akan menyebabkan seseorang itu batuk. Benarkah perkara ini dan apa penyebab sebenar seseorang boleh mengalami batuk.
Perkongsian Dr Fatimah Salim di Grup Makmal Makanan (MaMa) memberitahu secara terperinci mengenai perkara ini. Menurutnya benar makan limau mandarin boleh menyebabkan batuk kerana kandungan bahan kimia SO2 yang digunakan sebagai pengawet.
MAKAN LIMAU MANDARIN BATUK?
Merujuk kepada pertanyaan ahli MaMa mengenai benarkah memakan limau Mandarin boleh menyebabkan batuk dan apakah puncanya?
Jawapannya adalah YA, boleh.
Saya sudah pernah kongsikan dulu, namun tidak salah dikongsikan semula. Jom baca
Kulit limau Mandarin (juga sesetengah buah segar lain juga) mengandungi bahan kimia sulfur dioksida (SO2). Bahan kimia SO2 ini digunakan sebagai pengawet untuk mengekalkan kesegaran dan menghalang pertumbuhan kulat pada buah.
Sebenarnya dalam kuantiti yang sedikit, ianya tidak mendatangkan bahaya kerana badan kita boleh bertoleransi dan mampu untuk detox secara semulajadi. Sebab itu FDA membenarkan ianya sebagai pengawet pada makanan. Untuk sistem badan normal, ianya tidak akan terkumpul dalam badan ya. Tiada istilah, sikit-sikit lama-lama jadi bukit.
Selain daripada penggunaan pada limau Mandarin, bahan kimia pengawet SO2 juga digunakan dalam makanan (contoh buah kering seperti kismis, prune…) dan minuman (minuman berkarbonat dan beralkohol). Jika tidak, mudah saja buah kering ini ditumbuhi kulat dan tidak tahan lama.
Kredit: Pexel.com
Jika mahu membuang bahan pengawat ini, eloklah direndam seketika dan dibasuh beberapa kali dahulu buah limau Mandarin dengan air sebelum dimakan. Ini kerana bahan kimia SO2 mudah larut air membentuk bahan kimia asid sulfurik (yang cair).
Merendam seketika dengan air garam/ baking soda diikuti dengan bilasan air bukan saja boleh membuang pengawet, malah saki baki racun perosak (pesticide) yang terdapat pada sayur atau buah lain juga.
Adakah semua individu akan terkesan dengan SO2 sebagai pengawet ini?
Tidak. Hanya sesetengah individu sensitif kepada bahan kimia ini yang mana boleh menyebabkan gejala seperti sakit tekak dan batuk. Dan bagi mereka yang mempunyai penyakit asthma pula berpotensi berhadapan dengan masalah pernafasan yang kronik.
Untuk saya dan anak-anak, yang tidak mempunyai masalah kesihatan, kami kopek dan makan terus saja limau Mandarin ini. Tidak semestinya jika kita terkesan, orang lain terkesan sama. Maka, seperti yang saya selalu pesan, ambil tahu tahap kesihatan dan fahami badan sendiri.
Beringatlah…, jika badan sudah mula menunjukkan tindakbalas (gejala), maka sedarlah dan berhentilah. Ingat, apa-apa yang berlebihan boleh membawa mudarat!
Nota: Tahap toleransi ini boleh berubah dengan peningkatan usia. Maka tidak hairanlah jika dulu kita tiada masalah dengan pengawet SO2, kini boleh terkesan pula.
Rupanya walau diet kita tetap boleh minum air manis cuma kena kawal dan kurangkan jumlah gula yang diambil.
Nak tahu cara yang lebih tepat, jemput baca perkongsian Arif Sukri, katanya air manis masih boleh diambil walaupun anda ingin diet.
Jelasnya, 5 cara ini boleh dipraktikkan dalam kehidupan seharian terutamanya bagi mereka yang pertama kali ingin mengurangkan pengambilan air manis.
Ramai ingat diet mesti wajib berhenti minum air manis. Sampai terketar-ketar badan selama seminggu. Sebenarnya tak perlu, jika kita tahu cara pengawalan gula.
Ini 5 cara yang boleh bantu anda kawal minum air manis:
1. Jadualkan pengambilan air manis
Katalah sebelum ini air manis sehari 3-4 gelas. Sarapan, makan tengahari, minum petang sampai ke malam. Cuba ubah kepada sehari 1-2 cawan sahaja. Pagi atau petang sahaja contohnya.
2. Kurangkan kuantiti gula dalam minuman
Sebelum Ini mungkin pengambilan gula sampai 3 hingga 4 sudu. Jadi bila dah mula nak kawal boleh buat 1-2 sudu sahaja. Jangan lebih-lebih lagi dah.
3. Kurangkan minuman ada susu pekat manis
Ramai tak perasan, susu pekat manis mempunyai kandungan gula yang sangat tinggi. Satu sudu teh susu pekat manis mempunyai 12 gram gula di dalamnya.
Itu baru satu sudu teh. Kalau 3 sudu, 4 sudu, macam mana? Jadi daripada minum teh ais, apa kata tukar kepada teh o ais. Daripada kopi susu ais, tukar kepada kopi o ais.
4. Ganti kepada air manis lebih sihat
Selain itu, boleh juga gantikan minuman manis kepada yang lebih sihat. Minum air buah tanpa gula kerana dalam buah sendiri dah ada gula. Jadi, tak perlu tambah lagi gula tambahan atau krimer manis yang lain.
5. Boleh gantikan dengan stevia
Cari steavia yang berkualiti dan bagus sebagai gantian manisnya gula. Selain 0 kalori. Ia juga bantu untuk kita dapat sikit kurangkan keinginan untuk minuman manis.
Walau bagaimanapun, air kosong sudah pastinya adalah pilihan yang paling baik. Kosong kalori, tak ada lemak, kolesterol dan menghilangkan dahaga.
Namun jika kita baru nak mula kurangkan minum air manis, ubah secara perlahan-lahan rutin sedia ada agar badan tidak terkejut dengan perubahan tersebut.
Dah lama sikit, pasti sudah terbiasa. Semoga artikel ini memberi manfaat!
Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI. Download seeNI sekarang!