dapur cantik

Dapur kaca memang cantik tetapi boleh jadi bahaya bila kaca meletup dan pecah berderai. Takut kalau terjadi secara tiba-tiba dalam rumah, nak-nak kalau anak yang sedang memasak.

Okay, jangan risau! Anda boleh ikuti beberapa tip ini jika mahu guna dapur kaca.

1. BAHAYA JIKA PERIUK TERLALU BERAT

Kena faham yang dapur gas sebegini tidak mampu untuk menampung berat yang melampau. Anda perlu mengelak daripada menggunakan periuk yang besar dan memasak sesuatu dengan kuantiti yang banyak dan berat.

Jangan pakai lenjan je letak periuk yang berat-berat atasnya. Jenis dapur gas kaca ni selalunya dia ‘ ditanam’  dalam kabinet jadi mana boleh tampung berat yang melampau sangat.

IKLAN

2. JANGAN LAP DAPUR MENGGUNAKAN KAIN BASAH

Selepas aktiviti memasak, pasti terdapat sisa-sisa makanan yang tertumpah atas dapur. Bagi mereka yang menggunakan dapur gas kaca ini, jangan terus serta merta mengelap dapur anda selepas menggunakannya. Terutamanya jika anda menggunakan kain basah kerana ia amat berbahaya. Tunggu permukaan dapur gas sejuk terlebih dahulu barulah lap.

3. PASTIKAN ADA RUANG PADA BAHAGIAN BAWAH DAPUR

Perlu ketahui yang dapur kaca jenis ini ianya direka khas mengikut saiz kabinet agar terdapat ruang pengudaraan di bahagian bawahnya. Amat berbahaya jika anda letakkan di atas kabinet sebegitu sahaja tanpa ada ruang udara pada bahagian bawah dapur.

IKLAN

Bahang panas memasak yang terkumpul dan ia boleh menyebabkan kaca retak kerana suhu yang panas.

Elak Dapur Kaca Meletup Secara Mengejut, Jangan Sampai Buat 5 Perkara Ini

IKLAN

4. JANGAN MASAK TERLALU LAMA

Jangan masak terlalu lama jika anda menggunakan dapur kaca. Dapur jenis ini mempunyai tahap limit penggunaanya. Apabila anda masak terlalu lama dapur akan menjadi over heat dan boleh menyebabkan ia meletup.

Selain itu:  Dr Izzar Ingatkan Buat Penilaian Kendiri Covid-19, Ingat TRIIS. Sebelum Rentas Negeri Balik Kampung!

5. PASTIKAN DAPUR KACA BERKUALITI

Jika ingin membeli dapur kaca pastikan dahulu kualiti rekaannya dan diiktirafkan. Biar mahal asalkan keselamatan anda terjamin berbanding membeli yang murah dan tidak berkualiti, mampu membahayakan anda.

Jadi tak salah anda nak guna dapur kaca cuma kena ada ilmu dan tahu guna. Elakkan sebarang yang boleh mengundang bahaya, itu dah cukup!

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI