Tidak lama lagi orang ramai akan penerima suntikan vaksin Covid-19 percuma melalui Program Imunisasi Kebangsaan yang dilancarkan bermula Mac lalu.

Oleh kerana ini adalah pengalaman pertama jadi, ramai yang risau untuk menerima suntikan berkenaan.

Justeru bagi mengelak rasa kebimbanga dan berlaku perkara lain, Kerajaan bersetuju untuk memberi RM500,000 sebagai bantuan khas kewangan kesan mudarat Covid-19 kepada rakyat tempatan dan warga asing di negara ini sekiranya berlaku hilang upaya kekal ataupun kematian disebabkan suntikan pelalian itu.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba berkata, kerajaan juga bersetuju untuk memberi bantuan RM50,000 jika berlaku kesan sampingan serius kepada penerima vaksin Covid-19 yang memerlukan rawatan berpanjangan di hospital.

Bantuan Sehingga RM50 Ribu Untuk Yang Hilang Upaya, Mati Disebabkan Suntikan Vaksin Covid-19

IKLAN

“Sebagai permulaan kerajaan menyediakan dana RM10 juta di bawah Kumpulan Wang Amanah Bantuan Bencana Negara (KWABBN) yang diuruskan oleh Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma),” katanya dalam satu sidang akhbar.

Menurutnya, bantuan kewangan tersebut merupakan langkah proaktif kerajaan untuk menghadapi kemungkinan jika berlakunya kesan sampingan (adverse effects) daripada penggunaan vaksin
Covid-19.

“Selain Itu, bantuan ini akan dapat membantu menampung keperluan penerima vaksin dan keluarga berkemungkinan terjejas akibat kesan daripada pengambilan vaksin ini kelak,” katanya lagi.

IKLAN

Jadi kepada seluruh rakyat Malaysia yang belum lagi mendaftar untuk peneriman suntikan, bolehlah berbuat demikian dengan melayari aplikasi MySejahtera.

Bantuan Sehingga RM50 Ribu Untuk Yang Hilang Upaya, Mati Disebabkan Suntikan Vaksin Covid-19

Sumber: Sinar Harian

IKLAN

Artikel Berkaitan:

Bahaya Makan Telur Rosak Boleh Sebabkan Kematian, Ini Tanda-Tanda Perlu Tahu Elak Terbeli!

Rahsia Kulit Lembut & Licin Guna Skrub Barli & Beras. Gadis Ini Kongsi Cara Buatnya!

Jaga Portion & Rajin Skipping, Rahsia Pasangan Kembar Turun 22 KG Dalam Masa 6 Bulan Je

Selain itu:  Kajian Kata Skip Breakfast Berisiko Dapat Sakit Jantung & Ini Sarapan Pagi Boleh Diambil Setiap Hari
Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI