Goat meat photo created by dashu83 - www.freepik.com

Kadang-kadang RAPI berasa cukup hairan dengan orang yang tidak gemar atau langsung tidak makan daging kambing.

Walhal daging kambing mempunyai banyak kebaikan untuk kesihatan. Mungkin hakikatnya masih ramai yang tidak tahu akan kelebihan daging kambing yang memiliki khasiat semula jadinya yang tersendiri seperti yang RAPI senaraikan. Ikuti fakta kebaikan daging kambing di bawah!

RENDAH KOLESTEROL 

Kambing mengandungi paras kolestrol dan lemak tepu yang jauh lebih rendah berbanding daging-daging lain sekali gus menjadikan daging kambing sebagai pilihan makanan alternatif daging merah yang terbaik.

IKLAN

RENDAH LEMAK

Dengan menggunakan potongan daging seberat tiga auns atau 85 gram, didapati daging kambing hanya mempunyai 2.6 gram kandungan lemak berbanding lembu yang mempunyai 7.9 gram lemak, kambing muda (lamb) (8.1 gram) dan ayam (6.3 gram).

5 Fakta Sihat Tentang Daging Kambing, Salah Satunya Rendah Kolesterol

IKLAN

RENDAH KALORI

Melihat dari segi kalori pula, kambing mempunyai 122 kalori (kal), berbanding lembu (179 kal), kambing muda (175 kal) dan ayam (162 kal).

KANDUNGAN LEMAK TIDAK TEPU

Kandungan lemak tidak tepu kambing jauh lebih tinggi berbanding daging jenis lain. Ini adalah baik untuk pemakanan manusia memandangkan lemak tidak tepu membantu merendahkan risiko penyakit jantung dan strok.

IKLAN

ASID AMINO

Asid amino adalah sumber protein yang ideal. Daging kambing mengandungi semua jenis asid amino yang diperlukan tubuh serta kandungan zat besi yang tinggi dan mampu membantu penghidap anemia.

 

Selain itu:  Cara Basuh Baju Putih Lebih Bersih, Guna Sabun Mandi Lux Rose Je!
Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI