Anda mempunyai kulit kombinasi, kulit kering atau kulit berminyak? Haa.. yang mana satu jenis kulit muka anda? Atau selama ini anda tak pernah kaji pun? Ke anda ini jenis yang asal pakai pencuci muka sahaja?

Bila anda dah tahu jenis kulit, barulah senang nak pilih skincare. Tetapi keadaaan dan masalah kulit kita berbeza, jadi jangan sesekali ikut orang pilih produk.

Contohnya anda bekerja di sektor yang terdedah dengan matahari dan menyebabkan kulit kering. Jadi bila pergi kerja, anda wajib pakai moisturizer dan sunblock. Barulah kulit itu lembap dan dihidrasi je sepanjang hari. Masalah jeragat pun tak ada nak timbul.

Fahami Kulit Kombinasi

Namun kali ini Rapi fokus pada anda yang mempunyai kulit kombinasi. Jom fahami dulu apa ciri-ciri anda yang memiliki kulit kombinasi.

Kombinasi kulit ini adalah gabungan keduanya sekali, kulit kering dan berminyak.

Perbezaannya adalah pada zon-T dan pipi. Zon-T ini termasuk bahagian dahi, dagu dan hidung.

Nak tahu kulit anda ini kombinasi senang sahaja iaitu:

IKLAN

Ciri-ciri kulit kombinasi:

Zon T berminyak (dahi, dagu dan hidung)
Pipi biasanya kelihatan kering

Okay, bila dah tahu tentang asas ini, anda yang mempunyai kulit kombinasi perlu menjada kulit wajah dengan wajibkan pakai sunscreen yang sesuai.

Menurut satu perkongsian seorang wanita yang mempunyai kulit kombinasi, Fiza Nur Razak, dia serasi dengan dua jenis sunscreen ini. Jom semak apakah pilihan sunscreen terbaik.

IKLAN

Kulit Kombinasi Boleh Pakai Dua Sunscreen Ini, Sesuai Penggunaan Setiap Hari

Kongsinya di laman facebook dalam satu group skincare, “Cuma nak kongsi dengan kawan-kawan, kedua sunscreen ini memang best. Saya kulit kombinasi, selalunya oily kat T-zone. Jadi memang cari sunscreen yang water based.

Kulit Kombinasi Boleh Pakai Dua Sunscreen Ini, Sesuai Penggunaan Setiap Hari

“Kedua-duanya pun senang absorb pada kulit, tak sticky, tiada white cast. Sesuai sangat untuk penggunaan setiap hari.

IKLAN

Kulit Kombinasi Boleh Pakai Dua Sunscreen Ini, Sesuai Penggunaan Setiap Hari

Watson Dermaction spf 50 dan ensutouch spf30. Lebihnya ensutouch sebab ada natural ingredients, enzim bromalin daripada nenas. Dan satu lagi Malaysian product tetapi bukan timbang kilo ya. Ensutouch product keluaran sirim.

Yang paling best pula, dermaction tu tengah ada sale kat kedai hijau sampai 50% ya, harga asal rm49. Sekarang jadi RM25 sahaja.

Walaupun sunscreen bukan lah harga rahmah tapi saiz agak besar, tahan lah 3-4 bulan untuk saya yang memang pakai seperti hari.

Sekian cerita sunscreen.” ceritanya lagi.

Selain itu:  6 Sunscreen Berkesan Dan Bebas Dari Bahan Kimia Bahaya, Ada Di Drugstore!

Haa… jadi kalau anda mempunyai kulit jenis kombinasi, boleh lah cari dua jenis pilihan sunscreen ini. Jangan abaikan ya sebab sunscreen ini merupakan pelindung kulit. Lebih selamat kalau pakai setiap hari walau cuma duduk rumah!

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI