Berat badannya pernah mencecah sehingga angka 90 tetapi kemudiannya cuba diet dan berat berjaya dikurangkan sedikit.

Walaupun proses penurunan agak perlahan tetapi wanita ini Hanuur Jain Jawahir berjaya sehingga melenyapkan 11kg dari Julai 2020 hingga May 2021.

Selain itu turut bersyukur kerana tekanan darah normal dan tiada masalah kesihatan. Malah doktor juga puji kerana dirinya berjaya turunkan berat berbanding tahun 2019 walaupun BMI masih overnight (tinggi 158cm dengan berat 74kg).

Menurutnya kunci utama untuk kurus adalah sabar dengan proses untuk turunkan berat badan ini.

Jangan fikir lepas dua minggu berdiet berat akan turun berkilo-kilo. Berkat kesabaran itu, dia akhirnya berjaya lenyapkan sehingga 30kg tanpa penggunaan sebarang produk.

Artikel Lain: Pilih Workout Aerobik Sebab Cepat Keluar Peluh. Wanita Akhirnya Berjaya Kuruskan Badan!

2013 (setahun kawen) vs 2021(ank 2 orang)
Sedih rasanya tengok diri sendiri masa bmi obes tahap 3 . Tapi tulah saya di tahun 2013 sebelum turun berat sebab sakit pada 2014 dan buat dsss betul-betul bermula penghujung 2019.

Journey saya memang lama sebab gemuk dari kecil. Umur 12 tahun dah 66kg. 2013 lepas kahwin berat naik dari 82kg ke 98kg . 2014 saya sakit radang tonsil sampai kena operation. Masa itu seingat saya berat turun ke 94kg selepas operation n Tahun berikutnya saya diet untuk pregnant dan dengan berat 90kg, alhamdulillah lekat anak pertama .

Lepas habis pantang saya dah dapat berat 86kg tapi sayangnya tak jaga makan lepas habis pantang. Berat naik balik sampai ke angka 96kg (masa ni 2017) . Maka pada tahun 2018 saya diet semula dan lekat anak no 2 dengan berat 93kg. Berat last sebelum bersalin anak no 2 ialah 105kg. Huhuhu berat nya tapi syukur. Asal diet je lekat .

Panjang kan sejarah weight lost saya hehe. Lama sangat ambik masa nak dapat macam pakai baju purple tu . Itu pun masih overweight. Maka saya masih berjuang untuk dapat bmi normal dan kesihatan yang lebih baik.

IKLAN

Now saya jadikan bersenam dan jaga makan sebagai gaya hidup. Bukan untuk kurus semata-mata. Sebabnya kalu saya pikir nak kurus sahaja, saya memang takkan berjaya sebab saya memang takkan kurus sampai bila-bila . Cukuplah saya dah dapat kesihatan yang lebih baik sekarang dan berjaya hamil selepas diet .

Point sebenarnya saya nak bagi tahu kat semua. Kalau nak berjaya kurus, TOLONG SANGAT2 SABAR dengan diri sendiri. SABAR dengan process nak turun berat itu. Jangan pikir nak turun berat berkilo-kilo lepas 2 minggu diet. Jangan pikir nak perut yang kempis selepas 2 minggu diet. Dan janganlah give up hanya selepas 2 minggu diet dan senam berat tak turun. Baru sangat lagi diet nak kurus dah. Gemuk pun Bertahun-tahun, sebulan 2 nak kurus dah ke 

Semuanya ambik masa. Saya sendiri cuma lost 12kg setahun. 2020 berat saya 86kg dan 2021 paling ringan 74kg. Now turun naik 76-75kg. Turun dann naik berat itu normal sebenarnya sebab kita kan manusia. Ada masa kelaut, dah tentu berat naik. Ada masa di darat turunlah berat tu .

Lagi 1 saya nak pesan kalau nak kurus, jangan tinggal bersenam. Mungkin orang akan cakap bersenam cuma mempengaruhi 20% proses penurunan berat tapi bagi saya yang 20% itu sebenarnya impact dia sangatlah besar. Ramai orang yang saya jumpa bila kurus dengan bersenam, diorang takkan gemuk balik ke asal. Badan fit, body cantik, kesihatan lebih baik. So kalau nak kurus sampai bila-bila, rajinkan lah badan tu bersenam.

Buatla ape pun jenis senaman janji konsisten k. Tak perlu buat senaman yang korang tak mampu buat hanya sebab org lain cakap bakar banyak kalori, bla bla bla

IKLAN

Lastly saya nak share total lost saya paling banyak setakat ini is 30kg. Ok dah tu je

Turut berkongsi motivasi untuk menurunkan berat badan dengan cara menyimpan wang. Setiap 1kg berat badan turun, akan simpan RM30 jadi kalau hilang 10kg terus dapat simpan RM300.

Artikel Lain: Usia Dah 40 Tahun Tapi Penampilan Persis Anak Dara. Bekas Atlet Fadzlun Abas Dedah Rahsianya!

SALAH 1 MOTIVASI UNTUK TURUNKAN BERAT BADAN

Caranya mcm ni:
Setiap 1kg berat badan yg korang lost, simpan RM30. Lost 10kg berat badan, dapat RM300. Tambah sikit duit simpanan yang ada, dapat dah cincin sebentuk . Ni untuk perempuan.

IKLAN

Untuk lelaki pulak, target nk beli apa-apa sahaja barang yang korang suka dan minat. Kalau nilai nya lebih besar, simpan lebih banyak duit untuk setiap kg berat badan yang hilang.

1 kg berat badan yang hilang, dapat simpan RM30. Imagine if berjaya lost 30kg, 40kg atau mungkin 50kg dan lebih. Lagi bagus kalau target simpan duit lebih lagi dan berat badan yang perlu di buang pun banyak .

Kurus dapat, emas dapat, apa yang dihajati nak beli dapat dan in shaa allah sihat pun dapat 

Saya dapat idea ini pagi td lepas solat subuh. Mungkin Allah bagi idea ini malam tadi sebelum tidur untuk saya share dengan org lain hari ini .

Untuk suri rumah sepenuh masa, boleh try tanya en suami, abang nak bagi hadiah apa kat sayang kalau berjaya kurus dan turunkan berat badan. Jadikan hadiah itu sebagai target disamping jaga makan dan diet untuk diri sendiri juga. Tapi pastikan korang betul-betul kejar target lah. Baru betol namanya MOTIVASI dan cabar diri sendiri kan 

Just nak share, cincin daun ketum tu saya ‘terpaksa’ beli selepas cincin nikah bentuk bunga tu longgar ya amat hahaha. Hasil menabung selepas berjimat cermat dengan diet dan ada sumbangan juga dari en suami 

Bila diet, kurangkan makan luar, dan kerap masak menu sendiri ni memang jimat sangat-sangat kan. Dapatlah simpan sedikit demi sedikit duit makan bukan2 tu untuk beli emas.
Semoga membantu korang yg baru nk start diet. Feel free untuk tag pasangan korang kat status ini ye. 

Artikel Lain: Makan 3 Kali Sehari, Tapi Amal Diet Suku-Suku Separuh. Rahsia Lepas 9 Bulan Dapat Berat Ideal!