Siapa sangka pada mulanya hanya mengalami sakit kepala yang dianggap migraine biasa.

Tetapi apabila membuat pemeriksaan rupanya disahkan menghidap sakit buah pinggang.

Perkongsian di laman twitter @LuthfiMY bagaimana wanita ini yang mendedahkan bagaimana dia mengalami masalah buah pinggang tahap 5 hingga menyebabkan terpaksa menjalani rawatan di hospital.

Sebelum itu dia mengalami simptom seperti kerap kencing, kerap letih dan kadang-kadang sesak nafas.

Ayuh ikuti luahan perkongsiannya di laman sosial.

Bermula dengan SAKIT KEPALA YANG DIANGGAP MIGRAINE BIASA, sampai disahkan sakit buah pinggang tahap 5! Ayat “siapa sangka?” wajib diungkap oleh semua pesakit kan Perkongsian Adinda Syuhada buka mata orang ramai tentang Chronic Kidney Failure (CKD) penyakit dalam senyap

Elok je boleh berjoget, tapi siapa sangka. Jom baca, jangan suruh aku lukis. Ni aku kongsi pengalaman aku. Simptom-simptom yang terjadi pada aku adalah kerap kencing, selalu letih dan kadang-kadang jadi sesak nafas..

IKLAN

Sampai la satu haritu dia sakit kepala sampai kena lumpuh sebelah muka! scary! Nasib baik la bells palsy ini tak lumpuh selamanya. tapi teruk jugak lumpuh sebelah muka selama 2 minggu

IKLAN
Walaupun muka dah senget sebelah dia buat donno je sampai la kawan suruh ke klinik. Dari klinik la dia dapat reference ke hospital kerajaan. dekat hospital kerajaan kena buat macam-macam

Dia disahkan mengidap CKD & dimasukkan ke wad. Kesiannya, bukan mudah untuk terima hakikat kena sakit buah pinggang kronik pada usia yang muda.

IKLAN

Akhir sekali, dia diberi pilihan sama ada nak kena tebuk kat perut ataupun leher. bila kena CKD ni dah kena buat dialisis buah pinggang sepanjang hayat. Banyak pengajaran yang kita dapat daripada perkongsian pesakit CKD ni.

Kredit Adinda Syuhada

Artikel Berkaitan:

Sejak Remaja Dah Hidap Bipolar Disorder, Janna Nick Ambil Ubat Atasi Masalah Kemurungan

5 Tahun Alami Bipolar Disorder, Wanita Ini Kongsi Simptom Cakap Seorang Diri, Menggigil & Kerap Penat

Ini Sebabnya Kenapa Badan Rasa Lemah Setiap Kali Lepas Berbuka Puasa