Selain mencuci muka setiap hari, pengunaan mask juga penting bagi melengkapkan penjagaan kulit wajah.

Maklumlah raya dah nak dekat, pasti mahu tampil cantik, kulit glowing biarpun hanya berada di rumah.

Tidak perlu membeli mask yang banyak di pasaran sebaliknya boleh lakukan sendiri dengan mengunakan bahan dapur sedia ada.

Perkongsian wanta ini Riana Samad yang buat sendiri masker kiub ais menggunakan kunyit, timun dan air asam jawa bagi membantu untuk cantikkan kulit wajah.

Sebelum memakainya perlu cuci wajah dulu dan kemudian pakai untuk selama 20 minit dan tidak perlu tunggu kering. Teruslah basuh seperti biasa dan amalkan 3 kali seminggu.

Kiub Ais pencerah Kulit. Campuran Kunyit, Asam jawa & Timun

Hari itu seorang sobat cerita, ada try campur limau nipis dan soda bikarbonat untuk buang parut. Tapi mendidih rasa kulit katanya.

Guna limau nipis saja pun Kakdell sendiri hampir rasa nak pi sembam muka dalam ais, inikan campur soda bikarbonat.

Tajam tuuu siap boleh putihkan lantai tandas ganti clorox tau dak. MOHON istighfar banyak dekat yang bagi resepi diy macam tu.

Kulit jenis tebal no worries la sangat. Kena yang kulit nipis sensitif tu. Eh senget jugak! 

Nak mudah cuba buat masker lembut mesra kulit ni dari jenis berasid cam tadi. Sebab natural limau pun tak semua boleh ngam. 

Macam masker pakai 3 bahan ni. Hanya timun, kunyit dan asam jawa inshaallah boleh sangat. 

Niat melawa cara alami tu comel dah. Tapi tak usah kelam kabut sangat bereksperimen macam-macam kat kulit. Tau dah nak cantik raya.

Dah alang langsir baru, baju baru tudung baru. Nanti best kulit pun baru. Bersih, cerah, jeragat, parut kokoh nempel tu jadi pudar. Ahh gitew.

Kenapa 3 bahan, macam mana nak buat & berapa kerap pakai, nanti boleh baca kat gambar. Kat situ Kakdell ada ringkaskan serba sikit

IKLAN

Sempat sangat lagi kalo nak tampil flawless raya. So start lah dari sekarang ya.

Berminat nak cuba tapi tak pasti bila nak buat tu boleh la share dulu tanak bagi hilang ya.

#maskerhomemade

Nak senang buat banyak dan bekukan.
Cara nak buat simple sangat.

Bersihkan kunyit hidup, kupas kulit dan parut dengan penyagat bagi halus. Parut timun dan gaulkan sekaligus dengan asam jawa.

Boleh pakai terus. Lebih tu boleh letakkan dalam bekas kiub ais macam ni then bekukan.

Kakdell punya ni dapat 12 ketul kiub so tahan lah untuk sebulan pakai untuk ramadhan ini.…

Timun

IKLAN

Sebab dia bersifat sooting dan boleh sejukkan kulit so dia boleh hilangkan eye bag yang berkilo bawah mata tu. Boleh kurangkan sunburn dan jeragat jugak. Lagi 1 dia banyak air jadinya sangatlah bagus dalam kerja nak lembabkan kulit sambil elak kemunculan kedut semua tu

Kunyit

Sebab dalamnya ada kurkumin, ada anti-inflamasi & antioksidan yang kuat. Nanti dia kurangkan pengeluaran minyak, melanin berlebihan dari dalam kulit.

Sebab tulah kenapa dia tersangat bagus dalam nak cerahkan kulit. Dah cerah itu nanti sekali pakej pudar parut dan jeragat datangnya.

Seronok tu dia tolong kulit dari hilang keanjalan. Stilll jadi tegang awet muda sokmo gitu

Asam jawa

IKLAN

Salah 1 sebab Kakdell pilih Asam jawa ialah sebab dalamnya ada alpha hidroksil asam yang fungsi dia untuk mencerah. Antara kerjanya bantu gelupaskan sel-sel kulit mati.

Lembut, mesra selamat dekat kulit nak banding dengan limau nipis yang tajam tu

Masker ni pakai 3 kali seminggu dah ok dah. Tapi Kakdell festime awal pakai tu buat 4 hari berturut. Lepas itu baru minimakan 3x seminggu.

Sebelum pakai muka cuci bersih dulu siap siap bagi tanggal segala minyak, kotor, mekap semua. Kang bazir. Lelah pakai saja tapi zat tak boleh resap masuk kulit sebab awai awai lagi dah kene block kat permukaan.

Pakai tu pulak perapnya 20 minit cukup. Takyah tunggu sampai jadi kering keras rasa macam nak merekah. Dan jangan ngade nak ulang bubuh balik. Kang overdose karang. Tak bagus.

 

Artikel Berkaitan:

Bertahun Alami Masalah Jerawat, Gadis Kongsi Rutin Penjagaan Guna Produk Drugstore Bawah RM30

Buat Senaman Pilates Sejam Setiap Hari, Cara Cepat Turunkan Berat Badan

Modal Hanya RM5, Gadis Ini Akhirnya Pulih Dari Masalah Breakout