Sebelum ini kisahnya yang menghidap kanser servik telah dipaparkan di sini untuk berkongsi pengalaman.

Sebaik mengetahui dirinya menghidap kanser servik terus mengambil langkah drastik membuat rawatan radioterapi dan kemoterapi atas nasihat doktor.

Dan setelah selesai menjalani beberapa rawatan berkenaan, Sarina atau Yna meneruskan pula dengan rawatan brachytherapy. Ini merupakan rawatan terakhir untuk rawatan kanser pangkal rahim dialami.

Sekali lagi Yna berkongsi pengalaman di laman sosial Facebook mengenai pengalaman menjalani rawatan ini di hospital sama.

Dalam pada itu wanita yang berulang lik dari Kuatantan ke Kuala Lumpur untuk mendapatkan rawatan di sebuah hospital swasta tidak putus-putus menasihati wanita lain agar segera melakukan pemeriksaan Pap Smear untuk mengetahui jika mempunyai kanser servik atau tidak.

Menjalani tiga sesi untuk rawatan brachytherapy, rawatan terakhir untuk kanser pangkal rahim

Bismillahirrahmanirrahim.

Pengalaman melakukan brachytherapy.

Alhamdulillah, selesai rawatan di Beacon Hospital (chemotherapy + radiotherapy), pihak Beacon terus buat reference letter ke Sunway hospital untuk treatment (brachytherapy). Ini merupakan rawatan terakhir untuk rawatan kanser pangkal rahim Yna.

Semalam Yna dah start buat brachytherapy untuk sesi pertama daripada 3 sesi di Sunway Medical center.

Yna start masuk ward hari jumaat petang. Masuk ward, macam biasa, buat line, ambil darah, cek jantung (ECG TEST) bla bla bla.

Procedure start jam 9am (sabtu) dan Yna kena start puasa  jam 12 Malam.

Selesai Mandi & solat subuh, nurse masuk bilik untuk pakai kan catheter urine bag. Mmg tak selesa dan sedikit sakit tapi wajib kena pakai sbb lepas procedure Yna tak boleh bangun dalam tempoh beberapa jam.

IKLAN

Dah siap tukar baju ‘ot’, Jam 830am (8/5/2021) diaorg dah bawak Yna turun untuk mulakan rawatan brachytherapy.

Ramai yang cakap rawatan sakit sangat hingga boleh jadi stress. Dah la jenis tak tahan sakit. Tapi itu diceritakan oleh mereka yang bukan pesakit

Secara jujur, Yna sangat2 berdebar untuk lakukan rawatan ni sbb ramai Yang cakap sakit sgt!!! ( Yang cakap sakit ni bukan pesakit). Bila tengok gambar rawatan ni pun, ngeri gila. Siang Malam Yna berdoa supaya rawatan ni tak de lah sesakit mana.

Sepanjang nurse tolak Yna ke ruangan procedure, Yna diam seribu bahasa. Yna Takut! Perasaan takut Tu X tau nak cakap macam mana. Sbb Yna mmg jenis Tak tahan sakit. Kalau rawatan sakit, automatic patient Akan jadi stresss. Jadi yna tak mau stress bila tgh treatment.

Dah sampai ruangan menunggu, pihak dari brachytherapy datang explain macam mana procedure & proses rawatan bla bla bla.

Lepas Tu datang pulak pakar bius, explain yang dia Akan  on spinal (epidural) untuk kurangkan rasa sakit, on morphine bla bla bla bla.

Doc Jennifer pulak datang explain macam mana procedure brachytherapy bla bla bla.

Sebelum procedure tu, ko kena dengar 3 orang yang akan explain berkenan procedure untuk hari tu.

IKLAN

Bila dah abis dengar semua explain part masing-masing,

Yna ditolak masuk dalam ruangan ‘ot’. Doc bius ajak borak-borak sikit, mungkin untuk pesakit Rasa relaks sikit Dan tak takut sangat Dan slow-slow dia usap belakang dan start on spinal.

Time tu kaki tiba-tiba rasa panas, kebas dan berat ( yna tak pernah on epidural sebelum ni).

Tapi setelah jalani prosedur, rawatan ini tak sakit langsung. Selepas dibius tak sedar hinggalah siap sepenuhnya. Tak rasa pedih dan tak rasa apa-apa

Kaki Yna kebas dan mmg tak boleh bergerak langsung. Diaorg naikkan kaki Yna (posisi macam orang nak bersalin), time Tu doc Jennifer dah take over dari dr bius  Yna pun dah tak sedar doc buat apa, tau-tau siap! Sakit?? Langsung tak!! Tak rasa apa. Tak rasa pun diaorg letak benda alah Tu Dalam serviks Kita, tak Rasa pedih, tak Rasa sakit Dan mmg tak Rasa apa-apa!! Buat penat je Yna dok mikir Rasa sakit Tu macam mana.

Lepas semuanya selesai, Yna dihantar ke ruangan CT simulation sebelum dihantar ke ruangan menunggu sekejap sebelum masuk ke bilik khas untuk teruskan procedure Yang berikutnya. Masa menunggu, Yna paksa gerakkan kaki Yna. Sikit Demi sedikit kaki Yna boleh bergerak. Badan Yna menggigil sbb sejuk.

Waktu niiiiiii, pinggang Yna dah mula rasa sakit. Lenguh-lenguh. Rasanya lama betul Dalam ruangan menunggu sebelum mereka masuk ke bahagian radiotherapy (bahagian ni diaorg just sambungkan cable pada bahagian adaptor bahagian serviks, biarkan 30 minit Dan selesai. Pun tak sakit Dan tak Rasa apa)

IKLAN

Total tempoh rawatan semua sekali dalam 3 jam lebih.

Cuma selepas itu ada alami rasa sakit belakang, rasa nak muntah dan tidak selesa. Doktor bagi ubat tahan muntah dan tahan sakit. Alhamdulillah semuanya ok

Naik ward, Yna dah mengadu sakit belakang. Rasa nak muntah dan tak selesa. Doc on ubat tahan muntah dan ubat tahan sakit.

Lepas treatment, Yna mmg rest betul2. Jam 830am tolak ke ruangan procedure, jam 6pm baru Yna sedikit ok. Semalam, sehari suntuk Yna tidur. Pagi ni baru rasa macam biasa.

Alhamdulillah semuanya OK. Alhamdulillah tak Ada rasa sakit Yang teramat sangat Dan alhamdulillah badan Yna masih mampu bertahan.

Alhamdulillah ya Allah kerana engkau memberikan aku ujian tanpa rasa sakit.

Esok brachytherapy sesi ke dua dan 12hb sesi terakhir. Semoga semuanya berjalan lancar dan semoga semuanya dipermudahkan. Ameen ya Allah.

Artikel Berkaitan:

Pendarahan & Sakit Waktu Berhubungan Salah Satu Tanda Kanser Rahim, Semak Lagi 12 Tanda Lain!

Malu Buat Pap Smear, Tiba-Tiba Disahkan Kanser Servik. Wanita Ini Positif & Berjuang Buat Rawatan!

Doktor Ini Dedah Virus Covid-19 Mula Serang Orang Muda & Akui Jangkitan Makin Cepat