Tidak dinafikan bagi mereka yang mempunyai saiz badan besar pasti akan mengalami masalah badan berdaki hingga menimbulkan bau masam.

Terdapat beberapa tempat yan sering mengalami masalah ini antaranya celah peha, punggung dan di bawah payudara.

Perkongsian dari Mastura Rashid memberitahu cara untuk mengatasi masalah ini.

Dia juga turut berkongsi cara membuat skrub untuk menghilangkan selulit di bahagian berkenaan.

DIY Skrub Buang Selulit Di Badan

Khas untuk wanita, terutama yang saiz badan dia comey-comey gitu. 

Ada 4 tempat di badan wanita, yang paling mudah mengumpul daki dan bau masam tau.

1. Celah peha dan v-line. Kedua-dua tempat ini paling mudah mengumpul bau masam disebabkan seluar dalam yang sering lembab akibat aktiviti ke bilik air, ditambah pula dengan peluh dan keputihan yang ada.

2. Celah punggung. Sini pun peluh selalu terperangkap minta tolong okay. Baik kau lepaskan cepat-cepat. 

3. Bawah payudara terutama yang berpayudara besar dan jatuh. Kawasan ini selalu ramai terlepas pandang! Sebab tu bra cepat masam okay.

4. Celah jari kaki. Haa sebab tulahh kasut dan stokin cepat busuk. Tapi kau pula salahkan kasut cap ayam, material cap ayam, sedangkan kaki tu dijaga alar kadar menggunakan sabun cap ayam. 

Jadi apa perlu dibuat?

– Skrub/exfoliate kulit. Fiona suka skrub guna sarung tangan, kain panjang, berus panjang, kopi atau gula. Tengok mana yang rajin. Tapi hari-hari mesti akan skrub. Lepas dah skrub badan, dah habis mandi, kita sapu losyen atau body oil supaya kulit maintain muda dan lembab. Awww 

IKLAN

– Boleh elakkan pakai bra sama selama seminggu, dua minggu atau sebulan di rumah.

– Always always alwaysss bawa sabun dan feminine wash sendiri (travel size) ke mana-mana, especially public toilet. Jangan biarkan punggung dan faraj tak bersabun okay.

– Pakai losyen/body oil yang natural. V-oil insyaAllah sangat membantu bahagian faraj kekal wangi dan bersih. Oh please jangan minta V-oil. Dah habis. 

– Pakaian dalam pastikan bertukar setiap hari. Jika ada banyak keputihan, biasakan bawa panty extra, dan pakai pad liner. Kalau risau alergik dengan pad/panty liner, boleh pakai cloth pad. Sekarang pun jenis organik dah ada.

Nahh fiona kongsikan resipi skrub anti selulit. Ada dalam gambar. Jemput klik dan buat ya.

Skrub kopi yang dibuat dengan serbuk kopi arabica starbucks (mintak sisa kopi dengan diorang sebelum tutup kedai), oat, minyak, madu dan gula.

IKLAN

Ni hand mitten untuk skrub badan waktu mandi

Lepas mandi sapu losyen bagi lembab dan lembut.

Ni loofah. Natural body scrub

IKLAN

Berus panjang ni bagus sangat untuk sesi dry brush sebelum mandi. Banyak manfaat dia tau

Artikel Berkaitan:

Lepas Penyakit Datang, Tekad Diet. Lepas 2 Tahun Pasangan Berjaya Lenyapkan 10KG Guna Kaedah Simple!

Rajin DIY Masker Guna Putih Telur, Cara Laila Nasir Jaga Kecantikan. Walau Usia Cecah 50an!

Jangan Ambil Paracetamol Lebih Dos Waktu Demam, Risiko Dapat Penyakit Hati. Doktor Jelaskan Sebabnya!