bakar kalori

Tak mudah nak bakar kalori bila anda jenis suka makan, jadi kena rajin bersenam atau keluarkan peluh buat aktiviti sukan.

Selain berjoging, aktiviti berbasikal merupakan cara paling berkesan untuk membakar kalori dan meningkatkan kecergasan.

Berbasikal dengan kelajuan sederhana (kira-kira 12-14 mph atau 19-22 km/jam) boleh membakar kira-kira 300-500 kalori setiap jam, bergantung kepada berat badan dan keadaan laluan.

Bakar Kalori Cara Dato’ Azizulhasni Awang

Bakar Kalori Cara Dato’ Azizulhasni Awang, Ini Tip Berbasikal Kalau Baru Nak Mula

Wah, ini dikira berita baik buat kaum wanita! Jom tengok 6 tips berbasikal istimewa buat kaum hawa yang baru nak bermula tu :

1. Pilih Basikal Yang Sesuai

Penting untuk memilih basikal yang sesuai dengan saiz badan dan keperluan anda. Basikal wanita sering kali direka khas untuk anatomi wanita, dengan rangka yang lebih kecil dan reka bentuk yang sesuai.

IKLAN

2. Pakai Pakaian Yang Selesa

Pilih pakaian yang sesuai dan selesa untuk menunggang basikal, termasuk seluar pendek yang mempunyai pelindung dalam (padding) dan jersi yang membuang keringat.

3. Pilih Laluan Yang Sesuai

Mulakan dengan laluan yang sesuai untuk pemula, seperti laluan basikal yang terpisah dari trafik jalan raya atau laluan yang kurang sibuk pada waktu awal.

4. Latih Keseimbangan dan Kekuatan

Latihan keseimbangan dan kekuatan adalah penting untuk meningkatkan prestasi berbasikal anda. Latihan di luar basikal seperti yoga atau pilates boleh membantu meningkatkan keseimbangan dan kekuatan inti anda.

5. Jaga Keselamatan

Sentiasa pakai topi keledar yang selamat dan sesuai. Kenakan juga peralatan keselamatan lain seperti sarung tangan dan kacamata matahari. Sentiasa berwaspada dengan kenderaan lain di jalan raya dan gunakan isyarat tangan dengan jelas.

IKLAN

6. Berbasikal Dengan Kawan

Berbasikal dengan kawan-kawan yang lebih berpengalaman boleh membantu anda mempelajari tips dan teknik yang berguna serta memberikan sokongan moral.

Selain itu:  Kena Berhati-Hati. Kerap Bersin Tanpa Sebab Lepas Vaksin Antara Gejala Diserang Covid-19!

Bakar Kalori Cara Dato’ Azizulhasni Awang, Ini Tip Berbasikal Kalau Baru Nak Mula

Dengan mengamalkan tips ini, anda dapat memulakan aktiviti berbasikal dengan cara yang betul. Silap haribulan, dah boleh berbasikal fit macam Dato’ Azizulhasni Awang!

Bakar Kalori Cara Dato’ Azizulhasni Awang, Ini Tip Berbasikal Kalau Baru Nak Mula

IKLAN

Siapa yang tak kenal dengan jaguh berbasikal trek negara kan? Dato’ Azizulhasni Awang yang dikenali dengan nama jolokan Pocket Rocketman kini dilantik sebagai duta jenama Oligo kerana semangat juang beliau yang tidak pernah luntur dalam sukan berbasikal trek pecut.

Sejajar dengan slogan Oligo, “Aktifkan Potensi Anda”, kita bakal melihat Pocket Rocketman memaksimumkan kehebatan beliau semasa pertandingan dengan Oligo yang diperkaya Nutrimax.

Melalui gandingan Dato’ Azisulhasni dengan Oligo, syarikat Power Root berharap ia akan memberikan inspirasi kepada rakyat Malaysia untuk mengejar kecemerlangan, mempunyai kecekalan serta mengamalkan gaya hidup sihat.

Untuk menarikan kehebatan beliau sebagai jaguh dunia, Oligo akan memperkenalkan bungkusan baru yang memaparkan Dato’ Azizulhasni. Oligo mempunyai Nutrimax, iaitu sejenis campuran proprietary Oligofruktosa vitamin B6, B12, kalsium dan mineral-mineral penting.

Apa tunggu lagi, jom kita amalkan gaya hidup sihat bersama Oligo dengan aktiviti berbasikal sehebat Dato’ Azizulhasni Awang. Untung-untung banyak kalori terbakar nanti.

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI