Esok semua umat Islam akan menyambut bulan Ramadan. Dan pastinya persediaan telah dlakukan dari awal termasuk kelengkapan hidangan untuk bersahur.

Bagi yang mahu kekalkan diet sihat ketika bersahur, boleh ikut perkongsian wanita ini Fadhlia Nuur yang memberitahu resipi sahur daripada rolled out.

Menurutnya dia memilih rolled out kerana lebih kenyang berbanding nasi. Malah ia juga sesuai untuk mereka yang tiada selera nak makan nasi.

Selain lebih sihat, hidangan rolled out ini juga sesuai untuk jantung dan boleh kurangkan berat badan dengan cepat.

Hidangan Sahur Dengan Rolled Out

Salam. Sempena puasa esok, nak kongsi beberapa cadangan resepi untuk menu sahur.

Bahan utama: OAT (Rolled Oat)
Kenapa oat?
– Lebih kenyang berbanding nasi
– Sesuai untuk sesiapa yang tak selera nak makan nasi ketika sahur
– Lebih sihat. Bagus untuk jantung, kurangkan berat dan kolestrol.
– Mudah dan cepat
​​​​​​​- Sesuai untuk sesiapa yang tak nak makan berat tapi nak kenyang

Ada macam-macam jenama rolled oat ni. Saya paling suka yang merah tu. Boleh beli di kedai bakery, giant, tesco atau aeon. Pasaraya kecil selalunya tak ada rolled oat. Ada oat kisar yang biasa tu je. Instant oat tak sesuai untuk resepi overnight oat ya. Nama pun ‘instant’ kan, masa nak makan tu baru bancuh. Jika direndam lama nanti kembang semangkuk jadinya. Takut tekak muak tak boleh telan. Instant oat lebih halus dan lembut, serta dah dicampur dengan pemanis/perasa tambahan.

Kenapa rolled oat?

Sebab tekstur rolled oat lebih tebal dan kasar berbanding oat biasa. Jadi, bila direndam dalam air atau dimasak, ianya tidak terlalu lembik dan muak bila dimakan. Lagi satu, rolled oat memang asli tanpa sebarang gula atau bahan tambahan lain. Jadi memang ‘clean’ ye.

Cara makan:

Boleh dimasak atas api, direndam dalam air panas, dimakan dengan sup/tomyam, dikisar halus sebagai smoothie atau dijadikan overnight oat dan dimakan sejuk.

Bahan-bahan utama:
– 4-5 sudu rolled oat
– Susu low fat/ full cream/ berperisa
– Buah-buahan
– Kiwi tak sesuai untuk overnight ya nanti pahit. Nak makan baru letak.
– Buah segar lagi bagus untuk lawas. Buah kering pun beres.

Bahan tambahan (optional);
– Yogurt
– Madu
– Chia seed/ flaxseed
– Kekacang
– Peanut butter
– Serbuk kayu manis
​​​​​​​- Serbuk koko

Nota kaki: Ni saya tunjuk cara versi sihat ya. Kalau anda tak kisah pasal kalori, gula dan sebagainya, terpulanglah nak letak apa dan banyak mana kuantitinya

IKLAN

 

Tak boleh telan oat? Kembang tekak?

Cuba dulu resepi-resepi ini. Kalau tak boleh telan juga, makanlah roti atau biskut. Tak selera juga? Minum susu dengan kurma je dah.

Semoga Ramadhan kali ini mengajar kita ke arah hidup lebih sihat. Ramadhan kareem everyone. Selamat berpuasa!

1. Papaya Dragonfruit Overnight Oat
Tak pernah cuba lagi letak betik. Letak buah naga untuk tambah kesedapan. Gambar sebelum letak susu.

2.Overnight Oat Kurma
– Kurma 3 biji. Kisar dengan susu dan chia seed.
– Gaul dengan rolled oat. Sejukkan.

3. Mango Overnight Oat
– Mangga
– Chia seed
– Flaxseed
– Susu
Campurkan semua & sejukkan.

4. Banana Mango Overnight Oat
– Pisang dilenyekkan (lapisan bawah)
– Rolled oat
– Chia seed & Flaxseed
– Mangga
– Tabur serbuk kayu manis & sejukkan.

5. Oat Mango Chia Pudding
– 4 SB chia seed dicampur dengan sedikit susu. Biarkan hingga pekat jadi puding.
– Lapiskan dengan mangga, susu dan oat.

IKLAN

6. Oat Dragonfruit Chia Pudding
– Cara sama macam oat mango tadi

7. Chocolate Banana Overnight Oat
– Kisar sebiji pisang, susu dan serbuk koko
– Campurkan rolled oat & sejukkan

8. Banana Dragonfruit Smoothie
– Kisar rolled oat, pisang, dragonfruit dan susu
– Tabur ketulan pisang dan kuaci labu

9. Dragonfruit Overnight Oat

Buah ni pun antara yang paling sedap.

10. Mango Overnight Oat
Guna mangga jenis lain. Tak ingat apa nama. Masam2 sikit. Chia pudding kat lapisan atas.

11. Mango Overnight Oat

12. Red Apple Overnight Oat

13. Banana Overnight Oat

IKLAN

14. Green Apple Overnight Oat With Strawberry Milk

15. Overnight Oat With Mulberry & Blueberry

16. Red Apple Overnight Oat
– Ada tambah yogurt
– Susu kurma farm fresh

17. Versi cepat dan malas. Masa nak makan, tak ada rendam-rendam dah. Kena rajin kunyah la sikit ye. Letak strawberi dan bluberi.

18. Campur dengan susu kurma je. Nak panaskan susu tu pun boleh.

19. Campuran Epal Merah & Kranberi
– Didihkan air masak.
– Masukkan rolled oat.
– Sudah kembang kejap, masukkan susu.
– Lepas itu masukkan epal merah dan kranberi.
– Tutup api. Gaul chia seed dan flaxseed.

* Adjust sendiri susu nak banyak ke sikit. Kalau tak letak air masak pun tak apa.
* Epal itu kalau nak masak asing pun boleh. Buat caramelized apple sedap.

20. Versi masak. Letak pisang dan kranberi. Kalau rasa tawar, masa nak makan itu boleh tambah madu.

21. Versi smoothie. Boleh campur dengan apa-apa buah. Yang ni banana latte.
– Kisar rolled oat, pisang, susu dan serbuk kopi

#oatcarafn

Artikel Berkaitan:

Hilang 3 KG Seminggu Dengan Minum Air Rendaman Bawang Putih. Misi Kurus Sebelum Syawal!

WOW! Sebulan Berjaya Turun 4 KG, Ini Rupanya Menu Diet Diamalkan!

Kongsi Lebih 30 Menu Sihat & Mengenyangkan, Rahsia Wanita Ini Hilang 10 KG