Kalau anda jenis yang suka minum green tea dan air lemon, sila semak balik cara yang diamalkan itu betul atau salah.

Sebab kata coach Arif Sukri, masih ada yang amalkan cara detox yang salah dengan minum terlampau banyak dan sampai tak makan nasi langsung, akhirnya masuk hospital.

Akibat Nak Kurus Cepat

Tak tahan kena kutuk. Seorang client saya pernah buat diet tinggal nasi secara terus. Minum hari-hari Green Tea dan Lemon. Sampai terpaksa warded seminggu di Hospital.

Kisah-kisah macam ni dah banyak kali saya dapat. Terutama dari kalangan mereka yang terdesak, dan mencari result cepat untuk kurus.

Doktor terpaksa lakukan endoscopy. Specialist bagitau perutnya bengkak, bahasa kampung angin banyak dalam badan. Dan lepas diagnos, tahulah mereka ia berpunca dari diet yang dia buat masa itu.

Yang lagi parah bila minum green tea dan air lemon awal tu dia dah perasan. Mesti gastrik habis. Bukan gastrik menyucuk biasa-biasa je. Tapi sampai susah nak bernafas.

IKLAN

Tolong Hentikan Ambil Green Tea Atau Air Lemon Berlebihan, Salah Gaya Boleh Masuk Hopsital!

Cara Salah Ambil Green Tea Dan Air Lemon

Katanya, dulu air lemon setiap hari dia minum 3 liter. Green tea pula 5 cawan mesti tak kurang. 5 cawan gaisss! Allahu.

Saya faham. Kadang bila kena kutuk, rasa diperlekehkan kita akan rasa down yang teramat. Tambah-tambah bila libatkan “Body Shaming” di khalayak ramai.

IKLAN

Namun kena ingat, tiada jalan pintas untuk diet ni. Kita kena ingat. Dalam sains pemakanan, apa sahaja yang berlebih-lebihan tetap akan membawa mudarat.

Tak kisah sama ada jenama apa pun makanan itu, setinggi apa manfaatnya tapi bila lebih pasti akan bawa mudarat.

Green tea takkan kuruskan badan. Lemon kalau berlebihan akan datangkan mudarat pada sistem usus. Nasi jangan tinggal. Badan kita Tuhan buat semua nutrisi kena ada.

Lemak

IKLAN

Karbo

Protein

Pastikan lemak, karbo dan protein ada di dalam hidangan kita. Jangan tinggal salah satunya. Apa yang utama adalah bijak dalam memilih kuantitinya.

Tolong hentikan pengambilan green tea atau air detox limau secara berlebih-lebihan. Benda tu tak bawa manfaat, lebih banyak mudarat lagi ada lah. Begitulah harapan saya.

Harap nak masuk 2023 ni tak ada yang usung air lemon berbotol-botol lagi ya.

Jadi bagi anda yang betul berniat nak kurus, sila amalkan diet yang sihat dan baca betul-betul ilmu air detox sebelum jadikan minuman harian. Badan berisi yang elok-elok sihat tetiba kena masuk hospital sebab nak kurus, itu cari penyakit namanya!

Selain itu:  Cuci Mesin Basuh Dengan Modal RM5, Barulah Pakaian Bersih!
Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI