Nampak agak menarik resepi Patty Ayam dan Sosej yang dikongsikan oleh seorang wanita, Puan Umaina Aziz, dalam laman group Diet Suku-suku Separuh baru-baru ini.
Sesekali nak juga makan sedap tetapi risau terlebih kalori, jadi mungkin anda boleh cuba buat kudap-kudap ini.
Makan Tanpa Rasa Bersalah
Menurut Umaina, dia saja nak kongsi resepi patty ayam dan sosej homemade itu untuk anda makan tanpa fikir rasa bersalah macam makan sosej dan food process yang lain.
“Saya belajar buat ni masa saya amalkan diet atkin dulu. Sekarang guna Diet Suku-suku Separuh je senang.
“Saya kongsi resepi, mana tahu boleh tambah idea untuk cipta menu-menu harian yang best guna patty dan sosej homemade ni.
“Sukatan dan bahan semua guna cara saya. Kalau ada sesiapa yang pandai kira kalori boleh lah beritahu ya,” kongsinya.
Resepi Patty Ayam Dan Sosej
Ads
500 gm isi ayam
5 biji telur
1 labu bawang putih
1 biji carrot (parut halus)
3 sb tepung ubi
Bahan perasa secukupnya
** sedikit lada hitam
** 3 biji bawang merah
** sebiji bawang besar
** Yang ni optional. Nak bubuh tak apa, tak bubuh pun tak apa. Kalau nak ganti bawang holland pun boleh.
Cara-cara:
1. Kisar isi ayam, telur, bawang putih, lada hitam, bawang merah, bawang besar dan carrot sampai hancur. Kalau blender tak boleh putar, boleh tambah sedikit susu fresh/full cream atau sedikit air. (tambah agak-agak bagi boleh blend ja. Saya tambah dalam ½ cawan susu full cream).
Ads
2. Masukkan bahan blend tadi dalam bekas. Tambahkan bahan perasa sikit dan tepung ubi (tepung apa-apa pon boleh). Gaul sebati.
Saya tambah 3 sudu kecil maggi cukup rasa, 3 sudu kecil serbuk lada putih dan 3 sudu kecil serbuk lada hitam.
Boleh juga kalau nak tambah apa-apa herb. Saya tak ada, jadi tak bubuh.
3. Masukkan dalam loyang, kukus 20 minit.
Saya kukus dalam acuan kek saiz 4 inci. Timbang 50 gm setiap satu bekas. Dapat 10 bekas, kukus 10 minit guna bekas ni.
Ads
Selebihnya saya masukkan dalam plastik ais krim malaysia untuk buat sosej. Ikat plastik dan kukus (saya dapat 10 plastik. Satu plastik 70 gm).
Kalau nak tahu sosej dah masak bila dia keluar pecah dari plastik. Boleh frozen sesiap macam sosej di kedai.
Nak best lagi sebelum goreng celup telur dan gaul serbuk roti. Rasa rangup-rangup gitu.
Boleh juga kalau nak buat nugget. Kukus dalam loyang then potong ikot selera. Atau boleh kukus dalam apa-apa bekas silicon/acuan pelbagai bentuk.
Ayam tu boleh juga gantikan dengan daging fresh, ikan, udang, ketam atau haiwan lain.
Selamat mencuba.
Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Sebelum ini kisahnya yang menghidap kanser servik telah dipaparkan di sini untuk berkongsi pengalaman.
Sebaik mengetahui dirinya menghidap kanser servik terus mengambil langkah drastik membuat rawatan radioterapi dan kemoterapi atas nasihat doktor.
Dan setelah selesai menjalani beberapa rawatan berkenaan, Sarina atau Yna meneruskan pula dengan rawatan brachytherapy. Ini merupakan rawatan terakhir untuk rawatan kanser pangkal rahim dialami.
Sekali lagi Yna berkongsi pengalaman di laman sosial Facebook mengenai pengalaman menjalani rawatan ini di hospital sama.
Dalam pada itu wanita yang berulang lik dari Kuatantan ke Kuala Lumpur untuk mendapatkan rawatan di sebuah hospital swasta tidak putus-putus menasihati wanita lain agar segera melakukan pemeriksaan Pap Smear untuk mengetahui jika mempunyai kanser servik atau tidak.
Menjalani tiga sesi untuk rawatan brachytherapy, rawatan terakhir untuk kanser pangkal rahim
Bismillahirrahmanirrahim.
Pengalaman melakukan brachytherapy.
Alhamdulillah, selesai rawatan di Beacon Hospital (chemotherapy + radiotherapy), pihak Beacon terus buat reference letter ke Sunway hospital untuk treatment (brachytherapy). Ini merupakan rawatan terakhir untuk rawatan kanser pangkal rahim Yna.
Semalam Yna dah start buat brachytherapy untuk sesi pertama daripada 3 sesi di Sunway Medical center.
Yna start masuk ward hari jumaat petang. Masuk ward, macam biasa, buat line, ambil darah, cek jantung (ECG TEST) bla bla bla.
Procedure start jam 9am (sabtu) dan Yna kena start puasajam 12 Malam.
Selesai Mandi & solat subuh, nurse masuk bilik untuk pakai kan catheter urine bag. Mmg tak selesa dan sedikit sakit tapi wajib kena pakai sbb lepas procedure Yna tak boleh bangun dalam tempoh beberapa jam.
Dah siap tukar baju ‘ot’, Jam 830am (8/5/2021) diaorg dah bawak Yna turun untuk mulakan rawatan brachytherapy.
Ramai yang cakap rawatan sakit sangat hingga boleh jadi stress. Dah la jenis tak tahan sakit. Tapi itu diceritakan oleh mereka yang bukan pesakit
Secara jujur, Yna sangat2 berdebar untuk lakukan rawatan ni sbb ramai Yang cakap sakit sgt!!! ( Yang cakap sakit ni bukan pesakit). Bila tengok gambar rawatan ni pun, ngeri gila. Siang Malam Yna berdoa supaya rawatan ni tak de lah sesakit mana.
Sepanjang nurse tolak Yna ke ruangan procedure, Yna diam seribu bahasa. Yna Takut! Perasaan takut Tu X tau nak cakap macam mana. Sbb Yna mmg jenis Tak tahan sakit. Kalau rawatan sakit, automatic patient Akan jadi stresss. Jadi yna tak mau stress bila tgh treatment.
Dah sampai ruangan menunggu, pihak dari brachytherapy datang explain macam mana procedure & proses rawatan bla bla bla.
Lepas Tu datang pulak pakar bius, explain yang dia Akanon spinal (epidural) untuk kurangkan rasa sakit, on morphine bla bla bla bla.
Doc Jennifer pulak datang explain macam mana procedure brachytherapy bla bla bla.
Sebelum procedure tu, ko kena dengar 3 orang yang akan explain berkenan procedure untuk hari tu.
Bila dah abis dengar semua explain part masing-masing,
Yna ditolak masuk dalam ruangan ‘ot’. Doc bius ajak borak-borak sikit, mungkin untuk pesakit Rasa relaks sikit Dan tak takut sangat Dan slow-slow dia usap belakang dan start on spinal.
Time tu kaki tiba-tiba rasa panas, kebas dan berat ( yna tak pernah on epidural sebelum ni).
Tapi setelah jalani prosedur, rawatan ini tak sakit langsung. Selepas dibius tak sedar hinggalah siap sepenuhnya. Tak rasa pedih dan tak rasa apa-apa
Kaki Yna kebas dan mmg tak boleh bergerak langsung. Diaorg naikkan kaki Yna (posisi macam orang nak bersalin), time Tu doc Jennifer dah take over dari dr biusYna pun dah tak sedar doc buat apa, tau-tau siap! Sakit?? Langsung tak!! Tak rasa apa. Tak rasa pun diaorg letak benda alah Tu Dalam serviks Kita, tak Rasa pedih, tak Rasa sakit Dan mmg tak Rasa apa-apa!! Buat penat je Yna dok mikir Rasa sakit Tu macam mana.
Lepas semuanya selesai, Yna dihantar ke ruangan CT simulation sebelum dihantar ke ruangan menunggu sekejap sebelum masuk ke bilik khas untuk teruskan procedure Yang berikutnya. Masa menunggu, Yna paksa gerakkan kaki Yna. Sikit Demi sedikit kaki Yna boleh bergerak. Badan Yna menggigil sbb sejuk.
Waktu niiiiiii, pinggang Yna dah mula rasa sakit. Lenguh-lenguh. Rasanya lama betul Dalam ruangan menunggu sebelum mereka masuk ke bahagian radiotherapy (bahagian ni diaorg just sambungkan cable pada bahagian adaptor bahagian serviks, biarkan 30 minit Dan selesai. Pun tak sakit Dan tak Rasa apa)
Total tempoh rawatan semua sekali dalam 3 jam lebih.
Cuma selepas itu ada alami rasa sakit belakang, rasa nak muntah dan tidak selesa. Doktor bagi ubat tahan muntah dan tahan sakit. Alhamdulillah semuanya ok
Naik ward, Yna dah mengadu sakit belakang. Rasa nak muntah dan tak selesa. Doc on ubat tahan muntah dan ubat tahan sakit.
Lepas treatment, Yna mmg rest betul2. Jam 830am tolak ke ruangan procedure, jam 6pm baru Yna sedikit ok. Semalam, sehari suntuk Yna tidur. Pagi ni baru rasa macam biasa.
Alhamdulillah semuanya OK. Alhamdulillah tak Ada rasa sakit Yang teramat sangat Dan alhamdulillah badan Yna masih mampu bertahan.
Alhamdulillah ya Allah kerana engkau memberikan aku ujian tanpa rasa sakit.
Esok brachytherapy sesi ke dua dan 12hb sesi terakhir. Semoga semuanya berjalan lancar dan semoga semuanya dipermudahkan. Ameen ya Allah.
Roti mengandungi karbohidrat yang boleh menggantikan nasi. Ramai wanita berdiet memilih roti untuk memberi rasa kenyang.
Roti yang terbaik adalah roti yang berasaskan gandum. Roti tawar gandum dapat memenuhi keperluan kalori setiap hari dengan kandungan serat yang tinggi dan hanya mengandungi 12.26 gram karbohidat dalam sepotong roti.
Manakala protein dalam gandum yang digelar gluten dapat diukur dengan kadar kekerasan roti. Semakin keras tekstur roti maka semakin banyak protein di dalamnya. Kandungan protein dalam sepotong roti sekitar 5 gram.
Manfaat Roti Tawar Gandum:
1. Membantu program diet kerana kandungan serat tunggi yang baik untuk pencernaan.
2. Menurunkan kolesterol kerana mampu mengikat asid yang dikeluarkan oleh hempedu (bile asid). Asid ini yang menjadi punca kolesterol.
3. Mengandungi serat tinggi.
4. Mengandungi vitamin dan mineral seperti vitamin E, B2 dan niasin.
5. Elok untuk pesakit diabetes kerana kandungan glikemik rendah.
Ini Pula Jenis-Jenis Roti Patut Tahu:
French bread/baguette
Terkenal sebagai roti tongkat kerana bentuknya. Biasa dibuat roti bawang putih atau bruschetta dan sedap dimakan bersama sup.
Pain au levain
Sejenis roti perancis yang berbentuk bulat. Roti padat dan mempunyai kulit keras. Sedap dimakan dengan mentega dan dimakan dengan sup.
Frankenbrot
Berasal dari Jerman dengan bentuk yang panjang seperti baguette tetapi tidak tinggi.
Whole wheat
Diperbuat daripada tepung dengan warna kecoklatan dan tekstur seperti kulit gandum. Pilihan sihat dengan kandungan serat yang tinggi.
White bread
Roti tawar biasa yang dipotong nipis.
Roti gandum
Sama dengan whole wheat tetapi sudah dipotong-potong. Lebih sihat dan diperbuat daripada tepung gandum.
Buah naga bukanlah antara pilihan sajian buah-buahan yang popular bagi yang gemar mengambil pencuci mulut sebelum menjamah hidangan berat.
Mungkin disebabkan rupanya yang menggerunkan atau rasanya tidak begitu enak. Namun sebenarnya buah naga mempunyai khasiat tersendiri yang ramai tak tahu.
Selain berfungsi sebagai anti penuaan dan bantu penghadaman, buah naga juga sesuai diambil bagi mereka yang diabetes.
Ayuh kita lihat enam manfaat yang diperoleh daripada buah eksotik ini.
1. Antipenuaan
Antioksidan menjadi antara faktor yang membantu mengekalkan keanjalan dan keremajaan kulit. Kehadirannya membantu menentang radikal bebas di seluruh badan untuk menghalang pengaktifan sel kanser.
Buah naga adalah sumber yang baik untuk mendapatkan manfaat antioksidan kerana ia mengandungi vitamin C.
2. Menghalang kanser
Selain kaya dengan vitamin C, buah naga juga mengandungi karotena yang dikaitkan dengan antikarsinogenik termasuk mengurangkan jumlah penghasilan tumor. Selain itu, kandungan likopena yang berfungsi memberi warna merah kepada buah naga juga sering dikaitkan dengan manfaat dalam mengurangkan risiko mendapat kanser prostat.
Kajian yang disiarkan dalam Jurnal Asia Pasifik mengenai pencegahan kanser pada 2011 mendapati pengambilan likopena kurang daripada 2.5 miligram sehari meningkatkan risiko mendapat kanser prostat.
Sebaliknya, pengambilan buah, sayur atau makanan yang kaya dengan likopena termasuk melakukan aktiviti fizikal pula membantu mengurangkan risiko kanser berkenaan.
3. Kesihatan kardiovaskular
Buah naga membantu meningkatkan kesihatan jantung kerana ia mampu mengurangkan tahap kolesterol tidak baik. Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Pharmacognosy Research pada 2010 menemui pengambilan buah naga mungkin boleh membantu menurunkan risiko penyakit jantung dan tekanan darah tinggi.
Malah, buah eksotik ini juga adalah sumber yang baik bagi lemak garam mono yang membantu mengekalkan kesihatan fungsi jantung.
4. Diabetes
Kandungan serat yang tinggi di dalam buah naga membantu menstabilkan tahap gula dalam darah seseorang. Ia juga membantu merencatkan gula yang berlebihan ketika mengambil makanan yang tinggi indeks glisemik.
Di dalam kajian sama turut menemui buah berkenaan mempunyai kesan yang berharga dalam tekanan oksidatif daripada kekejangan aorta (arteri terbesar dalam badan), masalah yang dikaitkan dengan kencing manis.
5. Penghadaman
Buah naga mempunyai kandungan serat yang tinggi, bermaksud ia membantu memperbaiki pergerakan usus dengan memudahkan laluan di bahagian saluran penghadaman. Pengambilan buah eksotik ini boleh membantu mengurangkan masalah sembelit dan sindrom gangguan usus.
6. Meningkatkan sistem imun
Tahap kandungan vitamin C yang tinggi di dalam buah naga membantu meningkatkan sistem imun selain merangsang aktiviti antioksidan lain.
Kehadiran jumlah vitamin C, mineral dan fitoalbumin yang tinggi juga membantu melawan radikal bebas selain memiliki sifat antioksidan. Vitamin B1, B2, B3 dan kalsium, fosforus, zat besi, protein, niasin serta serat juga menyumbang kepada peningkatan fungsi sistem imun badan.
Bagi mendapatkan manfaat buah naga kepada kesihatan tubuh, boleh cuba nikmati jus minuman yang menyegarkan ini. Caranya juga mudah dan tidak memerlukan kos besar untuk mengamalkan pengambilan diet yang menyihatkan.