Walaupun sedang dalam musim cuti sekolah dan berada di rumah, tetapi urusan kerja pejabat tetap berjalan seperti biasa.

Jadi bagi memudahkan urusan seharian, selain menempah penghantaran makanan, memasak penggunaan alat penggoreng atau air fryer juga sangat membantu dalam mempercepatkan kerja memasak.

Dan bagi mereka yang mengamalkan diet eat clan, penggunaan air fryer dengan tidak menggunakan minyak sangat bagus untuk mereka yang mengamalkan gaya hidup sinat.

Walau bagaimanapun dalam kita asyik menggunakan kemudahan penggoreng tanpa minyak ini, terdapat lima kesalahan sering dilakukan ketika menggunakan alatan elektrik ini.

1. Mengisi Terlalu Penuh

Gara-gara terlalu yakin dengan alat penggoreng tanpa minyak yang canggih ini, ramai yang ingin memasak dengan mudah dan cepat sekali biarpun ia telah banyak menjimatkan masa berbanding dahulu mereka perlu menggunakan kuali dan memanaskan minyak di atas dapur.

Tindakan mengisi air fryer terlalu penuh ini sememangnya kerap dilakukan sesetengah pengguna sehinggakan makanan yang dimasak tidak sempurna kerana tidak mempunyai ruangan udara yang secukupnya. Ada kajian mendapati bahawa cara ini juga dapat menyebabkan air fryer mudah rosak.

IKLAN

Diet Cara Sihat Guna ‘Air Fryer’, Tapi Elak 5 Kesalahan Ini Setiap Kali Gunakannya

2. Tidak Menetapkan Suhu

Sebelum memasukkan makanan ke dalam air fryer, anda perlu setkan suhu dan masa yang sesuai. Jangan lupa panaskan air fryer anda kerana ia sangat penting bagi menentukan tahap kematangan dan rasa makanan tersebut.

3. Tidak Alihkan Makanan

Kesalahan yang kerap dilakukan oleh pengguna adalah membiarkan makanan di dalam air fryer tanpa mengalihkannya. Hal ini akan menyebabkan makanan anda tidak dimasak secara menyeluruh. Sebagai contoh, mungkin ada bahagian yang garing dan ada pula yang mentah.

Diet Cara Sihat Guna ‘Air Fryer’, Tapi Elak 5 Kesalahan Ini Setiap Kali Gunakannya

IKLAN

4. Tidak Digunakan Untuk Memanggang

Seperti kita sedia tahu air fryer ini adalah sejenis alat memasak yang sangat sesuai untuk memanggang makanan penutup.

Selain itu:  Rupanya Heliza Helmi & Adik Turut Positif Covid-19, Kongsi Pengalaman Sukar Nak Solat!

Bukan itu sahaja, cara lebih kreatif lagi jika anda ingin membuat makanan penutup sendiri anda juga disyorkan untuk membuat kuih dan sebagainya.

Bagaimanapun, sebelum menggunakan air fryer untuk membuat makanan penutup pastikan alatnya bersih supaya tidak tercampur dengan rasa makanan yang lain.

5. Tidak Bersihkan Dengan Betul

Mungkin ramai yang tidak tahu air fryer juga perlu dibersihkan dengan betul lebih-lebih lagi jika yang kerap menggunakannya. Air fryer yang penuh dengan sisa makanan boleh menyebabkan alat penggoreng tanpa minyak ini mengeluarkan asap.

IKLAN

Diet Cara Sihat Guna ‘Air Fryer’, Tapi Elak 5 Kesalahan Ini Setiap Kali Gunakannya

Sumber: Mstar

Artikel Berkaitan:

Makan Kacang Kuda Kentut Banyak. Ahli Kimia Ini Jelaskan Sebabnya & Kenapa Kentut Bunyi, Keluar Bau Busuk!

Gosok Gigi Pun Mulut Masih Berbau, Ini 6 Makanan Boleh Ambil Untuk Hilangkan Mulut Berbau

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI