Baru saja mendengar mengenai virus varian Omicron yang sudah mula menular dalam kalangan kita, kini timbul pula penyakit ‘florona’.

Kes pertama yang dikesan membabitkan seorang wanita hamil yang dimasukkan ke pusat perubatan untuk bersalin.

Apa sebenarnya penyakit ‘florona’ ini yang hangat diperkatakan di tengah-tengah lonjakan kes Covid-19 disebabkan oleh varian Omicron, yang pertama kali dikesan di Afrika Selatan pada November 2021 dan kini merebak ke 20 buah negara.

Apakah sebenarnya ‘florona’? Berikut beberapa fakta yang anda perlu tahu mengenainya:

1. Ia bukanlah satu varian baru Covid-19. Ia adalah jangkitan berganda Covid-19 dan influenza kepada seseorang dalam masa yang sama.

2. Florona mungkin menunjukkan kerosakan besar sistem imun kerana dua virus memasuki tubuh manusia pada masa yang sama.

IKLAN

Lepas Virus Omicron, Penyakit ‘Florona’ Pula Dikesan. Ini Fakta Menarik Perlu Ambil Tahu!

3. Kedua-dua virus influenza dan novel koronavirus boleh disebarkan kepada orang lain walaupun penghidap yang belum mula menunjukkan simptom, bergejala ringan atau langsung tidak menunjukkan gejala.

4. Pakar kesihatan awam bimbang tentang jangkitan “kembar” Covid-19 dan influenza sejak awal pandemik Covid-19 lagi. Disebabkan penjarakan sosial dan langkah berjaga-jaga yang lain, penularan kes influenza dapat dibendung. Walau bagaimanapun, kelonggaran prosedur operasi standard (SOP) memudahkan penyebaran patogen yang boleh menjadi penyebab kepada kemunculan Florona.

5. Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), individu mempunyai kemungkinan untuk dijangkiti kedua-dua Covid-19 dan influenza sekali gus. Simptomnya juga adalah sama termasuk batuk, hidung berair, sakit tekak, demam, sakit kepala dan keletihan.

IKLAN

Lepas Virus Omicron, Penyakit ‘Florona’ Pula Dikesan. Ini Fakta Menarik Perlu Ambil Tahu!

6. Bagaimanapun, agensi kesihatan menyatakan simptom jangkitan mungkin berbeza bagi setiap individu. Sesetengah pesakit mungkin tidak mempunyai simptom, ada yang hanya mungkin mengalami gejala ringan dan ada yang mungkin bergejala yang teruk.

Selain itu:  ‘Demam Panas, Batuk Tiba-Tiba.’ Bahayanya Virus Influenza, Jika Tak DiRawat Sebabkan Pelbagai Komplikasi

7. Menurut Nature, Covid-19 dan influenza adalah kedua-dua patogen dihantar melalui udara yang menjangkiti tisu manusia yang sama iaitu saluran pernafasan dan sel hidung, bronkial, dan paru-paru.

8. Jangkitan sekali gus SARS-CoV-2 dan virus influenza mungkin meletakkan populasi besar di bawah risiko tinggi untuk dijangkiti.

IKLAN

Sumber: Sinar Plus

Artikel Berkaitan:

Tak Selesa Dengan Masalah Bau Badan. Gadis Kongsi Produk Sesuai Atasinya, Cari Je Di Drugstore!

4 Bulan Konsisten Diet ‘Eat Clean’, Wanita Akhirnya Berjaya Tukar Baju Saiz 4XL Ke XXL!

Tidur Tak Cukup 5 Jam Jadi Punca Perut Buncit. Doktor Kongsi Aerobik Cara Cepat Kempiskannya!

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI