Tidak dinafikan sangat asyik mengorek telinga guna cotton bud untuk membersihkan telinga terutama apabila selepas mandi.

Namun sebenarnya amalan ini sangat tidak elok diamalkan kerana boleh mendatangkan bahaya apabila gegendang telinga jadi pecah.

Perkongsian wanita ini Faridah Arshad yang melakukan tabiat ini selepas mandi rupanya mengundang padah.

Melalui perkongsian di aplikasi TikTok dia memberitahu kesan di atas perbuatannya menjadi punca mengakibatkan gegendang telinga pecah dan merasa sakit teramat sangat hingga tidak dapat tidur semalaman sebelum mendapatkan rawatan di hospital.

Kerap Bersih Telinga Guna Cotton Bud Hingga Keluar Nanah. Gadis Menangis Cerita Gegendang Telinga Pecah!

Dia turut memberitahu mengalami tanda-tanda awal yang dia rasa sebelum benar-benar sakit adalah apabila dengar bunyi meletup di telinganya.

“Pada hari kejadian yang benda letup-letup itu macam bergerak mula rasa tak selesa. Saya korek dengan cotton bud sebab nak tahu.

IKLAN

Bila saya korek yang keluar bukan tah telingan tetapi cecair macam nanah. Saya pelik juga sebab keluar nanah tak sakit, saya korek lagi dan korek makin dalam.

“Malam itu tiba-tiba saya terdengar bunyi tup dalam telinga dan trus sakit sangat hingga tak boleh tidur. Sakit yang teramat sangat,” katanya yang terus berjumpa doktor dan menjelaskan kepadanya bahawa gegendang telinga pecah.

Kerap Bersih Telinga Guna Cotton Bud Hingga Keluar Nanah. Gadis Menangis Cerita Gegendang Telinga Pecah!

Oleh sebab itu dia telah dibekalkan dengan beerapa jenis ubat, namun Faridah akui telingannya masih ada nanah yang meleleh.

IKLAN

Malah dia terpaksa menyumbatkan kapas buat sementara agar cecair tersebu tidak terus keluar dari telinganya.

Disebabkan kejadian ini, dia juga turut menasihat kepada orang lain supaya tidak lagi menggunakan cotton bud kerana tidak mahu kejaian sama berulang pada orang lain.

 

@sfadaah Tragedi cotton bud.. #fyp #sfadaah #sakittelinga ♬ tak baik tau maki maki – ᵐᴏᵏ sⁱɴᵍʟᵉᴛ

IKLAN

Dalam hal ini lebh baik elakkan terus membersihkan telingan menggunakan cotton bud sebaliknya ikut saranan doktor dengan melakukan cara dengan mengalirkan air bersih pada telinga.

Selain itu:  "Tinggi Kandungan Lemak Tepu & Garam. Jangan Jadikan Sosej Makanan Harian, Elak Risiko Kanser" - Pakar Kima

Ataupun dengan membeli ubat titis bagi melarutkan kotoran, boleh juga untuk lebih bagus membuat rawatan pembersihan bersama doktor yang profesional di klinik berdekatan.

Artikel Berkaitan:

Virus Herpes Kekal Dalam Badan Penghidap Seumur Hidup. Boleh Rawat Tapi Tak Boleh Sembuh!

Wanita Cipta Idea Buat Sauna Portable Bantu Turunkan Berat Badan. Jimat Masa & Lebih Selamat!

Waspada Bila Sakit Kepala Lebih 5 Hari. Doktor Terangkan Jenis Kategori & Cara Rawatan Terbaik!

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI