Viral di media sosial apabila dikatakan pelakon Eina Azman dan suami potong barisan dalam mendapatkan vaksin ini.

Namun menafikan dan memberitahu dirinya mempunyai sejarah penyakit kromobid tetapi tidak didedahkan.

Mungkin Eina atau suami penghidap diabetes, merupakan salah satu penyakit kormobid yang dapat memburukkan keadaan sekiranya seseorang itu dijangkiti Covid-19.

Malah peningkatan jumlah kes jangkitan yang tinggi ini membuatkan pesakit diabetes perlu menghadapi risiko jangkitan lebih parah dan lebih membimbangkan kadar kematian juga sangat tinggi.

Kadar glukosa darah yang tinggi mengganggu penghasilan insulin dalam badan dan menekan sel imunisasi.

Diabetes juga menyukarkan tubuh untuk memanfaatkan nutrisi, memiliki aliran darah yang buruk serta memerlukan jangka pemulihan lebih lama.

Diabetes Salah Satu Penyakit Kormobid, Kesan Lebih Buruk Jika Dijangkiti Covid-19. Periksa 4 Gejala Ini!

IKLAN

Pesakit diabetes umumnya memiliki masalah pada pembuluh darah sehingga mereka lebih senang mengalami masalah kardiovaskular, kesukaran bernafas serta penyakit paru-paru kronik.

Memandangkan pesakit diabetes lebih terdedah kepada kesan yang buruk, mereka juga berkemungkinan besar akan mengalami gejala-gejala lain termasuklah;

1. Ruam Pada Kulit Dan Kuku

Ruam pada kulit termasuk garis horizontal pada kuku, tangan dan kaki, gatal-gatal serta bintik merah boleh menjadi tanda jangkitan dialami oleh pesakit diabetes.

2. Pneumonia Atau Radang Paru-Paru

Pneumonia dapat menjadi faktor risiko dan ancaman serius bagi pesakit Covid-19, lebih-lebih lagi bagi orang-orang yang sedang berjuang melawan diabetes, baik jenis satu atau pun dua.

IKLAN

Dengan tingkat keradangan yang tinggi dan penanda gula dalam darah tidak terkawal, pernafasan boleh terganggu. Kadar gula dalam darah yang tinggi juga memudahkan virus berkembang dalam tubuh.

Diabetes Salah Satu Penyakit Kormobid, Kesan Lebih Buruk Jika Dijangkiti Covid-19. Periksa 4 Gejala Ini!

3. Penurunan Oksigen

Penurunan oksigen boleh menjadi salah satu komplikasi terbesar yang mungkin dihadapi pesakit Covid-19. Kajian juga mendapati pesakit dengan masalah diabetes akan menekan fungsi kekebalan tubuh sehingga menyebabkan sesak nafas.

Selain itu:  Ramai Wanita Alami Obesiti. KKM Jelaskan Makan Lewat Malam Punca Berat Badan Berlebihan!

4. Jangkitan Kulat Hitam (Mucormycosis)

Jangkitan kulat ini boleh menyebabkan wajah menjadi seperti bengkak berserta sakit kepala terutamanya kepada pesakit diabetes atau yang sedang menjalani terapi steroid.

IKLAN

Pesakit yang mengalami diabetes akan menekan fungsi sistem kekebalan dan meningkatkan risiko terkena jangkitan. Kadar gula yang tinggi juga membuatkan kulat senang berkembang.

Sumber: Mstar

Artikel Berkaitan:

Lelaki Sedih Baru Hilang Mak, Sanggup ‘Berkorban’ Demi Selamatkan Pesakit Covid-19

Sedap Masakan Pakai Kuali Legend, Tapi Bahaya Untuk Kesihatan. Pakar Ini Dedah Sebabnya!

“Demi Rebut Nyawa Manusia Dari Malaikat Maut” – Surat Terbuka Frontliner Pesan Jangan Keluar Rumah

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI