Dr Malar

Jika nak sihat bila umur 40 an, anda kena jaga banyak perkara. Baik dari sudut pengambilan makanan atau gaya hidup, keduanya cukup penting.

Namun bagi mencapai emosi yang baik dan sihat, Dr Malar menyarankan lima vitamin ini diamalkan sebelum menginjak usia 40 tahun.

Cara Nak Sihat Bila Umur 40 an

Sebelum kita mencapai usia 40 tahun, semua orang perlu dapatkan lima vitamin ini dalam hidup.

Cara Nak Sihat Bila Umur 40 an, Pastikan 5 ‘Vitamin’ Ini Jadi Rutin

Vitamin 1- Senaman

Vitamin yang pertama bernama senaman, saya bukan suruh bersenam untuk nak kurus tapi sebenarnya senaman ini sangat penting apabila kita makin berumur supaya tulang dan otot mendapat rangsangan bahawa sumbangannya masih diperlukan dalam tubuh.

Cara Nak Sihat Bila Umur 40 an, Pastikan 5 ‘Vitamin’ Ini Jadi Rutin

Bila makin berumur ni pergerakkan kita makin terhad. Kadang nak ambilkan air pun kita suruh anak. Sama juga, nak buka kipas pun pakai remote saja, jadi memang kurang bergerak.

IKLAN

Bila makin kurang bergerak tulang akan dapat satu mesej, tulang akan rasa tak penting lagi bagi tubuh kita. Kita kena bersenam dan bergerak dengan lebih banyak apabila kita makin berumur supaya tulang kita teruskan meminta kalsium dan vitamin daripada darah dan perut.

Kita boleh elakkan dan lambatkan proses kerapuhan tulang atau osteoporosis.

Cara Nak Sihat Bila Umur 40 an, Pastikan 5 ‘Vitamin’ Ini Jadi Rutin

 

IKLAN

Vitamin 2 -Vitamin D

Vitamin kedua ialah Vitamin D. Tanpa vitamin ini tulang tidak boleh membina sel-sel tulang dan tak boleh jadi lebih kuat. Yang bestnya tak perlu beli pun, cukup hanya dapatkan dedahan cahaya matahari selama 15 minit sehari. Sudah memadai!

Vitamin 3 – Karbohidrat

Kurangkan makan karbohidrat. Kurangkan makan nasi, roti, capati, roti canai atau apa jua jenis roti. Makin kita berumur kita akan kurang keperluan tenaga sebab kita dah tak membesar, dah tak buat kerja-kerja lasak dan sebagainya jadi sangat penting untuk kita kurangkan jumlah makanan dan tenaga yang kita ambil supaya tidak terlebih dalam tubuh kita dan tidak ditukarkan menjadi lemak.

Selain itu:  Kunyah Makanan Perlahan Kurangkan Risiko Obesiti, Jom Amalkan Untuk Sihat!

Tip mudah, kurangkan nasi dalam pinggan dan kurangkan karbohidrat.

IKLAN

Cara Nak Sihat Bila Umur 40 an, Pastikan 5 ‘Vitamin’ Ini Jadi Rutin

Vitamin 4 -Air Kosong

Ajarlah lidah untuk suka air kosong. Air kosong yang mencukupi sangat penting untuk dehidrasi. Tolaklah tepi minuman-minuman sedap dan cari air kosong.

Vitamin 5 -Bersyukur

Bila dah cecah usia 40, bersyukur adalah vitamin yang penting untuk sentiasa kekalkan kesihatan mental kita. Bila usia 40, tenaga dah makin kurang, kecantikkan dah tak semacam dulu jadi bersyukurlah dengan hidup anda.

Cara Nak Sihat Bila Umur 40 an, Pastikan 5 ‘Vitamin’ Ini Jadi Rutin

Bersyukur dengan rezeki yang halal dan bersyukur dengan suami yang ada walaupun dia tak romantik yang diimpikan. Bersyukurlah dengan apa yang kita ada supaya dengan adanya kesyukuran kita gembira dalam hidup ini dan sekaligus kekalkan kesihatan mental.

Jadi, inilah masa yang paling sesuai untuk anda berubah sekarang!

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI