Seperti yang kita ketahui, Varian Delta COVID-19 boleh menjangkiti mangsanya hanya dalam 15 saat dan tersebar melalui udara.

Namun kajian terbaru mendapati varian Delta COVID-19 lebih ganas apabila boleh membiak di dalam hidung individu yang sudah menerima vaksin.

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, kajian awal terhadap satu kes jangkitan mendapati, varian itu membiak di dalam hidung individu yang sudah divaksinasi seolah-olah dia belum mendapatkan vaksin.

Bukan Je Tersebar Diudara Dalam 15 Saat, Varian Delta Juga Boleh Tumbuh Dalam Hidung
Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah

“Virus yang tumbuh itu sama penularannya kepada orang yang tidak divaksinasi. Ini bermaksud individu yang sudah divaksin tetap dapat menyebarkan virus berkenaan serta menjangkiti orang lain,” katanya menerusi Facebook, tadi.

Tambah Dr Noor Hisham, sebelum ini beberapa kajian yang dijalankan di hospital di India, Provincetown, Massachusetts dan Finland juga turut mendapati terdapat banyak virus Delta dikesan di dalam hidung seseorang indvidu itu sama ada mereka diberi vaksin atau tidak.

IKLAN
Bukan Je Tersebar Diudara Dalam 15 Saat, Varian Delta Juga Boleh Tumbuh Dalam Hidung
Gambar sekadar hiasan.

Mengenai virus Delta, Dr Noor Hisham sebelum ini dilaporkan berkata varian berkenaan boleh merebak dalam masa lima hingga 15 saat dan jangkitan melalui udara.

Beliau berkata tempoh itu ternyata singkat jika dibandingkan dengan kes positif Covid-19 sebelum ini, iaitu individu yang terdedah boleh menjangkitkan virus berkenaan dalam jangka masa kurang dari 15 minit dengan jarak satu meter.

IKLAN

Varian Delta pada asalnya digelar sebagai B.1.617.2 itu pertama kali dikesan di Maharashtra, barat India pada Oktober tahun lalu.

Bukan Je Tersebar Diudara Dalam 15 Saat, Varian Delta Juga Boleh Tumbuh Dalam Hidung
Gambar sekadar hiasan.

Sumber: Astro Awani

IKLAN

Artikel Berkaitan:

Bahaya Varian Delta Boleh Jangkit Tempoh 5 Saat Di Udara. Ini Simptomnya Perlu Kita Beri Perhatian!

Bahaya Kuku Tangan Ada Garis Putih Melintang Ketara, Mungkin Petanda Dijangkiti Covid-19

Jangan Makan Kentang Bertunas & Tukar Warna Hijau. Pakar Kimia Jelaskan Bahaya Toksin Di Dalamnya!

Selain itu:  Bau Busuk & Tanggal Dari Isi, Tanda Jangkitan Kulat Pada Kuku. Doktor Syor Rawatan Berkesan Atasinya!
Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI