cara pakai pelembap

Jika anda tak nak kulit kering terlampau, betulkan cara pakai pelembap dulu ya. Ini memang peraturan dalam menjaga kecantikan kulit bagi kelihatan glowing.

Hah, sekarang macam mana cara anda pakai pelembap? Jangan pula lepas cuci muka, anda lap muka sampai kering dan baru pakai pelembap? Ini cara yang salah!

Cara Pakai Pelembap Tak Nak Bagi Kulit Kering, Ikut Langkah 3 Saat Ini

Cara Pakai Pelembap Tak Nak Bagi Kulit Kering, Ikut Langkah 3 Saat Ini

Sepatutnya anda kena pakai pelembap waktu kulit masih lembap. Bukanlah pakai waktu muka basah lenjun. Cukup jika muka tidak kering.

Lepas Cuci Terus Pakai Pelembap

Ini akan membantu mengunci kelembapan dan menghidrat kulit anda lebih baik daripada jika anda menggunakan pelembap ketika kulit sudah kering sepenuhnya.

Rahsia Kulit Porselin Wanita Korea

Wanita Korea yang terkenal dengan kulit proselin menggunakan pelembap hanya dalam 3 saat mencuci muka.

IKLAN

Salah satu peraturan pelembapan 3 saat mengharuskan anda menggunakan pelembap anda tepat setelah mencuci muka, seperti dalam masa 3 saat. Anda tak perlu beria nak mengeringkan muka tetapi apply pelembap sebaliknya.

Kebaikan Peraturan 3 Saat

Cara Pakai Pelembap Tak Nak Bagi Kulit Kering, Ikut Langkah 3 Saat Ini
Sarah Butler of @SarahChristine Everyday Beauty Routine Products. Summer Fridays Cloud Dew Oil-Free Gel Cream Moisturizer lightweight gel cream moisturizer infuses skin with hyaluronic acid for skin-plumping hydration

Membantu kulit menyerap produk dengan lebih baik

Sekiranya anda menggunakan produk penjagaan kulit sebaik sahaja mencuci muka, kulit anda akan memanfaatkan sepenuhnya produk ini. Kerana lapisan luar kulit anda berfungsi sebagai pelindung dan bertindak sebagai penghalang antara sel hidup dan persekitaran.

IKLAN

Menjadikan kulit anda kelihatan lebih muda

Kulit yang terhidrasi kelihatan plump dan awet muda, dan ini bukan sekadar ilusi optik. Apabila kulit anda kering, ia menjadikan semua garis-garis halus dan kedutan lebih kelihatan.

Menjadikan kulit anda lebih sihat

IKLAN

Sekiranya anda menggunakan pelembap anda sebaik sahaja mencuci muka, ia membantu kulit anda mengekalkan keseimbangan. Apabila kulit anda terlalu kering, kelenjar di bawah permukaan mula menghasilkan sebum lebih banyak untuk meneutralkan kekeringan, yang akhirnya boleh menyebabkan jerawat.

Selain itu:  Wanita Lebih Cepat Tua Daripada Lelaki, Amalkan Cara Ini Untuk Awet Muda

Melindungi kulit anda dari kerosakan akibat sinar matahari

Wanita Korea tahu bagaimana melindungi kulit mereka dari sinar UV yang berbahaya, dan menggunakan pelembap sejurus selepas membersihkan wajah anda adalah langkah penting.

Selepas ini cuba cara ini dan lihat perubahan ketara pada kulit. Selamat beramal!

 

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI