Dua hari lepas ramai yang tidak melepaskan peluang untuk mendaftar menjadi penerima sukarela vaksin AstraZeneca yang dibuka secara dalam talian.

Namun ramai juga mengeluh tidak mendapat slot walaupun sudah mencubanya berkali-kali.

Melihat pada sambutan yang sangat menggalakkan ini Menteri Sains, Teknoogi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata pemberian vaksin AstraZeneca tidak lagi dilaksanaklan secara sukarela sebaliknya akan dimasukkan dalam Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK).

AstraZeneca Tak Lagi Diragui. Tiada Lagi Sukarela, Tempahan Boleh Dibuat Melalui  MySejahtera!

Beliau berkata, selepas ini tempahan untuk vaksin itu boleh dibuat melalui aplikasi MySejahtera tanpa menggunakan laman web berasingan.

“Kaedah tempahan ini dibuat selepas kita lihat ada keengganan di kalangan masyarakat untuk menerima vaksin AstraZeneca disebabkan beberapa berita mengaitkan vaksin ini dengan kes pembekuan darah, maka kaedah sukarela dibuat atas kehendak individu itu sendiri.

IKLAN

“Bagaimanapun selepas melihat sambutan memberangsangkan selain keengganan terhadap vaksin AstraZeneca terhakis dan tidak lagi meragui vaksin ini.

“Sekarang vaksin AstraZeneca diterima baik oleh masyarakat kita, jadi selepas ini kita akan buat keputusan bahawa untuk bulan-bulan akan datang kita tidak lagi laksanakan pemberian vaksin AZ secara pilihan sebaliknya kembali dimasukkan dalam senarai vaksin arus perdana PICK,” katanya pada sidang akhbar secara maya semalam.

AstraZeneca Tak Lagi Diragui. Tiada Lagi Sukarela, Tempahan Boleh Dibuat Melalui  MySejahtera!

 

IKLAN

Jadi kepada yang belum mendaftar, bolehlah berbuat demikian melalui aplikasi Mysejahtera. Boleh juga update data diri anda di situ.

Marilah kita sama-sama menjadi antara sasaran 80 peratus populasi membabitkan 26.5 juta rakyat Malaysia yang menerima suntikan ini bagi mengekang penularan virus Covid-19.

AstraZeneca Tak Lagi Diragui. Tiada Lagi Sukarela, Tempahan Boleh Dibuat Melalui  MySejahtera!

IKLAN

SUMBER: SINAR HARIAN

Artikel Berkaitan:

Diabetes Salah Satu Penyakit Kormobid, Kesan Lebih Buruk Jika Dijangkiti Covid-19. Periksa 4 Gejala Ini!

Sedap Masakan Pakai Kuali ‘Legend’, Tapi Bahaya Untuk Kesihatan. Pakar Ini Dedah Sebabnya!

Selain itu:  Hilang Masalah Kereta Calar Guna Cara Ini, Mudah Dan Jimat!

Selain Bantu Turunkan Berat Badan, Buah Kiwi Juga Atasi Masalah Semput. Semak 6 Lagi Khasiat Lain!

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI