Dua hari lepas ramai yang tidak melepaskan peluang untuk mendaftar menjadi penerima sukarela vaksin AstraZeneca yang dibuka secara dalam talian.
Namun ramai juga mengeluh tidak mendapat slot walaupun sudah mencubanya berkali-kali.
Melihat pada sambutan yang sangat menggalakkan ini Menteri Sains, Teknoogi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata pemberian vaksin AstraZeneca tidak lagi dilaksanaklan secara sukarela sebaliknya akan dimasukkan dalam Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK).
Beliau berkata, selepas ini tempahan untuk vaksin itu boleh dibuat melalui aplikasi MySejahtera tanpa menggunakan laman web berasingan.
“Kaedah tempahan ini dibuat selepas kita lihat ada keengganan di kalangan masyarakat untuk menerima vaksin AstraZeneca disebabkan beberapa berita mengaitkan vaksin ini dengan kes pembekuan darah, maka kaedah sukarela dibuat atas kehendak individu itu sendiri.
Ads
“Bagaimanapun selepas melihat sambutan memberangsangkan selain keengganan terhadap vaksin AstraZeneca terhakis dan tidak lagi meragui vaksin ini.
“Sekarang vaksin AstraZeneca diterima baik oleh masyarakat kita, jadi selepas ini kita akan buat keputusan bahawa untuk bulan-bulan akan datang kita tidak lagi laksanakan pemberian vaksin AZ secara pilihan sebaliknya kembali dimasukkan dalam senarai vaksin arus perdana PICK,” katanya pada sidang akhbar secara maya semalam.
Ads
Jadi kepada yang belum mendaftar, bolehlah berbuat demikian melalui aplikasi Mysejahtera. Boleh juga update data diri anda di situ.
Marilah kita sama-sama menjadi antara sasaran 80 peratus populasi membabitkan 26.5 juta rakyat Malaysia yang menerima suntikan ini bagi mengekang penularan virus Covid-19.
Peminat tiram kena beringat, salah makan sebabkan keracunan makanan dek bakteria Vibriosis. Antara makanan laut yang sering jadi pilihan penggemarnya adalah tiram. Selain rasanya yang sedap, harganya juga agak mahal berbanding makanan laut lain.
Tiram mentah ini lebih enak jika dimakan bersama bersama hirisan lemon atau sos yang dibuat sendiri dan selalunya tiram ini disediakan di restoran besar yang kebanyakan menjadi pelanggan setia makanan laut ini.
Namun begitu, bagi yang gemar makan tiram mentah ini dikhuatiri boleh mengalami masalah sakit perut selepas menikmatinya disebabkan keracunan bakteria.
Perkongsian Public Health Malaysia memberitahu bakteria apa yang ada dalam tiram mentah hingga boleh mendatangkan bahaya. Diingatkan untuk elak makannya secara mentah.
Jika anda pernah menonton Mr Bean, ada satu episode dimana Bean mengalami keracunan selepas makan Tiram.
Ya itu adalah risiko bagi sesiapa yang makan tiram mentah yang tidak dimasak. Bakteria Vibrio Parahaemolyticus banyak di sekitar pantai dan tiram dan kerang memang ada bakteria ini.
Apabila berada di suhu bilik, bakteria ini akan berganda banyak. Tiram mentah yang ada bakteria ini kelihatan, bau dan rasa yang SAMA dengan tiram yang tidak ada bakteria.
Jangan ambil mudah, di US, 80 ribu orang ada mengalami keracunan Vibriosis setiap tahun dengan lebih 100 kematian.
⚠️ Jangan makan tiram mentah dan tidak dimasak sempurna
Khasiat Makan Tiram Segar
1. Menjaga Kesihatan Jantung
Kandungan potasium dan magnesium yang tinggi dari makanan laut ini dapat menambah manfaat jantung.
2.Menjaga Kesihatan Tulang
Kadar kalsium, fosfor, seng, besi, tembaga, dan selenium yang tinggi dalam tiram dapat meningkatkan kepadatan dan daya tahan mineral tulang.
3.Tingkatkan Fungsi Kekebalan Tubuh
Selain mengandung vitamin penting, seperti vitamin C dan D, tiram kaya dengan vitamin B12. Vitamin B12 sangat penting dalam menjaga sistem kekebalan tubuh manusia
4. Cepatkan Penyembuhan Luka
Kandungan zink yang tinggi sangat penting dan mempercepat penyembuhan luka
5. Meningkatkan Fungsi Otak
Manfaat tiram adalah sebagai sumber yang kaya akan B12, asam lemak omega-3, seng, dan zat besi, yang sangat diperlukan bagi fungsi otak.
Tidak dinafkan musim durian antara yang amat dinantikan kerana inilah masa boleh makan raja buah ini sepuas-puasnya.
Namun begitu, ada juga yang takut untuk makan kerana dibimbangi boleh mendatangkan masalan pada kesihatan.
Pakar nutrisi Syaza Nutritionist berkongsi fakta mengenai durian untuk mereka yang berminat untuk mendapatkannya.
Menurutnya durian juga mempunyai kebaikan dan nilai nutrisi tersendiri. Antaranya mampu buat anda gembira, membantu kawal tekanan darah dan juga bantu masalah pencernaan.
Ayuh, ikuti perkongsiannya untuk lebih jelas mengenai buah yang mempunyai pelbagai nama, jenis dan saiz.
Ok siapa kat sini suka sangat dengan durian?? OK ini khusus buat anda!
Durian juga seperti buah-buah yang lain mempunyai kebaikan dan nilai nutrisinya yang tersendiri.
1. Durian boleh membuat anda gembira
Ini adalah kerana durian mengandungi asid amino iaitu tryptophan. Apabila dicerna, ia akan bertukar menjadi serotonin, neurotransmitter yang bertanggungjawab untuk membuat kita berasa gembira dan santai.
2. Durian boleh membantu mengawal tekanan darah.
Durian mempunyai sumber potassium. Di mana pengambilan makanan yang tinggi potassium boleh membantu merendahkan tekanan darah. Selain itu, potassium juga berperanan dalam mengawal elektrolit dan bendalir dalam badan. Ini dapat membantu mengawal tekanan darah dan mengurangkan risiko masalah serangan jantung.
3. Durian boleh meningkatkan kesihatan pencernaan
Durian juga mempunyai sumber serat di mana serat membantu memudahkan pergerakan usus. Melalui ini akan membantu mengelakkan masalah sembelit dan meningkatkan kesihatan pencernaan.
4. Durian membantu melambatkan proses penuaan
Durian juga mengandungi sumber vitamin C iaitu sebanyak 19.7mg. Vitamin C adalah antioksidan yang kuat yang boleh membantu mengurangkan kesan tekanan oksidatif yang disebabkan oleh radikal bebas.
Semakin rendah tahap tekanan oksidatif, semakin perlahan proses penuaan. Selain itu, durian juga mempunyai antioksidan lain seperti flavonoids, carotenoids, anthocyanins, dan polyphenols. Kajian menunjukkan bahawa antioksidan boleh membantu mengurangkan beberapa tanda penuaan kulit.
5. Durian mengandungi nutrien yang boleh membantu menyokong kesihatan tulang
Untuk pengetahuan semua, durian kaya dengan iron, copper, potassium, magnesium dan kalsium, semuanya penting untuk mengekalkan tulang yang kuat. Satu kajian oleh Pusat Maklumat Bioteknologi Kebangsaan di Amerika Syarikat menunjukkan bahawa pengambilan iron yang tinggi, membantu meningkatkan ketumpatan tulang, bukan hanya kalsium sahaja penyumbang untuk mengekalkan kesihatan tulang. Magnesium juga sangat penting ia boleh membantu dalam pencegahan risiko osteoporosis.
6. Durian boleh membantu menggalakkan penghasilan tenaga dengan cepat
Durian mempunyai tinggi dengan kadar karbohidrat iaitu sebanyak 27g dan memberikan nilai kalori yang agak tinggi iaitu 147kcal untuk 100g. Dua ulas durian boleh memberi anda tenaga sebanyak 1 biji pisang bersaiz sederhana.
Walaubagaimana jika berlebihan pengambilan durian, ia akan memberikan kesan yang negatif terhadap badan kita. Bagaimana??
1. Boleh menerukkan lagi masalah Diabetes.
Kajian menunjukkan bahawa pengambilan durian yang berlebihan boleh melonjak paras gula darah. Jika menghidap diabetes, hadkan pengambilan durian anda.
2. Boleh memberi kesan negatif terhadap kehamilan
Ini disebabkan kehadiran acid yang tinggi boleh membuatkan ibu yang hamil tidak selesa tubuh badan. Jadi bagi tempoh awal kehamilan elakkan dahulu pengambilan durian.
3. Durian boleh memberikan alahan makanan terhadap seseorang
Pengambilan durian juga boleh menyebabkan penghasilan gas, cirit-birit, ketidakselesaan pada perut, muntah, dan reaksi alahan pada sesetengah orang. Pengambilan durian yang terlampau banyak juga boleh menyebabkan sesak nafas.
4. Boleh menerukkan lagi masalah tekanan darah tinggi
Bagi mereka yang mempunyai masalah hipertensi, anda perlu lebih berhati-hati kerana pengambilan yang berlebihan boleh menyebabkan kadar denyutan nadi akan menjadi laju. Keadaan ini sangat bahaya.
Secara konklusinya, durian adalah buah yang sangat sedap dan mempunyai tinggi dengan nilai pemakanan. Pengambilan yang sederhana boleh memberikan pelbagai manfaat kesihatan.
Namun, jika diambil secara berlebihan ia mungkin memberikan kesan yang buruk pada seseorang. Jadi ingat pengambilan yang disarankan adalah 2-3 ulas untuk 1 sajian. Pengambilan buah boleh diambil sehingga 2 sajian 1 hari.
Lemon madu ini salah satu minuman berkhasiat untuk tubuh badan, elakkan letak gula putih, memang anda akan dapat perubahan. Serius dapat gerakkan jarum penimbang jadi lebih ringan tubuh badan.
Petua yang pernah dikongsikan oleh Puan Zarina Rahim ini viral dan menurutnya dia suka amalkan dua kali sehari.
Sebenarnya lama jugak dah tak buat. Tahun lepas masa diet sebelum kahwin memang ini lah yang saya minum setiap hari. Pagi dan malam. Campurkan dalam Green Tea atau bancuh dengan air suam saja pun boleh. Bagus untuk mengurangkan berat badan.
Insya-Allah berkesan bila digandingkan dengan penjagaan makan yang betul dan bersenam.
Cara Nak Buat Lemon Madu
Hiris lemon.
Buangkan bijinya.
Potong kepada 4 bahagian (kalau tak nak pun tak apa)
Masukkan dalam bekas kedap.
Tuang madu hingga penuh.
Penat nak buat? Jangan risau minuman lemon madu ini boleh simpan sehingga 1 minggu. Nak lagi sedap anda boleh masukkan dalam peti.
Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI. Download seeNI sekarang!