Pengambilan makanan yang sihat mampu memberi tubuh badan yang sihat dan cergas.

Malah tubuh juga akan terhindar dari dijangkiti serangan penyakit kronik seperti jantung, diabtes datau mengundang sejumlah kolesterol jahat.

Kolesterol merupakan lemak yang berada di dalam darah. Tubuh sememangnya memerlukan kehadiran kolesterol dalam badan, tetapi dengan jumlah optimum. Hal ini kerana organ manusia, hati turut menghasilkan 1 gram (g) kolesterol pada setiap hari.

Memetik Kompas.com, satu kajian kesihatan telah mendapati individu yang kerap mengambil minum berkarbonat dan protein mengandungi 4 kalori per g.

3 Minuman ‘Jahat’ Elak Minum. Rupanya Penyumbang Kadar Kolesterol Tinggi Dalam Badan!

 

Dianggarkan kandungan satu tin minuman berkarbonat sebanyak 250 mililiter bersamaan 250 g. Sekitar 250 g itu didarab dengan 4 kalori, ini bermaksud korang sudah mengambil 1000 kalori untuk satu tin minuman.

Penambahan jumlah kalori dalam badan secara tidak langsung akan menyebabkan berlakunya peningkatan berat badan.

IKLAN

Justeru kita perlu berhati-hati dengan pengambilan tiga jenis minuman ini bagi mengelak peningkatan kolesterol dalam badan.

1. Susu Kocak

Tidak dinafikan kanak-kanak dan remaja amat menggemari minuman susu kocak atau dipanggil milkshake. Bagaimanapun, golongan dewasa juga tidak ketinggalan untuk menikmati minuman ini.

Namun, kekerapan mengambil minuman ini akan menyebabkan kadar kolesterol berada pada tahap berbahaya. Disebabkan kandungan lemak yang tinggi, susu kocak tergolong dalam senarai kolesterol jahat atau Low Density Liporotein (LDL).

Lebihan kolesterol LDL akan berkumpulan dalam pembuluh darah dan mengakibatkan radang. Sebaiknya gantikan minuman susu kocak dengan jus buah-buahan yang lebih segar atau campuran yogurt rendah lemak.

IKLAN

Berbeza dengan High Density Lipoprotein (HDL) yang merupakan kolesterol baik yang akan membuang LDL di saluran darah sekali gus menjaga memelihara jantung.

3 Minuman ‘Jahat’ Elak Minum. Rupanya Penyumbang Kadar Kolesterol Tinggi Dalam Badan!

2. Kopi Tanpa Penapis

Sebahagian kita menjadikan minuman kopi sebagai sumber tenaga pada setiap hari. Namun, air kopi yang tidak ditapis dipercayai turut menyebabkan kadar kolestrol meningkat. Jadi sebaiknya tapis dahulu kopi tersebut.

Selain itu:  Ekzema Sebabkan Tangan Gatal, Pakar Beri Nasihat Atasinya Elak Jadi Lebih Teruk

3 Minuman ‘Jahat’ Elak Minum. Rupanya Penyumbang Kadar Kolesterol Tinggi Dalam Badan!

IKLAN

3. Minuman Ringan Atau Berkarbonat

Amalan minum minum berkarbonat akan menyebabkan kandungan kolesterol dalam badan meningkat dengan mendadak. Jadi bagi mengelakkan hal itu, tinggalkan atau kurangkan tabiat tersebut.

Berdasarkan kajian Persatuan Jantung Amerika Syarikat, individu yang mempunyai kadar kolesterol tinggi berpunca daripada sikap mereka yang gemar mengamalkan minuman ringan.

3 Minuman ‘Jahat’ Elak Minum. Rupanya Penyumbang Kadar Kolesterol Tinggi Dalam Badan!

Artikel Berkaitan:

Kekal Cergas & Fit Di Usia 59 Tahun. Pak Nil Kongsi Rahsia Kerap Berpuasa, Cara Kawal Nafsu Makan!

Individu 40 Tahun Ke Atas & Berkomorbiditi Layak Diberi Dos Penggalak. KJ Pesan Hadir Janji Temu!

Ada Makanan Sebabkan Perut Berangin. Pakar Kimia Kongsi Tip Sistem Penghadaman Yang Baik!

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI