Sering pengsan & tahan kencing, Acha Septriasa bergantung hidup satu buah pinggang. Kini strict jaga kesihatan. Masih terngiang-ngiang di telinga lagu popular My Heart nyanyian penyanyi dan pelakon Indonesia Acha Septriasa di samping rakan duetnya Irwansyah.

Siapa sanagka di sebalik kemerduan suara membawakan lagu itu serta lakonan mantap dalam beberapa filem berkenaan, pelakon popular ini rupa-rupanya hidup dengan hanya satu buah pinggang.

Sering Pengsan & Tahan Kencing

Artikel Lain: Rahsia Awet Muda Masuk Usia 50. Kakak Kris Dayanti Rajin Pilates & Pakai Masker Cegah Kedut Wajah!

Acha, 33 tahun mendedahkan bahawa dia pernah tidak menyedari bahawa dirinya hidup dengan hanya mempunyai satu buah pinggang sahaja.

Menurutnya dia hanya menyedari tentang perkara itu sewaktu berusia 18 tahun ketika membuat pemeriksaan di hospital.

Ini juga adalah disebabkan tabiatnya yang jarang minum air putih serta suka menahan kencing telah membongkar keadaan dirinya.

IKLAN

“Ketika menjalani penggambaran filem saya sering pengsan kerana tidak kuat disebabkan perlu berada di lokasi sehingga 20 jam lamanya.

“Saya juga jarang minum air putih dan suka menahan kencing apatah lagi kalau terpaksa menempuh perjalanan jauh,” katanya.

Artikel Lain: Dedah Rahsia Awet Muda Lewat 30an, Anne Ngasri Rajin Makan Buahan Untuk Sumber Vitamin C

Acha Septriasa Bergantung Hidup Satu Buah Pinggang

Ekoran sering pengsan, Acha ke hospital untuk membuat pemeriksaan selepas mengadu sering sakit pada bahagian perut sebelah kiri.

IKLAN

“Hasil pemeriksaan dan CT scan mendapati saya tidak mempunyai buah pinggang di bahagian kanan. Sepanjang hidup saya rupa-rupanya hanya bergantung pada satu buah pinggang sahaja,” ujarnya.

Selain itu:  Ramai Kata Sakit, Tapi Tak. Wanita Kongsi Buat Brachytherapy, Rawatan Terakhir Untuk Kanser Servik!

Jelas Acha, ibu bapanya juga tidak mengetahui tentang keadaan dirinya mungkin disebabkan ketika dia dilahirkan tiada alatan canggih untuk mengesan masalah itu.

Sementara itu, Acha berkata, mempunyai satu buah pinggang bukan masalah atau kekurangan bagi dirinya tetapi perlu menjaga kesihatan dengan lebih teliti.

IKLAN

Kini Strict Jaga Kesihatan

“Apa menjadi kesalahan kalau kita bekerja terlalu kuat dan tidak menjaga pemakanan sehingga buah pinggang terpaksa menampung beban.

“Akhirnya boleh menyebabkan buah pinggang rosak dan perlu menjalani rawatan dialisis,” katanya yang kini menetap di Australia disebabkan suaminya berkhidmat sebagai jurutera di sebuah syarikat teknologi di sana.

Bagi menjaga kesihatan, Acha tidak lagi minum sebarang pewarna tiruan, malah minum air masak lebih banyak dari orang lain demi memastikan sistem kumbahan badannya dapat berfungsi dengan baik.

Sumber: Mstar

Artikel Lain: Rajin Buat Rawatan ‘Ice Facial’ Segarkan Kulit Muka, Rahsia Wajah Comel & Awet Muda Mira Filzah

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI