berkulit gelap

Ada banyak kelebihan orang kulit gelap, jadi tak perlu obses nak cerahkan kulit dengan menggunakan produk yang kadang boleh membahayakan kulit.

Namun kebiasaannya anda yang berkulit gelap, terpaksa melalui fasa yang dipandang ‘pelik’ oleh sesetengah pihak. Lagi teruk ada yang berani body shaming hingga menyebabkan mereka yang memiliki tona kulit sebegini rasa rendah diri.

Kelebihan Orang Kulit Gelap, Anda Bertuah Dan Unik!

Haneesya Hanee yang baru meraih gelaran Dewi Remaja 2018/2019 juga mengalami pengalaman yang sama.

Namun begitu ramai yang tak tahu bahawa mereka yang berkulit gelap ini mempunyai kelebihan yang tersendiri terutama dari aspek kesihatan.

1. Kurang risiko kanser kulit

Mereka yang berkulit gelap memang beruntung kerana lapisan kulitnya sudah dilapisi ‘pelindung’ cahaya matahari semula jadi dipanggil melanin!

Berbeza dengan yang berkulit cerah, mereka kekurangan melanin membuatkan sinar uv mudah tembus sehingga ke lapisan kulit paling dalam. Sinar uv ini menyebabkan kerosakan DNA serta sel-sel yang ada padanya sehingga boleh mengakibatkan terjadinya kanser kulit.

Untuk pengetahuan semua, kanser kulit juga membunuh sama seperti mana penyakit barah yang lain.

IKLAN

Biarpun begitu, orang berkulit gelap ini biasanya sering kekurangan vitamin D yang biasa diperolehi dari matahari untuk kekuatan tulang.

Kelebihan Orang Kulit Gelap, Anda Bertuah Dan Unik!

2. Sukar kena sunburn

Sunburn atau selaran matahari biasa dialami oleh mereka yang berkulit putih. Kulit berasa perit dan jadi kemerahan apabila terdedah pada cahaya matahari untuk jangka masa panjang tanpa seberang perlindungan. Lebih parah, selaran matahari juga mampu buat sesetengah kulit mengelupas.

Berbeza dengan mereka yang berkulit gelap, biarpun harus menghabiskan sehari suntuk di bawah matahari, adalah sukar bagi mereka untuk mengalami keperitan kulit disebabkan sunburn itu!

IKLAN

3. Lambat nampak tua

Kulit akan cepat tua jika terlalu banyak terdedah pada sinaran matahari. Namun begitu, individu berkulit gelap tanda penuaan pada kulit mereka tidak ketara.

Selain itu:  Cara Cerahkan Tona Kulit Dan Hilangkan Parut, Ketara Perubahannya!

Pakar kulit mengatakan mereka yang berkulit hitam akan kelihatan lebih muda jika dibandingkan dengan teman sebaya mereka yang berkulit cerah. Kadar melanin yang tinggi pada individu berkulit gelap akan membantutkan tempoh penuaan termasuklah kemunculan pigmentasi, bintik hitam, kedutan serta kulit kasar.

4. Tubuh berfungsi lebih sempurna

Selain dari menentukan warna kulit dan rambut seseorang, melanin yang banyak pada kulit mereka yang berkulit hitam juga ada fungsi lain. Ia adalah sumber utama yang mengekalkan fungsi tubuh antaranya membantu otak dan saraf berfungsi sebaiknya, membantu mata untuk melihat serta menggalakkan pertumbuhan sel. Hebat kan!

Kelebihan Orang Kulit Gelap, Anda Bertuah Dan Unik!

IKLAN

5. Lagi subur

Pigmentasi gelap berupaya mengelak kerosakan DNA dan mengawal penyerapan jumlah radiasi UV yang seimbang untuk tubuh manusia. Ia juga akan melindungi tubuh dari gejala kekurangan zat folat.

Folat adalah vitamin B larut air yang boleh didapati dari sayuran berdaun hijau, bijian penuh serta buah sitrus seperti limau. Wanita amat memerlukan folat untuk mengekalkan kesihatan telur yang dihasilkan agar ia mampu disenyawakan secara sihat serta menggalak pertumbuhan plasenta yang normal selepas proses persenyawaan.

Bagi kaum lelaki pula, folat penting untuk penghasilan sperma berkualiti. Folat sememangnya mustahak untuk perkembangan kandungan, pertumbuhan organ janin serta menyokong kejadian rangka tubuh dan otak janin.

6. Melanin lawan radikal bebas

Radikal bebas mengancam kesihatan manusia. Ia boleh merosak dan memusnahkan sel tubuh manusia. Tapi individu berkulit gelap yang memiliki kadar melanin tinggi mampu membebaskan radikal bebas tersebut agar sel-sel tubuh sentiasa berada dalam keadaan baik.

Buat anda yang berkulit gelap bersyukurlah dengan apa yang anda miliki, dah tentunya setiap kejadian Tuhan itu ada hikmahnya.

Selain itu:  Petua Hilangkan Jerawat, Letak Dalam Peti Dan Sembur!

7. Eksotik

Anda patut bangga kerana memiliki warna kulit yang dianggap eksotik. Tak ramai yang memiliki kelebihan ini malah ramai wanita di negara barat yang cukup mengidamkan memiliki kulit sebegini.

Hah, selepas ini raikan anugerah yang Allah cipta. Ketahuilah berkulit gelap itu unik dan cukup banyak kelebihan. Tengok saja model dan pelakon, Haneesya Hanee, nampak anggun dengan auranya tersendiri. Begitulah yang sepatutnya!

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI