Kisah wanita ini agak viral di negara seberang kerana pada usia lewat 54 tahun, dia dilabel sebagai nenek tercantik di Indonesia.

Malah bukan itu saja, nenek ini Puspa Dewi juga popuar kerana aura pesona apabila memiliki paras wajah bagai remaja berusia 17 tahun.

Ketika ditanya rahsia menjaga kecantikan wajah yang kekal awet muda, rupanya dia seorang yang rajin mengamalkan sukan olahraga seperti senamrobik dan zumba.

Ibu kepada dua anak ini tidak perlu mengamalkan diet yang terlalu ketat. Malah dia juga tetap makan protein setiap hari tanpa risau kenaikan berat badan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Puspa Dewi (@puspadewihc)

Menurutnya tidak susah untuk kekal awet muda apa yang penting setiap pemakanan sihat yang diambil itu harulah disertakan sekali dengan latihan workout yang bersesuaian.

Jika dilihat dari laman instagramnya, ternyata nenek cantik ini tampak lincah melakukan pelbagai aktiviti workout seperti berlari, berenang, angkat berat dan juga menarik. Jadi tidak hairanlah bagaimana dia memiliki kulit wajah yang sihat dan bersinar.

Selain itu, Puspa juga mengakui selalu berfikiran positif, selalu senang dan bersemangat dalam melakukan semua aktiviti.

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Puspa Dewi (@puspadewihc)

Dia juga mengakui sangat bahagia kerana memiliki keluarga yang baik dan saling menyayangi serta kisahnya ini memang banyak memberi inspirasi yang positif kepada orang lain.

Antara manfaat yang diperoleh sepanjang melakukan aktiviti olahraga/workout ini hingga mampu menyerlahkan pesonan Puspa yang tampak 36 tahun lebih muda.

1. Amalkan Diet Sihat & Workout Seiring
Dia juga turut mengamalkan diet sihat dan dengan kombinasi itu membantu anda untuk menurunkan berat badan cara lebih sihat dan selamat.

IKLAN
Selain itu:  Bawang Putih Bakar, Petua Lama Hilangkan Angin Dalam Badan. Mudah Je Nak Buatnya!

2. Kuatkan Jantung, Paru-Paru & Tulang Otot
Pertama kali lakukan senamrobik mungkin akan berasa sedikit lelah, namun dalam jangka panjang anda akan menikmati peningkatan stamina dan pengurangan rasa letih itu. Bukan itu saja, jantung dan paru-paru akan sihat serta mempertingkatkan kekuatan tulang dan otot dari masa ke semasa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Puspa Dewi (@puspadewihc)

3.Elakkan Jangkitan Virus
Dengan melakukan senamrobik ini juga dapat menyahaktifkan sistem kekebalan imunisasi badan dengan cara lebih baik.

4.Terhindar Dari Penyakit Berbahaya
Latihan aerobik mengurangi risiko berbagai penyakit berbahaya seperti obesiti, penyakit jantung, tekanan darah tinggi, diabetes type 2, sindrom metabolik, stroke, dan jenis kanser tertentu.

IKLAN

Dengan latihan aerobikyang konsisten mampu menahan beban, seperti berjalan dan membantu menurunkan risiko osteoporosis.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Puspa Dewi (@puspadewihc)

5.Bantu Kurangkan Tekanan Darah & Kawalan Gula
Latihan aerobik dapat membantu menurunkan tekanan darah dan mengawal gula dalam darah. Ini dapat mengurangi rasa sakit dan meningkatkan fungsi pada penderita radang sendi.

Latihan aerobik juga dapat meningkatkan kualiti hidup dan memberi kegembiraan pada mereka yang pernah menderita kanser. Jika anda memiliki penyakit arteri koroner, latihan aerobik dapat membantu mengawal dan menjaga kesihatan dengan baik.

6. Jadi Awet Muda
Kajian menunjukkan bahwa orang yang konsisten dalam latihan aerobik hidup lebih lama daripada mereka yang tidak melakukan sebarang senaman secara tetap. Selain itu, mereka juga memiliki risiko kematian yang lebih rendah karena aerobic mampu membuat anda terhindar dari risiko penyakit jantung dan kanser tertentu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Puspa Dewi (@puspadewihc)

Artikel Lain: Ambil ‘Cauliflower Rice’ Ganti Nasi. Rahsia Puan Seri Tiara Jacquelina Jaga Kesihatan Di Usia 55 Tahun!

Selain itu:  Kulit Cantik Dengan Masker Kentang, Rugi Kalau Tak Cuba!
Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI