Siapa tidak mengenali penyanyi rock wanita tanahair, Ella Aminuddin yang sering bertenaga dan ceria setiap kali membuat persembahan.

Melihat personalitinya yang sentiasa gembira dan enjoy, pasti tidak dapat mengagak dirinya juga pernah berdepan dengan masalah hidap keresahan (anxiety) sejak beberapa tahun lalu.

Menurut Ella, emosi beliau kembali terganggu sepanjang pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) lalu, berikutan pandemik Covid-19 yang semakin meningkat dalam negara.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by E L L A (@ellaaminuddins)

“Sebenarnya saya dah lama dikesan menghidap anxiety iaitu ketika mula melibatkan diri dalam industri seni.

“Waktu itu saya tidak mempunyai keyakinan diri untuk bergaul dengan orang ramai dan membuat persembahan kerana karakter saya yang pemalu.

IKLAN

“Akibatnya saya sentiasa rasa gementar dan fikiran selalu kosong sehingga tidak dapat berbuat apa-apa. Akhirnya keluarga menasihati saya berjumpa doktor dan disahkan mempunyai masalah tersebut.

“Bila saya dah tahu punca, barulah saya dapat mencari jalan penyelesaian dan mengatasi masalah yang dihadapi itu. Alhamdulillah ia berjaya diatasi biarpun tidak sepenuhnya,” jelas penyanyi kelahiran Klang Selangor ini.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by E L L A (@ellaaminuddins)

Tambah Ella lagi, dia tidak menyangka anxiety yang dihidapi sejak sekian lama itu kembali menyerangnya apabila kerap mendengar cerita-cerita negatif yang berlaku dalam masyarakat disebabkan masalah kesihatan mental.

IKLAN

“Bila anxiety saya kembali menyerang baru-baru ini, saya terdetik untuk membuat pendedahan dan berkongsi tentang masalah tersebut kepada umum.

“Saya mahu memberi kesedaran kepada masyarakat betapa pentingnya kita menjaga kesihatan mental, selain mengajak mereka yang mengalami masalah sama untuk berani tampil dan berjumpa doktor bagi mengatasinya.

“Tidak perlu takut kerana ia bukanlah perkara salah atau memalukan, sebaliknya tindakan itu akan menyelamatkan mereka menjadi lebih teruk sehingga memudaratkan kehidupan sendiri,” katanya yang ditemui dalam Ella yang ditemui ketika majlis majlis menandatangani memorundum persefahaman (MoU) antara Saudagar Santai Group (SSG) dan Ricabot.

Selain itu:  Nampak Muda Dari Pemenang Utama. LCW Tanya Rahsia Awet Muda Azizulhasni Lepas Raih Perak Di Olimpik Tokyo!

Sebagai pengguna dan peserta affiliate Ricabot itu juga bakal menjayakan siri persembahan jelajah Rock The Crypto pada tahun depan.

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by E L L A (@ellaaminuddins)

Artikel Berkaitan:

Setahun Tiada Selera Makan & Pernah Tumpah Darah. Pengalaman Elyana 10 Tahun Hidap Kanser!

Doktor Kongsi 13 Jenis Ubat Kena Standby Di Rumah, Kalau Alami Gejala Ringan Covid-19

Nama Popular Seantero Dunia. Ini Fakta Menarik Ikon Fesyen Si Cantik Hana Tajima!

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI