rahsia awet muda

Mesti ramai yang nak tahu rahsia awet muda wanita ini, umur dah masuk 50 pun tetap nampak kurus dan kecil molek. Cantik pula air wajahnya.

Nampak muda sungguh bila duduk sebelah si menantu, macam sebaya! Jom Rapi ‘bedah’ apa yang dia amalkan dalam gaya hidupnya.

Rahsia Awet Muda

Menerusi satu ciapan Azyani Zamri di Twitter, ramai yang nak tahu apa rahsia mak mentuanya nampak muda. Jadi dia dengan baik hati berkongsi sedikit sebanyak petua cantik yang mungkin orang di luar sana boleh bawa masuk dalam kehidupan harian.

Saya pun nak tahu sangat rahsia kecantikan dia masa mula-mula kahwin dengan anak dia.

Nampak Macam Sebaya, Si Menantu Bongkar Rahsia Awet Muda Mak Mentuanya Umur 50 Tahun

Pertama saya nak kenalkan ibu mentua saya. Ya, dia ini lah mak mentua saya.Nama beliau Jaslina Bt Ab Sani. Umur 50 tahun. Seorang guru matematik. Asal Baling, Kedah. Ini gambar Mama dengan cucu-cucunya, anak-anak saya.

Nampak Macam Sebaya, Si Menantu Bongkar Rahsia Awet Muda Mak Mentuanya Umur 50 Tahun

Anak pertama saya, Muhammad Adam Furqan dan anak kedua saya, Medina Safiyya. Suamai saya anak sulung dan ini 2 orang cucu Mama. Ya, kalau kami keluar sama-sama, ramai usha semacam je bila Mama cakap kat Adam “Mai kat TokMa mai.”

Azie pun masa mula-mula kenal suami, Azie tengok gambar dia dengan Mama dia, ingatkan awek! Puas dia cuba jujur cakap tu mak dia. Akhirnya memang betul mak dia. Masa pertama kali dia kenalkan Azie pada Mama dia masa tu bulan puasa, kami buka puasa bersama.

Aduhaii… memang muda. Dengan rampingnya, kecil molek, dulu lagi kurus daripada gambar di atas tu. Serius macam anak dara. Tapi masa tu husband Azie umur 20 tahun (2012). Kami kenal 3 tahun, kemudian ambil keputusan untuk berkahwin pada tahun 2015, April.

Nampak Macam Sebaya, Si Menantu Bongkar Rahsia Awet Muda Mak Mentuanya Umur 50 Tahun

Ya, bagi yang bertanya dan berteka-teki, mak mentua memang kahwin muda. Umur 18 tahun dia kahwin, kemudian lahirkan suami masa umur 19. Lepas 3 tahun, Mama masuk Maktab dan sekarang masih bekerja sebagai Cikgu di sebuah sekolah rendah di Baling, Kedah.

Sudah tentu Azie korek rahsia awet muda Mama bila dah jadi menantu Mama! Dan segala rahsia?tips/petua/ kecantikannya memang sangat-sangat bagus untuk kita orang perempuan terutamanya sejak anak dara.

Okay jom kita pergi satu-satu apa rahsianya.

IKLAN
Selain itu:  "Layan Kontraksi 14 Jam, Sakit Macam Period Pain Je" - Neelofa Kongsi Pengalaman Lahirkan Anak Sulung!

1. Mama jenis seorang yang jarang dan boleh dikatakan tak suka minum manis. Di sini Azie senaraikan apa keburukan minum minuman manis. Tapi Azie suka Milo Ais.

Nampak Macam Sebaya, Si Menantu Bongkar Rahsia Awet Muda Mak Mentuanya Umur 50 Tahun

2. Mama suka makan buah. Terutama buah yang kaya dengan Vitamin C. Mama cakap malam-malam kalau lapar, makan je buah. Dan buah yang dia selalu amalkan adalah Lemon. Ya, lemon sangat bagus untuk kekalkan keremajaan dan awet muda. Mama amal sejak umur dia 20++ tahun.

Nampak Macam Sebaya, Si Menantu Bongkar Rahsia Awet Muda Mak Mentuanya Umur 50 Tahun

Mama dengan anak terunanya, nampak macam awek dengan pakwe kan? I is jeles!

Nampak Macam Sebaya, Si Menantu Bongkar Rahsia Awet Muda Mak Mentuanya Umur 50 Tahun

3. Mama suka berkayuh. Haa sebenarnya mak mentua dan ayah mentua saya keduanya suka bersenam dan senaman yang selalu mereka buat sama-sama adalah cycling. Perghh Azie pun tak rajin macam ni. Tapi kena ambil satu masa juga at least exercise 1x seminggu!

Nampak Macam Sebaya, Si Menantu Bongkar Rahsia Awet Muda Mak Mentuanya Umur 50 Tahun

Nampak Macam Sebaya, Si Menantu Bongkar Rahsia Awet Muda Mak Mentuanya Umur 50 Tahun

IKLAN

Haaa… tengok! Bagus sangat berbasikal ni. Baik untuk kesihatan. Boleh nampak 10 tahun lebih muda tau.

Nampak Macam Sebaya, Si Menantu Bongkar Rahsia Awet Muda Mak Mentuanya Umur 50 Tahun

 

Ni pula gambar ayah mentua berbasikal. Beza 5 tahun dengan Mama. Dan badannya masih fit dan tak boroi.

Okay rahsia yang seterusnya.

4. Mama suka amalkan Doa dan Selawat Syifa’. Mama cakap setiap kali mandi dan cuci muka Mama akan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW. Dan ini memang Mama amalkan setiap hari, setiap kali mandi dan sehingga sekarang.

Nampak Macam Sebaya, Si Menantu Bongkar Rahsia Awet Muda Mak Mentuanya Umur 50 Tahun

5. Mama suka ikut petua orang tua-tua. Contohnya ;
– Mama suka buat wap muka dengan wap air masa masak nasi tu.
– Dulu Tok (Mak Mama) ajar gosok muka dengan kulit pisang emas untuk nampak cantik.
– Minum jus air daun pegaga, peria. Owh… ini memang betul-betul kena kental kalau nak telan.

 

IKLAN

Wap muka ni Azie pun suka jugak buat dan dia sangat bagus untuk :
• kecutkan/hilangkan jerawat
• buang whitehead/blackhead
• melembapkan muka
• menaikkan seri wajah
• buat kotoran di muka dan muka akan rasa sangat fresh lepas tu!

Nampak Macam Sebaya, Si Menantu Bongkar Rahsia Awet Muda Mak Mentuanya Umur 50 Tahun

6. Mama sentiasa selalu gembira, positif dan tak suka negatif. Mama cakap setiap masalah cuba atasi cara positif. Selalu bersangka baik. Yang ni Azie sangat respek sebab Mama memang selalu ceria je. Budak-budak kat sekolah memang suka Mama. Tengoklah gelagat tu.

Selain itu:  Amal Petua Tradisional, Patutlah Kulit Amira Othman Kekal Remaja Dan Glowing!

Mama cakap lagi, mama suka gembirakan orang, contoh dia ceria dalam kelas, budak-budak suka dia, bila budak-budak suka, mereka pasti doakan untuk kita. Bila budak-budak sayang cikgu dia, mesti mereka doa yang baik-baik. Emmm… bestnya kalau ramai doakan kita bila sayangkan kita!

7. Mama jenis yang suka jaga personaliti. Sentiasa nak nampak kemas dan cantik. Orang yang jaga keterampilan. Duduk dalam rumah pun pakai lipstik okay. Yang ni isteri-isteri harus praktik tau. Dalam rumah pun haruslah mekap! Jangan luar rumah je cantik, bila dalam rumah MashaAllah.

8. Mama jarang sangat selsema/batuk/demam. Kalau kehadiran ke sekolah tu memang jarang sangatlah nak amik MC sebab sakit. Alhamdulillah. Mama cakap asbab Mama sentiasa amalkan Vitamin C antibodi dan imuniti badan Mama kuat.

Nampak Macam Sebaya, Si Menantu Bongkar Rahsia Awet Muda Mak Mentuanya Umur 50 Tahun

9. Mama suka makan ulam-ulaman. Contoh; ulam raja; pucuk paku, ibu kunyit, pudina, daun selom (daun dalam laksa tu).

Nampak Macam Sebaya, Si Menantu Bongkar Rahsia Awet Muda Mak Mentuanya Umur 50 Tahun

10. My mil and fil suka pergi honeymoon! Ya, mereka setiap tahun terutama masa hari ulang tahun memang akan habiskan masa bersama. Dan tarikh-tarikh penting ini sentiasa akan ada memori untuk dikenang. Bagi Mama, itu adalah kebahagiaan yg patut dikekalkan dalam rumahtangga.

Okay yang terakhir, Mama cakap bukan Mama nak riak, tapi ni Tok yang cakap, Mama sentiasa jaga Tahajjud. Dan kelebihan Tahajjud ni sangatlah besar. Ramai orang tahu tapi tak ramai yang buat. Jom kita try bangun tahajjud malam ni!

Nampak Macam Sebaya, Si Menantu Bongkar Rahsia Awet Muda Mak Mentuanya Umur 50 Tahun

Alhamdulillah, setakat ini Mama beritahu Azie yang ini lah rahsia cantik dia selama ni. Sharing is caring. Siapa tak suka kan bila umur dah menjangkau 40an tapi masih nampak macam anak dara! Harapnya Azie sebagai menantu Mama dapat jadi awet muda juga!

Nampak tak amalan yang wanita amalkan? Semuanya senang nak buat, semoga bermanfaat buat anda yang suka dengan kecantikan dan awet muda.

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI