Salah satu cara untuk menurunkan berat badan cara sihat dan selamat adalah dengan mengamalkan kaedah intermittent fasting.

Cara ini juga sangat bagus dalam mengawal nafsu makan memandang perlu berpuasa untuk tempoh tertentu.

Tetapi bagi mereka yang pertama kali melakukannya agak sukar bertahan kerana pelbagai godaan yang datang.

Lepas Sebulan Hilang 5KG. Doktor Kongsi Tip Untuk Yang Pertama Kali Cuba Kaedah Diet Intermittent Fasting!

Perkongsian Dr Zubaidi Haji Ahmad yang juga turut mengamalkan kaedah sama dalam usaha mengurangkan berat badan sehingga mencecah 100 kg.

Beliau memberi tip bagaimana untuk mengawal rasa lapar dan bagaimana caraya bagi melakukan diet intermittent fasting ini.

Ayuh, ikuti perkongsiannya terutama bagi mereka yang pertama kali mahu melakukan kaedah ini.

Lepas Sebulan Hilang 5KG. Doktor Kongsi Tip Untuk Yang Pertama Kali Cuba Kaedah Diet Intermittent Fasting!
Sebelum

PENGALAMAN MELAKUKAN DIET INTERMITENT FASTING 14 FEB 2022

Ketika saya berusia 25 tahun berat saya hanya 55kg. Tulang pipi menonjol keluar. Kurus betul. Lepas kahwin naik 65kg. Bila bekerja setelah tamat belajar 75kg. Bila berusia 45 tahun berat saya 105kg. Saya berkahwin semasa belajar.

Saya memang hampir dah berputus asa untuk kurus. Umur semakin tua, penyakit mula mengetuk pintu kehidupan. Rasanya impian terus tinggal impian.

Apabila saya jatuh di bilik air di  Chiang Mai Thailand ketika menghadiri konferen perubatan di sana, saya mengalami rasa sakit belakang yang teruk. Saya menyalah berat badan saya yang berlebihan, menyebabkan hentakannya menjadi parah..

Saya perlu berubah. Tapi saya tak tahu macam mana nak mula. Berdiet rasanya macam susah. Menu apa apa yang hendak saya makan. Perlukah saya melakukan senaman. Jika perlu senaman yang bagaimana?

Sehingga seorang rakan doktor beritahu “for dieting, 80% from your food, 20% from your exercise”. Betul juga. Apa guna minum segelas teh tarik jika terpaksa berlari 20 minit untuk membelanjakan kalori yang diambil itu. Segelas teh tarik sama kalori yang digunakan untuk berlari 20 minit.

IKLAN
Lepas Sebulan Hilang 5KG. Doktor Kongsi Tip Untuk Yang Pertama Kali Cuba Kaedah Diet Intermittent Fasting!
Terkini

Saya juga memang orang yang jenis suka makan. Sikit-sikit nak makan. Makanan jadi ketagihan saya. Saya rasa saya ada gastrik. Jadi tidak boleh lambat makan. Ini yang sering menggagalkan diet saya.t

Apa yang saya buat (seperti yang diajarkan) adalah makan malam awal, sebelum 8PM. Dan tidur awal. Paling lambat 11PM. Sebab perut akan lapar semula selepas 3 jam. Kalau tadi pukul 8PM, last meal, masuk pukul 11-12 malam, perut lapar semula. Jadi tidur awal.

Bangun pagi 5AM atau 6AM, saya akan ambil minyak zaitun dua sudu bersama segelas air kosong. Ini untuk mengelakkan saya rasa lapar dan diserang gastritis.

Pengambilan minyak zaitun tidak menaikkan glukosa dalam tubuh. Ia juga tidak meningkatkan tahap insulin dalam darah. Malah pankreas akan mengeluarkan hormon glucagon yang membakar lemak pada tubuh. Inilah kebaikan mengambil minyak zaitun di awal pagi. Dua sudu minyak zaitun lebih kurang 250kcal menyamai jumlah kalori jika kita bersarapan.

Jadi selain membakar lemak, ia membekalkan tenaga. Nampak tak bagaimana “lemak membakar lemak untuk tenaga?”. Jika tak faham, komen tak faham. Saya ulang pencerahan esok.

Jadi pukul 8AM saya bersarapan. Last makan pukul 8PM, dan makan semula pukul 8AM. Sarapan mesti ada telur sebagai sumber protein. Sekeping roti wholemeal bersama dua biji telur. Kopi berstevia. Itulah langkah pertama saya diet.

 

Selain itu:  Lepas 38 Hari Bebas Covid-19, Puteri Sarah Liyana Terima Suntikan Vaksin & Jadi Volunteer Di PPV

Kadang kala nasi lemak satu sudu, (bukan satu senduk) dan telur 2-3 biji. Jika ada sayur timun, lobak, salad memang saya ambil banyak.

IKLAN

Saya buat amalan begini agak lama juga. Lepas sebulan turun 5kg (padahal 5kg ini hanya berat air). Saya seronok kerana tak sangka boleh turun berat badan setelah berusia 45 tahun. Jadi ada confident untuk teruskan.

Lepas Sebulan Hilang 5KG. Doktor Kongsi Tip Untuk Yang Pertama Kali Cuba Kaedah Diet Intermittent Fasting!

Bagi yang nak buat IF tapi takut gastritis dan sebagainya, bolehlah ikut prinsipal yang saya buat

1. Dinner awal sebelum pukul 8PM, dan tidur awal 11PM.

2. Bangun pagi ambil dua sudu minyak zaitun dan segelas air.

3. Pukul 8AM saya bersarapan (IF 12:12), kurangkan karbohidrat (roti dan nasi), ambil telur 2 biji dan sayur atau ulam atau buah.

4. Kopi O tak ada gula atau berstevia.

Bila tengahari saya makan macam biasa. Banyakkan sayur, kurangkan nasi (satu senduk) dan ada sumber protein seperti ayam dan ikan. Kadangkala saya ambil lauk dan makan lauk sahaja.

IKLAN

Dinner makan dengan konsep yang sama dengan lunch. Jadi tak pening kepala. Air kosong minum lagi dan lagi.

Insyaallah jika benar-benar amalkan. Nampak penurunan berat badan. Atau perut kita sudah menyusut. Atau kita sendiri rasa bertenaga.

Semoga bermanfaat.

#HealthDrZubaidi

Ikuti perkongsian  pengalaman dan pengetahuan sepanjang lebih 25 tahun menjadi doktor Pengamal Perubatan Am di Telegram berkaitan kesihatan, pemakanan dan ubat-ubatan.

https://t.me/PerkongsianDrZubaidiHjAhmad

www.drzubaidi.com

Artikel Berkaitan:

Berat Lebih 100KG, Lepas 2 Tahun Berjaya Lenyapkan 28KG. Rahsianya Guna Kaedah Diet Intermittent Fasting!

Teruja Gayakan Baju Raya Dengan Berat Normal, Gadis Guna Kaedah Intermittent Fasting (IF) Turunkan 26 KG

Hilang 12KG Dalam 79 Hari, Wanita Ini Kongsi Menu Sihat Diet ‘Intermittent Fasting’

Selain itu:  Turun 13KG Lepas Bersalin. Wanita Kongsi Menu Diet Suku-Suku Separuh Diamalkan 4 Bulan Diet!
Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI