Usaha tangga kejayaan. Tanpa usaha yang gigih, pasti kita tak akan dapat capai apa yang diidamkan. Paling penting tidak cepat berputus asa dalam setiap kerja dilakukan.

Seperti perkongsian wanita ini Nor Artika yang akhirnya berjaya menyingkirkan lemak dalam badan dan berjaya mendapat berat diimpikan.

Menurutnya bukan perkara mudah untuk melenyapkan berat daripada 78 kg ke 45 kg. Namun dek kerana keazaman untuk kelihatan langsing di majlis kahwin akhirnya dia  berjaya dengan mengetepikan gula dalam pengambilan makanannya.

Ayuh, ikuti perkongsiannya dan boleh dijadikan panduan untuk yang mahu turunkan berat badan.

Road To Journey From 76 Kg – 45 KG

Sorry for those yang tanya pm semua nyaa. Since nak jadi adil untuk semua orang i will tell all of you how and what im do it for reduce all my ‘lemak’..

Harap apa yang aku bgitaw nie bole la amek sikit2 untuk diri anda sendiri… one thing yaa, please ikut cara awak sendiri macam mana nak kurus..

Ikut your condition body yaa. Lain orang lain diri dia…untuk diri aku yaa…dari 78 kilo ke 45 kilo bukan benda yang mudah…

Benda benda penting untuk journey diet kau 1st.. No more manis2 yaaa… gula coklat semua jenis tak payah ambik…

Cut Gula Terus & Buat Intermittent Fasting

Untuk 2 minggu pertama itu yang aku amalkan.. No sugar no air manis.. No cake semua.. Mungkin senang bagi aku sebab aku memang tak makan cake,

1 litre air for 25 kilo kita punya weight yaa. Jangan kau teguk air sampai 8 litre sehari konon boleh kurus..

Lepas 2 minggu aku cut sugar aku slow-slow.. Aku buat IF.. IF mcm lisa surihani tu buat..

IKLAN

Aku buat 16: 8 terus.. 16 jam pose 8 jam makan yaa..

Apa aku makan? Aku makan apa saja aku nak. Sebab aku memang tak reti nak makan eat clean semua..

Bila rasa badan dah adapt ngn IF aku terus tambah kan waktu IF aku..

 

Buat Kaedah OMAD & Water Fasting

Aku wat OMAD.. Apa OMAD? One meal a day 1 hari sekali makan..

Bila lama dah buat macam itu aku try buat WF..

IKLAN

Apa WF?.. Water fasting.. Aku buat IF 72 jam.. 3 hari tak makan ya cuma minum air masak je. .

Then lepas itu try buat 144 jam 6 hari tak makan.. Minum air masak je.. Orang tanya tahan ke tak makan..

That’s why ikut la badan kau apa kau mampu kau buat.. tak mampu jangan paksa…

Untuk 6 bulan pertama aku lost 32 kg, dr 78 kilo ke 46..

Dari bulan 6 ke bulan 12 sebab bulan 12 nak kawin kan.. Normal la kalau dia sat naik sat turun berat tu,

Fasa Maintain & Juga Lakukan Exercise

Sekarang dalam fasa maintain…Dah setahun aku dalam diet nie.. Moga terus istiqomah yaa..

IKLAN

One more thing kalau kau senam tapi makan serupa bela saka tak guna jugak yaa… 80 pemakanan, 20 exercise yaaa..

Untuk exersice pulak aku cuma rajin tabata joging dan cycling saja.

Lepas itu rajin sit up plank juga untuk flatkan perut yang tak berapa nk flat..

Harap sedikit sebanyak dapat membantu anda semua yaaa 

Artikel Berkaitan: