Siapa yang tidak gemar makan pedas. Selera pasti bertambah-tambah jika dapat makan dengan nasi panas.

Namun, ada juga yang tidak boleh mengambil masakan pedas berlebihan kerana boleh memudharatkan kesihatan.

Seperti pengalaman pengguna twitter Jia Shamsuri berkongsi pengalaman hampir bergelar pesakit kanser kerana sikapnya suka makan pedas dan juga lambat makan.

Namun begitu, kesan yang dialaminya bukan serta merta tetapi mengambil masa 10 tahun meyebabkan dia berdepan masalah ini.

Suka Makan Pedas & Lambat Makan

Ni thread untuk orang yang suka lambatkan mealtime + suka makan pedas namati macam aku

Actually since belajar university lagi aku suka sangat lambatkan mealtime. Actually bukanlah purposely lambatkan tapi sebab selalu utamakan urusan lain dari makan.

Pastu dah la jenis makan ikut suka je. Sekali dapat makan memang melahapp bagaikan tiada hari esok. Pedas? Ofkossss wajib!

Dulu memang tak terasa. Ni dah 10 tahun baru rasa azab dia. Ye, ada yang akan cakap “eleh, aku makan pedas takde pape pun”.

Teruskan dengan “eleh”ko. Itu perut ko & bukan tanggungjawab aku. Aku doakan ko tak kena mcm mane azabnye bila gastric/gerd tu dtg.

Siapa kenal aku tau lah tahap dewi mane aku serapp bila bab-bab makan pedas ini. Sebab bila makan benda tak pedas tu aku rasa cepat muak

Bila pedas tu rasa kick dia perghhhh memang padu

Tapi ………. 10 tahun kemudian, aku dah rasa tak selesa kat perut. Sentiasa rasa sakit kat tengah-tengah perut. Ada masa kat bahagian bawah belah kiri.

Nak sendawa kentut macam stuck. Nak bernafas tak boleh. Rasa terbakar kt ulu hati. Even kalau deep sleep pun akn terjaga sebab sakit sangat!

Mula aku ingat perkara biasalah. So aku makan jela gaviscon & controloc. Giviscon tu wajib sebotol standby umah. Yang sachets dalam handbag incase aku kena attack.

Sampailah baru-baru ni aku rasa that i need to do something. Sebab almost everyday aku akan bloated, aku muntah, rasa macam benda begerak-gerak dalam perut, sakit kepala, stiff tengkuk, bila baring flat tak boleh bernafas, masa makan rasa tekak tu sempit je

I went to private hosp & did the endoscopy. Wht is ENDOSCOPY?

“Endoscopy used in medicine to look inside the body. The endoscopy procedure uses an endoscope to examine the interior of a hollow organ or cavity of the body.”

Gambar sekadar hiasan.

Kalau ikut pengalaman aku, endoscopy (scope) ini bleh buat as Day Care je. Means kau warded at least for 6-8hours. Lepas tu boleh balik.

IKLAN

And scope ni aku diberi ubat tidur. Sepanjang procedure tu aku mmg tak rasa apa-apa. Tau-tau saja dah setel. Itupun lalok lagi

Tapi ada certain tempat macam GH tak bagi ubat tidur. Diorang just spray kat tekak and masukkan scope itu dalam mulut terus ke perut. Untuk orang yang panic macam aku memang tak sesuai lahh

Aku sebelum doc cucuk ubat tidur tu, sempat lagi mengucap. Kot-kot lahh tak bangun terus

Oh lupa nak mention. Before scope tu kena puasa at least 6 jam. Jangnlah nanti ko datang dengan perut penuh makanan. Doc nak check pun loya tengok tekak ko penuh macam tu.

Ultrasound pun doc buat utk check hempedu, hati, batu karang, ovari etc lah.

Doc yg ultrasound aku tu ckp buah pinggang nmpk ok. Tp perut penuh dgn angin. Tak ada batu karang. Just hati aku je berlemak skit. Siapa cakap orang kurus cholesterol tak tinggi

Ok sambung balik part lps scope. Scope tu kejapp je. Tak sampai 10 minit pun. Cuma nak tunggu effect ubat tidur tu yang lama skit. Bila nampak dah ok, nurse panggil doc untuk review result .

Ni result scope aku. Doc bgtau esophagus aku dah merahhh gile cause dari longterm effect acid reflux.

Plus, LES aku dah longgar, ada skit Hiatal Hernia & ada polyps (which klu dibiarkan can lead to cancer)

So doc diagnosed aku 1st stage of BARRETT’S ESOPHAGUS!

What is GERD

IKLAN

Gastroesophageal reflux disease, or GERD, is a digestive disorder that affects the lower esophageal sphincter (LES), the ring of muscle between the esophagus and stomach.

What is LES

LES is the ring of muscle between the esophagus and stomach. The lower esophageal sphincter (or LES) is a muscle that separates the esophagus from the stomach.

Lebih kurang macam pintu laa between esophagus dengan perut.

What is BE

Barrett’s esophagus is a serious complication of GERD, which stands for gastroesophageal reflux disease. In BE, normal tissue lining the esophagus the tube tht carries food from the mouth to the stomach — changes to tissue that resembles the lining of the intestine.

What is Polyps

Most polyps are benign, or noncancerous. However, since polyps are caused by abnormal cell growth, they cn eventually become cancerous. There may be one polyp or multiple polyps present.

Aku pun tak ingat aku polyps ape. Tapi tak la seteruk ini

IKLAN
Gambar sekadar hiasan.

Bila dengar je doc cakap “can lead to cancer”. Aku dah cuak. Nasib baik aku dapat detect awal BE ini. Sebab orang yang ada BE lagi tinggi risiko dia nak dapat esophagus cancer. Tapi dalam dunia ni less than 1% je orang yang ada BE ini kena kanser. Rare cases. But, still kena hati-hati .

Once dah detect BE ni mmg kena follow up lah. Sebab nak check condition perut tu. Lagi 6 bulan kena scope lagi. And kena start jaga makan.

Ye aku mengaku bab pantang-pantang ni aku memang looser. Aku tak akan pantang drastic mcm itu je. Aku kena slow-slow adapt.

Orang BE  tak boleh makan benda pedas, berminyak, berempah, tak boleh makan lambat. Makan tak boleh terlalu sikit or terlalu banyak. Small portions tapi kerap. Eh banyaklah lagi pantang.

We’re living in Malaysia. Dah sah-sah makanan Malaysia ini berempah , berminyak dah ber ber lagi lahhh

Memang kena kuat semangatlah kalau pergi kenduri itu tengok lauk-pauk dia macam mana. Tak akan ko nak gi dapur tuan rumah buat grilled salmon pulak kann .

So, one step at a time.

And ubat memang tak boleh skiplah memang longterm kena makan. So far aku kena makan Ganaton, Nexium & Gaviscon.

Price & function ubat ini korang google lah sendiri ye .

Till today aku still ada rasa bloated and sempit tekak tapi still boleh control.

Bab pantang makan itu aku slow-slow adapt. So far boleh elak dairy foods la. Rempah , cili tu dah try kurangkan

Mealtime pun dah cuba fix kan .

And bila aku joined group GERD ni baru aku tau most org GERD & BE ni diorg mesti ada anxiety.

Anxiety tu triggered dari angin & gas dalam badan tu. Yela, ko tiba2 tak boleh bernafas, rasa dunia gelap mane ko tak cuak kan. Nak tido pun takut sebab selalu rasa tak sedap badan .

So guys, jagalah cara pemakanan anda.  Jgn selamber je cakap ”eleh gastrik je punn” . Asal dari gastrik tu lah bleh melarat tau! Kalau teruk boleh lead to cancer .

Artikel Berkaitan:

“Bangun Pagi Muka Senget” – Peneraju Bernama Radio Ini Kongsi Pengalaman Alami ‘Bell’s Palsy’

Viral Di Twitter Dapat 39K Like, Gadis Ini Ambil Masa 6 Bulan Sembuhkan Breakout. Terus Dapat ‘Glass Skin’!