Seperti yang diketahui, tidak lama lagi kita semua akan menerima suntikan vaksin Covid-19.

Terdahulu dalam satu perkongsian dia laman sosial Facebook seorang jurutera Ir Abdul Rahman Bahasa menceritakan pengalamannya selepas menjalani ujian pra-klinikal vaksin Covid-19 di Hospital Ampang, Selangor.

Menurut Abdul Rahman yang juga sukarelawan meneria suntikan ini, ujian pra-klinikal ini mempunyai empat peringkat yang perlu dihadapi oleh semua penerima.

Ceritanya dia perlu hadir semula ke hospital selepas tujuh hari melakukan ujian pra-klinikal vaksin Covid-19.

Kemudian doktor turut memberi penerangan selama 10 minit selepas dia melakukan pemeriksaan kesihatan pada hari berkenaan.

Di samping itu, dia turut berkongsi empat peringkat yang harus dilalui semasa menjalani ujian pra- klinikal tersebut.

Untuk peringkat pertama, mereka perlu menjalani ujian swab dan pemeriksaan darah bagi memastikan diri mereka bebas daripada wabak Covid-19 dan Hiv.

Di peringkat kedua, suntikan dos pertama akan diberikan. Kesemua penerima tidak tahu sama ada bahan yang diberikan kepada mereka itu adalah vaksin mahupun placebo.

Ini kerana, ujian pra-klinikal ini merupakan double blinded study. Manakala, di peringkat terakhir, mereka akan dipantau selama tujuh hari jika berlakunya sebarang kesan sampingan. Dan yang terakhir, suntikan kedua pula akan diberikan.

COMPLETE HARI KE-7 SELEPAS SUNTIKAN PERTAMA

Hari ni aku pergi ke Hospital Ampang sekali lagi untuk menyerahkan diari kesihatan aku. Diari kesihatan ni untuk rekod pemantauan 7 hari pertama selepas di cucuk dalam kajian vaksin COVID19.

Appointment aku pukul 2pm.

Sampai² di Hospital Ampang..aku daftarkan diri and tunggu giliran untuk berjumpa petugas perubatan.

“No. 39…”

Aku tengok nombor giliran aku..Yes,aku lah nombor 39 tu..hahaha

Petugas: Encik boleh pergi ke kaunter sana ye..

Aku pun pergi ke kaunter yang diarahkan. Aku tengok yang akan entertain aku adalah seorang nurse.

IKLAN

Nurse: Encik, kita ambil suhu sekejap ye..

Aku disuruh kemam thermometer..

Selepas seminit

Teeet..teeet..teeeet..Thermometer berbunyi..

Nurse: Berapa bacaannya Encik?

Aku: 36.9

Nurse: Ok..suhu normal. Encik ada apa² alahan sepanjang seminggu ni..Macam cirit-birit, loya, susah bernafas, pening ²?

Aku: Tak ada

Nurse: Ok Encik.Ni diari baru untuk pemantauan 7 hari akan datang. Encik boleh ke bilik briefing sekarang untuk dengar briefing macam mana nak isi diari ni ye..

Aku: Ok.Terima kasih nurse.

IKLAN

Nurse: Sama².

Aku pun pergi ke bilik briefing dan dengar briefing selama 10minit lebih kurang.

Trainer: Ok Tuan Puan semua.Kalau tak ada apa² soalan. Kita jumpa lagi 7 hari akan datang ye..Tuan Puan boleh ambil kad appointment dekat kaunter pendaftaran

The End.

OK done stage 3 dalam kajian vaksin ni.

Stage 1: Swab test and check darah sebab nak confirmkan bebas COVID and HIV sebelum enroll dalam kajian vaksin COVID19

Stage 2: Ambil suntikan dos pertama (note: ini double blinded study.Aku or nurse yang cucuk aku sebelum ni pun tak tau aku dicucuk vaksin sebenar atau placebo)

Stage 3: Pemantauan 7 hari pertama untuk sebarang side effect.Isi diari kesihatan dan pulangkan diari kesihatan kepada team penyelidik team vaksin.

Next,Stage 4: Suntikan dos kedua.

Moga contribution kecil aku ini memberi manfaat kepada umat sejagat..Amin..

IKLAN

Terdahulu, Abdul Rahman turut berkongsi keadaan dirinya setelah menerima suntikan pertama ujian pra-klinikal tersebut.

Ternyata dia mampu melakukan aktiviti harian seperti biasa dan tidak mempunyai sebarang kesan sampingan.

Tambahnya, doktor memberi nasihat supaya kesemua mereka berfikiran positif. Ini kerana, fikiran positif akan membantu seseorang individu menjalani kehidupan yang sihat. Lebih penting, sistem imunisasi badan bakal menjadi kuat dan lebih baik.

HARI KE-4 SELEPAS DICUCUK: JANGAN STRESS!

Bila aku bagitahu aku diterima sebagai sukarelawan vaksin haritu..Ramai yang mintak aku update perkembangan harian aku..

Kepada yang baru baca post ni or belum tahu. Aku adalah salah seorang sukarelawan kajian vaksin. Aku dah terima 1st injection aku pada 8 Feb haritu.

Korang boleh baca post aku yang lepas dekat link ni

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=902264947190782&id=100022218548433

Hari ni 12hb Feb.Bermakna hari ni adalah hari ke-4 selepas aku menerima 1st injection haritu.

So far, aku masih boleh menjalani kehidupan aku macam biasa.

Aku masih boleh makan,minum,g kerja,main ngn anak², tengok kerja sekolah anak macam biasa.Semua masih normal! Alhamdulillah..

Lepas tu, tak ada pulak rasa ada benda gerak² dalam badan. Ye lah kan..katanya ada chip dalam botol vaksin/placebo itu

Artikel Berkaitan:

Selain Guna Aplikasi MySejahtera, KKM Kongsi 4 Lagi Kaedah Mendaftar Untuk Dapatkan Vaksin Covid-19

Jururawat Hamil Meninggal Dunia Akibat Covid-19, Setelah Dijangkiti Ketika Usia Kandungan 30 Minggu