Sesungguhnya Covid-19 itu tidak mengenal siapa mangsanya. Siapa sangka orang yang kita sayang akan pergi meninggalkan dunia disebabkan virus merbahaya ini.

Terbaru pelakon Elfira Loy, berkongsi khabar duka apabila nenek kesayagan, Siti Rokiyah Saad menghembuskan nafas terakhir pada malam Khamis.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @elfiraloy

Alhamdulillah dah selesai semua proses pengebumian nenek atok saya pada hari Jumaat yang mulia ini.

Atok
fira sayang atok.
fira takkan lupa doa untuk atok hari hari
fira mintak kat Allah supaya atok tenang je dekat sana ok
fira mintak Allah hiasi kubur atok seperti taman di syurga
fira mintak atok tak rasa keseorangan
atok tak suka sorang sorangkan.
fira ada kat sini
solat untuk atok
doa untuk atok
sedekah untuk atok.
Alfatihah atok , Siti Rokiyah binti saad

Dalam satu perkongsian di laman Instagramnya Elfira berkata Allahyarham neneknya disahkan positif Covid-19 selepas lima hari dimasukkan ke hospital bagi menjalani pembedahan di bahagian kaki.

Katanya selain arwah beberapa pesakit yang berada di wad yang sama turut terkena jangkitan virus bahaya itu.

Sebenarnya berat nak cerita , belum cukup nafas nak tahan air mata ni . Tapi untuk elakkan cerita bercelaru. El ceritakan ,

Atuk El warded dekat Hospital sebab operation Kaki , Alhamdulillah semua okay cuma memang duduk hospital untuk di monitor.

selepas beberapa hari , it was her turn to take the vaccine. Alhamdulillah semuanya ok.
Atuk tak mengalami sebarang symptom teruk.

IKLAN

Tapi selepas 5 hari tak silap El , atuk disahkan positive . Disebabkan ada outbreak dalam ward. Ada berbelas orang disahkan positive.

It happened, in the hospital.
Puncanya dari siapa masih taktahu.

Memang terkilan ,
Tapi Allah yang menentukan ,
kami hanya Redha dengan ketentuan ini.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @elfiraloy

Sebelum pada awal bulan lalu juga Elfira ada muat naik posting dia membawa Allahyarham neneknya ini mendapat suntikan vaksin di Sg Long. Walaupun neneknya baru lepas melakukan pembedahan, namun semuanya berjalan lancar ketika itu.

Okay since ramai tanya , el sharelah kat sini.
Pada 3hb yang lepas el bawak nenek El pegi ambik her first vaccine dekat Sg long , UTAR .

IKLAN

el aftarkan nenek el dekat page vaksincovid.gov.my for Astrazeneca, tapi bila sampai , i was told , she will be getting Sinovac.

Mula-mula terkejut, sebab volunteer for AZ tapi dapat Sinovac. So kita berdoalah jelah supaya semuanya okay & selamat. El nervous sikit kalau benda tu el tak lalui tapi suruh orang buat. Sebab tu el ambik vaccine hari kedua diorang bukak. sebab baru macam lega nak suruh orang buat.

Macam biasa proses ambik vaccine sangat lancar. Lagi lagi untuk orang yang berwheel chair. cuma kalini , photography are not allowed. Hence , ni video.

dan for Sinovac , during observation …
dah boleh daftar dah for second dose.
& atuk dah dapat dah for her second dose appointment. ( bestnya )

Alhamdulillah, walaupun baru lepas operation because diabetic , atuk no symptoms & doing good.

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @elfiraloy

Dalam pada itu, adik Elfira iaitu pelakon Ahmad Ezzrin Loy bersyukur kera diberi peluang melaksanakan proses pengebumian Allahyarham dengan memakai pakaian lengkap perlindungan diri (PPE).

Dia bersyukur dapat menemani arwah buat kali terakhir. Turut mengucaplan terima kasih kepada KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia) kerana menyediakan dirinya dan suami Elfira untuk pengebumian nenek tersayang.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @ahmadezzrinloy

Kredit Foto: Instagram Elfira Loy & Ahmad Ezzrin Loy

Artikel Berkaitan:

Mula-Mula Ayah, Kemudian Ibu Pula Dijemput Ilahi. Lima Beradik Hilang Insan Tersayang Korban Covid-19!

Doktor Ini Dedah Virus Covid-19 Mula Serang Orang Muda & Akui Jangkitan Makin Cepat

Elak Sarung Kebaya Ketat & Tudung Lilit Datang Suntikan Vaksin Covid-19, Ini Baju Yang Perlu Dipakai