Buat anda yang tak suka makan nasi waktu dinner, boleh cuba semua resepi ini untuk tahan lapar dan dapat berat idaman.
Resepi yang dikongsikan oleh saudari Norbaya Dahalan ini simple sahaja tetapi mudah untuk anda sediakan. Jom pilih!
Koleksi Resipi Dinner Tanpa Nasi
1. Pecal Sayur
Mesti add on tempe dan tauhu. Kalau suka tambahkan juga telur rebus. Protein yang banyak boleh bantu kekal kenyang lama. Jadi anda tak akan kelaparan tengah malam.
Ads
2. Wrap Telur Cheese
Kalau suka guna wrap wholemeal, anda boleh kenyang lama sebab menu ini termasuk dalam carbo yang baik untuk badan.
Ads
3. Omelette Thai
Ads
Resepi viral haruslah kita cuba. Pasti akan kenyang lama sebab tinggi dengan protein cuma hati-hati dengan kandungan minyak yang tinggi.
4. Croissant Chili Tuna
Tuna boleh guna yang chunk in water sebab lebih rendah kalori untuk pilihan yang lebih sihat. Add on sedikit sayuran tau supaya lebih kenyang.
Banyak pilihan, bukan? Selepas ini anda boleh lah cuba salah satu resepi untuk dijadikan dinner sihat!
Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download
sekarang!
Biasanya sebaik melakukan aktiviti kecergasan, seseorang akan mengambil minuman bertenaga yang dikatakan mampu meningkatkan tenaga.
Walaupun ada kebaikan kerana mampu meningkatkan tenaga dan cecair daripada tubuh yang keluar akibat berpeluh lepas bersenam.
Namun terdapat juga pelbagai kesan yang boleh dialami seseorang yang kerap mengambil minuman jenis ini termasuklah;
Minuman bertenaga sebahagian besarnya mengandungi kafein yang menjadi sumber utama penambah tenaga. Minuman ini boleh menyebabkan kesan diereutik yang meningkatkan jumlah garam dan air yang dilepaskan oleh tubuh melalui air kencing.
Kesan daripada kafein yang ada pada minuman ini boleh menyebabkan dehidrasi.
Selain memiliki kandungan dieuretik, kafein juga boleh meningkatkan degupan jantung. Sebuah kajian mendapati seseorang yang mengambil minuman bertenaga mengalami peningkatan aktiviti jantung dan tekanan darah yang lebih tinggi.
Terdapat juga kajian bahawa ia mampu meningkatkan ritma jantung pada golongan remaja terutamanya yang aktif bersenam.
Minuman bertenaga mengandungi asid sitrat yang bersifat menghakis pada gigi. Perkara ini boleh menyebabkan kerosakan pada lapisan gigi terutamanya ketika mengambil minuman itu secara kerap.
Tidak hanya itu, gigi boleh menjadi sensitif dan menipis sehingga nampak kuning dan kotor.
Meskipun sering disebut sebagai minuman bertenaga, faktanya minuman ini tidak memberi sebarang tambahan tenaga.
Sebaliknya tambahan tenaga daripada minuman ini berasal daripada kadar gula yang boleh memberi kesan buruk seperti masalah diabetes.
Kandungan guarana dalam minuman bertenaga boleh mengganggu sistem saraf dan ini menyebabkan kehadiran sakit kepala, insomnia, badan rasa tidak selesa dan perubahan mood. Ketika ia diambil bersama ubat-ubatan tertentu, ia boleh memberi kesan lebih berbahaya kepada tubuh.
Sesekali masak menu Hari Raya, anda kena ambil tahu macam mana nak simpan rendang tahan lama sampai 3 bulan. Sebab kalau salah gaya, boleh buat anda sakit perut!
Isyh, nak masak rendang memang lah tak susah sangat tetapi kenapa nak membazir. Sayang kalau nak buang dan dibiar cepat rosak. Haaa… jangan risau, Public Health Malaysia ada kongsikan cara simpan rendang. Boleh lah anda makan berulang kali sekali masak.
Tip di atas bukan sahaja untuk elakkan daripada rendang cepat rosak tetapi untuk mencegah keracunan makanan juga.
Semoga bermanfaat!
Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download
sekarang!
Perasan atau tidak trend orang yang menjual makanan yang berwarna-warni walaupun untuk kuih tradisional seperti roti jala.
Pastinya kita rasa teruja dan seronok untuk menikmati hidangan ini kerana warnanya yang cantik dan menarik.
Namun sebagai pengguna kita sebenarnya perlu ambil tahu beberapa perkara yang perlu difahami mengenai pewarna makanan yang terkandung di dalamnya dan bahaya untuk keluarga terutama anak-anak.
Menurut Portal MyHealth, pewarna makanan tergolong dalam salah satu jenis bahan aditif dalam makanan yang selamat dimakan dan ditambah secara sengaja ke dalam makanan dalam kuantiti yang sedikit tetapi tidak termasuk vitamin dan mineral.
Penggunaan pewarna atau bahan aditif ke dalam makanan sebenarnya telah dilakukan sejak beratus tahun dahulu untuk membantu menyedapkan, mengawet, dan mengekalkan kualiti makanan.
Antara tujuan utama menambah pewarna makanan ini adalah untuk meningkatkan kualiti makanan dan persembahan (tekstur, warna, rupa, rasa dan konsistensi).
Bayangkan kalau tak ada langsung pewarna makanan, pelbagai makanan yang dijual di pasaran akan kelihatan sama dan kurang menarik. Maka, bahan pewarna digunakan untuk menjadikan makanan lebih menarik dan merangsang selera makan.
Sesetengah makanan memang kita nampak pewarnanya dari luaran. Namun, ada keadaan tertentu di mana kita tak perasan kewujudan pewarna ini.
Selain manisan dan gula-gula, kebanyakan kanak-kanak juga terdedah kepada pewarna makanan ini melalui minuman yang kita sangka sihat seperti jus buah-buahan, susu berperisa dan minuman yogurt / probiotik.
Kajian juga mendapati penggunaan bahan pewarna semakin meningkat dalam pembuatan bijirin sarapan yang biasa kita lihat di pasaran.
Untuk mengesan pewarna dalam makanan, ibu ayah perlu membaca label. Di bawah undang-undang sedia ada, apa-apa makanan yang telah ditambah dengan aditif makanan mesti mempunyai penyataan “mengandungi (jenis aditif makanan yang berkenaan) yang dibenarkan di senarai ramuan. Contohnya “mengandungi pewarna yang dibenarkan“.
Kadang kala label juga memberikan maklumat tambahan berkaitan jenis aditif makanan secara spesifik yang telah ditambah ke dalam makanan. Contohnya “mengandungi pewarna yang dibenarkan (Ponceau 4R)”.
Ada juga label yang mengandungi maklumat tambahan di mana nombor rujukan aditif yang digunakan di peringkat antarabangsa dinyatakan pada label. Contohnya “mengandungi pengemulsi (sodium pyrofosfat(E450) sebagai kondisioner makanan yang dibenarkan”.
Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) bertanggungjawab mengawal dan meluluskan penggunaan aditif dalam makanan. Pewarna dan bahan aditif yang dijual di pasaran hanya dibenarkan dalam makanan tertentu sahaja dan kadar maksimum adalah ditetapkan seperti yang disenaraikan di bawah Peraturan-Peraturan Makanan 1985.
KKM akan meluluskan aditif makanan untuk kegunaan dalam makanan apabila terdapat bukti kukuh bahawa aditif makanan tersebut tidak mendatangkan kesan bahaya kepada kesihatan manusia hasil dari penggunaannya.
Jadi sebagai pengguna, kita pula perlu peka dan membaca label dengan teliti sebelum membeli sebarang produk di pasaran.
Menurut beberapa kajian, kesan pengambilan pewarna makanan yang berlebihan dikaitkan dengan hiperaktif atau ADHD di kalangan kanak-kanak.
Selain itu, terdapat beberapa dakwaan yang mengatakan bahawa pewarna tiruan ini boleh menyebabkan alahan serta punca masalah tidur di kalangan kanak-kanak.
Walaupun pewarna makanan adalah selamat dimakan, namun secara umumnya kita harus melihat dari perspektif diet yang seimbang.
Ini kerana kebanyakan pewarna makanan serta bahan aditif terdapat dalam makanan yang diproses dan snek serta manisan yang kurang bernutrisi. Contohnya kek, aising, biskut, gula-gula, minuman berkarbonat, aiskrim dan coklat.
Bagi ibu bapa yang suka menyediakan makanan sendiri, ada pelbagai bahan alternatif yang semulajadi yang boleh kita gantikan untuk membuat pewarna makanan. Antaranya: