Sejak bulan lepas kita menyaksikan pelbagai sektor ekonomi telah dibuka dan ramai yang telah kembali bekerja di pejabat.

Oleh kerana sudah lama kerja dari rumah, pasti ramai lemau dan kurang bertenaga kerana sebelum ini tidak keluar ke mana-mana.

Apa kata bagi mengekalkan kecergasan, anda mula lakukan beberapa aktiviti senaman bagi mengembalikan kecergasan untuk kembali bekerja. 

Ayuh kita lihat beberapa set senaman yang boleh dilakukan tidak kurang 20 minit dan mampu memberikan kecergasan fizikal untuk anda sepanjang hari.

Jumping Jacks

– Berdiri tegak dalam posisi kaki dijarakkan sedikit. Tangan diluruskan dan diletakkan di sisi tubuh.

– Lompat dan pastikan kaki dibuka luas. Kedua-dua belah tangan diangkat ke atas kepala seakan menepuk tangan. Ulang semula sebanyak 20 kali.

Wall Sit

– Berdiri tegak dalam keadaan bersandar pada dinding

IKLAN

– Turunkan badan sehingga lutut membengkok (seakan duduk di atas kerusi). Kedua belah tangan diletakkan rapat di atas dada. Ulang semula sebanyak 20 kali.

Abdominal Crunch

– Baring dalam posisi kepala diangkat sedikit. Lutut diangkat dan dibengkokkan. Tangan diluruskan ke hadapan selari dengan paha.

– Angkat badan ke hadapan setinggi yang mampu dan lutut serta kaki tidak diubah posisi seperti asal. Ulang semula sebanyak 15 kali.

IKLAN

Squat

– Berdiri tegak dan posisi tangan dirapatkan di sisi tubuh. Rendahkan badan (seakan posisi duduk di atas kerusi)

– Badan dibawa ke hadapan sedikit serta tangan diluruskan ke hadapan. Ulang semula sebanyak 10 kali.

High Knees Running In Place

– Berdiri tegak dalam keadaan kaki dipijak secara menjengket. Lutut dibengkokkan dan paha diangkat separas pinggang. Ulang semula dengan kaki yang berlawanan. Lakukan sebanyak 20 kali.

IKLAN

Push-Up Rotation

– Meniarap dalam posisi tekan tubi.

– Pusingkan badan ke kiri dalam posisi tangan kiri diluruskan sambil menanggung beban tubuh. -Tangan kanan diluruskan ke atas. Ulang semula dalam posisi berlawanan. Lakukan sebanyak 5 kali.

Sumber: Maskulin

Artikel Berkaitan:

Malu Badan Slim Tapi Lengan Besar. Ini 6 Senaman Mudah Untuk Kecilkan Lengan!   

7 Senaman Mudah & Berkesan Kuruskan Pipi Tembam. Jadikan Rutin & Buat Bila-Bila Masa Saja!    

Sebelum Pilih Aktiviti ‘Jump Rope’, Kenal Pasti Jenis Tali Untuk Hasil Senaman Berbeza