Siapa sangka sejenis ketulan bersaiz guli yang tumbuh dipergelangan tangan rupanya mengundang bahaya.

Seperti perkongsian wanita ini yang menyedari ada benjolan sebesar guli di bahagian berkenaan hingga menyebabkan tidak selesa untuk melakukan aktiviti rutin fizikal.

Walaupun benjolan ini tidak mendatangkan rasa sakit, namun akhirnya terpaksa melakukan pembedahan bagi membuang benjolan atau dipanggil ganglion.

Menjelaskan apa sebenarnya benjolan ganglion ini yang sebelum itu dia tidak pernah endah kerana tidak rasa sakit.

Namun dek kerana terlalu aktif melakukan kerja menyebabkan tangan menjadi sakit. Ayuh ikuti perkongsiannya untuk jadi panduan bagi mereka yang ada masalah sama.

Jalani Pembedahan Buang Ganglion

Biasanya selalu kita dengar cerita, pengalaman bersalin anak pertama, pengalaman bersalin anak kembar, kali ni…saya nk cerita lain dari yang lain,.pengalaman menjalani pembedahan pembuangan ganglion.

Sebelum mulakan cerita, mesti ada yang tertanya tanya, apa itu ganglion. ok, sila rujuk rajah dibawah. 

Definisi

Ganlion ini didefinisinkan sebagai satu penyakit yang disebabkan oleh kebocoran pada pembungkus cecair pada sendi. cecair ini sebenarnya berfungsi melumurkan sendi supaya tidak merosakkan tulang rawan bila berlaku pergerakan pada sendi.

Cecair ini kemudian akan membentuk gelembung seperti benjolan yang menolak kulit sehingga ternampaklah di permukaan kulit (ok, ni hasil carian di google)

Definisi yang diterangkan oleh doktor pakar dari Hospital Putrajaya pula…, ganglion ni.., berlaku mungkin disebabkan trauma, atau pernah cedera dikawasan tersebut sehingga menyebabkan ganglion ni.., lebih kurang sama la kan..tapi ganglion ini boleh tumbuh / muncul kat mana-mana tempat yang dia nak..contohnya kat lengan tangan.., siku, dan paling common sekali kat pergelangan tangan. 

IKLAN

Macam saya sendiri, saya kena kt pergelangan tangan..(sebab tu saya boleh cerita pasal ganglion ni..hehe)

Ok, habis bab definisi. masuk bab nak bercerita. 

Macam mana saya boleh kena?

Tak tau la…macam mana ntah.., tapi dulu sebelum kahwin…dah ada dah benda itu..tapi tak sakit, tak menganggu, so takde la amek endah sangat la kan.., kemudian dia hilang sendiri..agaknya sebab tangan kiri saya ini jenis tak duduk diam..asyik nak menggodek benda tu je kan…, 

Nak dijadikan cerita…sebelum bulan puasa hari itu dia muncul balik…, tempat yang sama..pergelangan tangan belah kanan. Mula-mula itu tak la sakit sangat. so..bila lepas raya..agaknya masa raya aktif sangat.., SAKIT…., nak gerakkan tangan one degree ke atas or ke bawah pon punya lah sakit…, last-last husband suruh bandage je tangan tu…, 

Esok pagi, jumpa doktor kt tempat keje ni.., PUSAT KESIHATAN UNIVERSITI, UPM, doktor bagi surat reffer, saya minta buat ke HOSPITAL PUTRAJAYA, bahagian orthopedik.

IKLAN

Cepat, pantas…, dalam masa sebulan lebih je..dah dapat tarikh pembedahan. 

Warded daycare. maksudnya, masuk pagi, buat pembedahan, pastu petang balik. 

Jenis bius, saya mintak local bius je..,sebab bila bius satu badan..semua organ dalam badan berhenti berfungsi sekejap. nak ke..? Padahal nak buang benda itu kat pergelangan tangan je…, so tak payah la mengada nak ambil bius satu badan. 

Masa nak masuk Operation Theatre(OT) , ko jalan kaki je dari daycare ward tu. Pastu dia suruh baring kat katil, then diaorang sorong la ko ke OT, sampai sana, nanti doktor akan pasang ECG, Bleeding Stopper, pastu baru la start bius. 

Nama pon bius local kan…sakit la sikit.., lepas dari tu..tak sakit dah..serius..sampai dah siap jahit..lepas siap bedah pun…, memang tak sakit pun tempat jahit tu.. cuma akan nampak la jari tu bengkak sikit.., sebab kesan dari luka pembedahan itu…

Tapi jangan risau.., sepanjang pembedahan tu..boleh berbual dengan doktor.., tanya lah apa yang ko nak tanya..

IKLAN

Lepas buka bandage…ramai tanya..kenapa tak gam je..? Kenapa jahit. Ok..jawapan dia.., sebab, bila gam.., pergelangan tangan kita tak terlepas untuk bergerak.., bayangkan bila tengah tidur..sekali ko terbengkokkan tangan tu.., bentuk huruf L ke…, tak ke terbuka nanti? haa..,sebab itu la dia tak gam, dan tak pakai benang yang boleh hadam sendiri..

Ini la dia ganglion yang selamat dikeluarkan…, alhamdulillah…, dah tak sakit lagi tangan.., cuma post-operation ini..kena rajin buat fisioterapi sendiri la kat rumah… Contohnya genggam bola yang lembut.., pasang butang baju..gerakkan tangan atas bawah.., sampai la ok. 

 By the way, korang akan diberi MC seminggu, 3 hari lepas operation, kena buat wound inspection kt mana-mana klinik,cukup 10 hari, benang akan dibuka.

Post ini dibuat sebab dulu sebelum buat operation puas mengoogle pengalaman pembedahan pembuangan ganglion..tapi tak jumpa., so bagi mereka yang sama nasib seperti saya, mungkin cerita ni boleh jadi rujukan pada orang lain 

Sumber: Blog Opiebamad

Artikel Berkaitan:

Pembedahan Pintasan Perut Bukan Sekadar Untuk Kurus, Tapi Pulihkan Kesihatan Elak Penyakit Kronik

Lepas 2 Tahun Buat Pembedahan Pintasan Usus, Aishah Berjaya Lenyapkan 33Kg. Kini Boleh Kawal Nafsu Makan!

Alami Sengal-Sengal, Dr Farah Penerima Vaksin Terawal Ajak Rakyat Malaysia Turut Suntik Vaksin Covid-19