Puasa memang diwajibkan untuk semua umat Islam tetapi ada kelonggan diberi olehNya untuk tidak digalakkan berpuasa. 

Antaranya seperti ibu yang ada masalah diabetes ketika hamil atau GD atau pengambilan insulin yang boleh menganggu kesihatan kelak nanti.

Berikut perkongsian Dr Muhammaad Izzat di twitter mengenai perkara ini. Jika tidak dikawal, boleh mendatangkan bahaya pada bayi dalam kandungan.

Maklumlah jika bulan puasa, nafsu makan lain macam menyebabkan kita nak merasa semua sajian dihidang terutama kuih-muih yang manis-manis.

Ibu Hamil Hidap Diabetes Tak Digalak Berpuasa. Bahayanya Boleh Jejas Bayi Dalam Kandungan!

IKLAN

Cabarannya, BSP 2 jam lepas sahur dan 2 jam lepas berbuka kena kekal bacaannya tak lebih 6.7 ( kalau 1 jam lepas makan bacaan gula tak lebih 7.8 )

Pada saat berbuka, biasanya nafsu makan membuak-buak dan menggelodak untuk makan segala makanan manis,

Kalau tak manis pun pelbagai jenis juadah penuhhh satu meja. Tu yang sukar ibu-ibu ni nak maintain bacaan gula tak lebih 6.7, dua jam lepas makan ( kalau 1 jam lepas makan bacaan gula tak lebih 7.8 )

IKLAN

Ibu Hamil Hidap Diabetes Tak Digalak Berpuasa. Bahayanya Boleh Jejas Bayi Dalam Kandungan!

Bacaan gula yang naik mendadak boleh timbulkan kesan bahaya kepada bayi dalam kandungan. Tu yang para doktor risau.

IKLAN

Kalau ibu boleh control nafsu makan masa berbuka, then saya rasa ok untuk berpuasa

Kalau dah makan bagaikan tiada hari esok, penuh juadah berbuka atas meja, bacaan BSP pula tak terkawal, sampaikan Dr terpaksa mulakan rawatan insulin, saya rasa eloklah ibu tak perlu berpuasa Ramadhan

Makan berpada-pada ya. Eat healthy mommies !

Artikel Lain: Berjaya Sarung Baju Saiz M, Melly Goeslaw Dedah Rahsia Jadi Kurus Tanpa Guna Produk

Selain itu:  Sakit Senggugut Tak Lama Kalau Buat Senaman Yoga Macam Ini