Bermula 16 Mei ini, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) tidak lagi menawarkan dos pertama bagi vaksin Covid-19 jenis Comirnaty dan CoronaVac kepada kanak-kanak berusia lima hingga 12 tahun.
Perkara ini diputuskan dalam mesyuarat Jawatankuasa Bertindak Imunisasi COVID-19 Kanak-Kanak (CITF-C).
Ini bermakna tarikh akhir pemberian vaksin COVID-19 dos pertama di bawah Program Imunisasi COVID 19 Kebangsaan Kanak-kanak (PICKids) ditetapkan pada 15 Mei ini.
Perkara ini diberitahu oleh Timbalan Menteri Kesihatan I, Datuk Dr Noor Azmi Ghazali.
“Selepas tarikh ini, vaksin COVID-19 kanak-kanak jenis Comirnaty tidak lagi ditawarkan di mana-mana fasiliti kesihatan awam dan swasta di Malaysia, manakala bagi vaksin Coronavac pula hanya boleh diperolehi dengan bayaran di fasiliti swasta.
Ads
“Bagaimanapun, keputusan ini tidak membabitkan vaksinasi bagi kanak-kanak yang lahir pada 2017 dan belum mencapai usia lima tahun 15 Mei 2022,” katanya dalam kenyataan hari ini.
Dr Noor Azmi berkata, kanak-kanak dalam kategori yang dinyatakan itu boleh mendapatkan vaksinasi COVID-19 dengan mendaftar dalam aplikasi MySejahtera dan perincian mengenai perkara itu akan diperjelaskan dalam masa terdekat.
Beliau berkata, tindakan memutuskan tarikh akhir untuk pemberian vaksin itu dibuat berikutan trend permintaan vaksinasi ibu bapa atau penjaga terhadap kanak-kanak yang semakin menurun.
Ads
“KKM sudah mengkaji semula tempoh pelaksanaan PICKids, permintaan vaksinasi yang rendah boleh menyebabkan pembaziran vaksin yang tinggi.
“Bagi mengelakkan pembaziran vaksin Comirnaty kanak-kanak yang tidak digunakan dalam tempoh enam bulan selepas dikeluarkan oleh pengilang, penetapan tarikh akhir bagi dos pertama dan kedua perlu dibuat,” katanya lagi.
Dr Noor Azmi berkata sehingga semalam sebanyak 1,371,120 atau 38.6 peratus kanak-kanak sudah menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin COVID-19 dan 195,865 sudah menerima dua dos lengkap vaksin COVID-19 dengan purata pemberian vaksin dos pertama sekitar 4,500 dos sehari sejak tujuh hari yang lalu.
Katanya, ibu bapa yang sudah mendaftarkan anak dalam MySejahtera tetapi masih belum disuntik akan dihubungi oleh petugas kesihatan sama ada melalui telefon, media sosial atau lawatan ke rumah bagi menawarkan vaksinasi COVID-19 kepada anak-anak mereka.
Edamame, kacang soya muda berwarna hijau yang masih terdapat di dalam pod ini boleh dijadikan sebagai ‘snek’ sihat untuk mereka yang menjaga kesihatan.
Ia berbeza dengan kacang soya yang telah matang berwarna keputihan. Biasanya edamame ini banyak didapati di restoran Jepun yang menjual sushi.
Namun kita juga boleh mendapatkan edamame di pasaraya kerana ia biasanya dijual dalam bentuk sejuk beku. Edamame ini ada kebaikannya kepada kesihatan.
Boleh baca perkongsian Pakar Nutrisi, Puan Syaza Liyana ini. Edamame ini antara pilihan snacking yang sihat. Sedap sangat dan rasa berlemak.
4 Kebaikan Edamame Perlu Tahu
1-Tinggi Protein
Secawan edamame yang sudah dimasak (155gm) mengandungi lebih kurang 18.5 gram protein iaitu jumlah yang tinggi bagi tumbuhan. Edamame mengandungi kesemua amino asid yang diperlukan oleh badan, tidak seperti tumbuhan lain. Namun ianya tidaklah dapat menandingi protein daripada sumber haiwan.
2-Tak Menaikkan Gula Dalam Darah
Edamame adalah rendah karbohidrat dan mempunyai nilai Glycemic index (GI) yang rendah tidak membuatkan kadar gula dalam darah meningkat dengan mendadak. Ianya sesuai untuk penghidap diabetes.
3-Kaya Vitamin, Mineral dan Serat
Edamame mengandungi kadar folate dan vitamin K yang lebih tinggi daripada kacang soya matang. Ia juga kaya dengan thiamine, riboflavin, iron, copper, dan manganese serta turut mengandungi serat yang tinggi.
4-Tinggi Kandungan Isoflavones
Isoflavones ialah sejenis kompaun tumbuhan. Terdapat kajian pemerhatian (observational studies) yang mengaitkan pengambilan Isoflavones dapat mengurangkan risiko kanser payudara, osteoporosis, dan simptom sampingan menopause.
Namun lebih banyak kajian lanjut diperlukan untuk mengesahkannya. Edamame Edamame boleh direbus bersama secubit garam selama lebih kurang 3 hingga 5 minit. Picit kulit untuk mengeluarkan isinya dan boleh terus dijadikan snek.
Ianya boleh juga dimasukkan ke dalam salad, sup atau lain-lain masakan yang dirasakan sesuai.
Manfaat pisang sangat luar biasa untuk tubuh manusia. Selain dikenali sebagai buah diet terbaik, pisang juga kaya dengan vitamin, mineral, serat dan pelbagai nutrisi penting. Bukan sahaja memberi tenaga, malah pisang juga membantu kesihatan ibu mengandung, mengurangkan masalah kulit, serta menstabilkan emosi.
1. Pisang Kaya Kandungan Vitamin & Serat
Pisang mempunyai kandungan karbohidrat 2 kali ganda serta vitamin A 5 kali lebih tinggi berbanding buah epal. Dengan kadar potassium sekitar 400mg bagi sebiji pisang bersaiz sederhana, manfaat pisang amat besar dalam menjaga kesihatan jantung.
2. Manfaat Pisang Sebagai Sumber Tenaga
Kandungan karbohidrat dalam pisang membekalkan tenaga segera. Amalan memakan 2 biji pisang sehari membantu meningkatkan imunisasi tubuh serta memberi tenaga sepanjang hari.
3. Pisang Untuk Diet & Menurunkan Berat Badan
Salah satu manfaat pisang yang paling terkenal ialah membantu menurunkan berat badan. Kandungan kalorinya rendah, sesuai dimakan sebagai snek sihat tanpa risaukan lemak berlebihan.
4. Mengatasi Masalah Jerawat Dengan Pisang
Bukan sahaja dimakan, pisang juga bermanfaat untuk kecantikan kulit. Hancurkan pisang masak, sapukan pada wajah yang berjerawat, biarkan beberapa minit, kemudian bilas. Kaedah ini membantu mengurangkan jerawat secara semula jadi.
5. Manfaat Pisang Mengurangkan Sakit Haid
Pisang membantu mengurangkan sakit ketika datang bulan. Kandungan nutrisinya dapat menstabilkan hormon sekaligus mengurangkan rasa sakit haid.
6. Mengubati Masalah Sembelit
Pisang kaya dengan serat larut yang dapat melembutkan najis serta memperlancar sistem pencernaan. Ia adalah rawatan semula jadi yang baik untuk sembelit.
7. Kulit Pisang Hilangkan Gatal Akibat Gigitan Nyamuk
Jika anda digigit nyamuk, cuba sapukan kulit pisang pada bahagian gatal. Ia membantu menenangkan kulit dan mengurangkan rasa gatal secara semula jadi.
8. Meningkatkan Mood & Mengurangkan Tekanan
Manfaat pisang yang jarang diketahui ialah kemampuannya meningkatkan mood. Kandungan tryptophan dalam pisang membantu tubuh menghasilkan serotonin yang menjadikan emosi lebih stabil dan mengurangkan tekanan.
9. Pisang Baik Untuk Ibu Mengandung
Pisang kaya dengan kalium, folat, vitamin C, vitamin B Kompleks, kalsium, zat besi dan magnesium. Nutrisi ini sangat penting untuk perkembangan janin serta menjaga kesihatan ibu mengandung.
Kesimpulan: Dengan pelbagai manfaat pisang yang ada, jelaslah ia bukan sekadar buah untuk diet tetapi juga sumber nutrisi penting. Amalkan pisang dalam pemakanan harian untuk tubuh lebih sihat dan bertenaga.