Tidak dinafikan bagi mereka yang sering memasak, kebiasaannya akan menggunakan semula minyak masak yang telah digunakan sebelum itu.

Ini adalah kerana faktor jimat dan merasakan minyak berkenaan masih elok untuk digunakan. Adakah benar ia selamat digunakan atau sebaliknya.

Perkongsian di laman Facebook oleh Dr Zubaidi Hj Ahmad memberitahu mengenai penggunaan semula minyak masak di kalangan kita.

Beliau turut menasihatkan bahawa penting untuk menjaga kesihatan dan salah satunya tidak gunakan minyak masak berulang kali

JANGAN GUNA MINYAK MASAK BERKALI-KALI

Minyak masak yang digunakan berulang kali boleh menyebabkan hipertensi, merosakkan hati dan meningkatkan risiko kanser.

Minyak masak tidak sepatutnya digunakan lebih dari dua atau tiga kali untuk menggoreng.Yang terbaik menggunakannya hanya sekali.

Apabila digunakan berulang kali, tahap kelikatan hidrokarbon di dalam minyak masak meningkat dan menyebabkan salur arteri tersumbat, hipertensi dan merosakkan hati.

Kebanyakan kita tidak membuang minyak yang telah digunakan dan menggunakanya lagi beberapa kali sebelum dibuang.

IKLAN

Bahaya Guna Minyak Masak Berulang Kali, Doktor Jelaskan Boleh Sebabkan Kerosakan Hati

Selain itu dalam kajian yang pernah dilakukan oleh Universiti Kebangsaan Malaysia, ke atas 19 jenama minyak masak mendapati bahawa kebanyakan minyak dalam peket 1 kg ini tidak sihat mengikut piawaian yang ditetapkan Lembaga Minyak Sawit Malaysia.

Oleh itu masyarakat diingatkan agar berhati-hati menggunakan minyak masak dalam peket 1kg. Sebagai langkah selamat, gunakan minyak yang mendapat pengesahan dari SIRIM sahaja.

Selain daripada itu, elakkan dari membeli minyak yang tidak dapat dipastikan pengeluarnya walaupun harganya adalah lebih murah.

IKLAN

Fenomena ini akan menyebabkan pengguna lebih terdedah kepada risiko untuk memakan minyak yang telah dikitar semula.

Bahaya Guna Minyak Masak Berulang Kali, Doktor Jelaskan Boleh Sebabkan Kerosakan Hati

Bagi mengelakkan kemudaratan kesihatan, masyarakat mestilah mengurangkan tabiat makan makanan yang digoreng di luar rumah kerana dibimbangi peniaga menggunakan minyak masak yang dikitar semula kerana berharga murah dan dapat mengurangkan kos.

Selain itu, dengan cara ini, bukan sahaja dapat menjamin kesihatan tubuh dan minda, malah perkara utama adalah makanan yang dinikmati dijamin berkualiti dan halal.

IKLAN

Rumusannya, mana-mana minyak masak boleh digunakan selagi ada label SIRIM untuk menjamin kesihatan kita. Jangan gunakan minyak masak berulang kali. Minyak yang dikitar semula hanya sesuai dijadikan biodisel untuk bahan bakar.

Bahaya Guna Minyak Masak Berulang Kali, Doktor Jelaskan Boleh Sebabkan Kerosakan Hati

#HealthDrZubaidi

Artikel Berkaitan:

Selain itu:  Sakit Tekak Biasa Atau Dijangkiti Covid-19, Ini Caranya Kenal Pasti Simptom Jangkitan

Selain Muntah, Cirit Birit, Kopi Juga Penyebab Dehidrasi? Jangan Pandang Ringan, Kena Tahu Gejala Lain!

Bahaya Diabetes, Selain Tolak Makanan Manis Doktor Ini Kongsi Tip Turunkan Gula Dalam Darah

Kenal Pasti Warna Air Kencing Normal Atau Tak, Rupanya Boleh Jadi Petunjuk Kesihatan

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI